Helsingin opastetut luontoretket heinä–elokuussa 2017

luontoretket 2017

luontoretket 2017
Helsingin ympäristöpalvelut järjestää kaupunkilaisille opastettuja luontoretkiä. Opastukset ovat suomenkielisiä, mutta osalla retkistä on myös ruotsinkielinen opastus. Retket ovat pääasiassa maksuttomia, mutta lauttamatkoista peritään maksu. Retkille voi osallistua kuka tahansa. Retkille osallistuminen ei edellytä huippukuntoa, tavallinen kunto riittää hyvin. Ota retkelle mukaan:
– säänmukainen vaatetus
– kumisaappaat silloin, kun liikutaan muuallakin kuin kaduilla ja kävelyteillä
– evästä oman harkintasi mukaan (vain merkityillä retkillä pidetään evästauko)
– kiikarit linturetkille ja vaelluksille
Kun käytät julkisia kulkuneuvoja, kannattaa varmistaa reitit ja aikataulut HSL:n reittioppaasta tai puh. 0100 111.

KESÄKAUDEN 2017 LUONTORETKET:

Kaunissaari, ulkosaariston ihme su 2.7. klo 13–16                
Kaunissaari sijaitsee noin 22 km Helsingistä itään Sipoon ulkosaaristossa. Harvalukuinen idänuunilintu viihtyy saaren kuusikoissa. Ranta-alpi kukoistaa rantojen kosteissa painanteissa ja rantakallioilla kasvaa rupijäkälää. Vapaa pääsy. Yhteysvene lähtee Vuosaaresta Kalkkihiekantien laivalaiturilta klo 12 ja paluuvene klo 17.

Harju ja runo; Tahvonlahti to 6.7. klo 18–20                            
Tahvonlahden rehevä rantametsä ja Stansvikin kartanon valtaisat tammet muodostavat hienon lehtokokonaisuuden. Jääkauden synnyttämällä Tahvonlahdenniemellä kasvaa kilpikaarnaisia mäntyjä. Tässä on oiva näyttämö Eino Leinon säkeille. Retken lähtöpaikka: Tahvonlahden koulun edestä, Gunillantie 12. Vapaa pääsy.

Harakan saaren kasviaarteet ti 11.7. klo 18–20                      
Harakan saaren kedot ovat kasvirikkauden helmiä. Siellä on muun muassa venäläisten sotilaiden mukana kulkeutunut kenttätyräkki, kyläkarhiainen ja idänkattara. Suurharvinaisuus kenttäorakko kukkii heinäkuussa. Vapaa pääsy. Yhteysvene lähtee Kaivopuiston Ullanlinnan laiturista, Café Ursulan vierestä (Ehrenströmintie 3), menopaluulippu aik. 5 €, lapset ja eläkeläiset, 2 €.                               
Skatanniemenkärjen rantakäärmeet to 20.7. klo 18–20     
Helsingin itäsaaristoon pääsee myös jalan. Skatanniemellä rantakallioilta aukeavat upeat merinäkymät.  Merenrantakasvien seassa voi hyvällä onnella nähdä vaikka rantakäärmeen. Retken lähtöpaikka: Uutelan Skatan tilan edusta. Vapaa pääsy.

Pornaistenniemen lehdon elämää la 29.7. klo 13–15         
Pornaistenniemen tervalepät varjostavat haisusientä. Lampareella köhisee luhtakana. Rysäkalastajien vajat kertovat menneiden vuosikymmenten kalastuskulttuurista. Retken lähtöpaikka: Jokisuuntien parkkipaikka. Esteetön retki. Vapaa pääsy.

Koko perheen meribiologiaretki Harakan saarelle su 30.7. klo 12–15      
Ahdinparran ja rakkolevän keskellä elää leväsiiroja ja leväkatkoja. Harakan akvaariotalossa uiskentelevat kampela ja kolmipiikki. Merenrannalle on ajautunut sinisimpukan kuoria. Rantakierroksella lapset pääsevät haavimaan vesiötököitä. Vapaa pääsy. Yhteysvene lähtee Kaivopuiston Ullanlinnan laiturista, Café Ursulan vierestä (Ehrenströmintie 3), menopaluulippu aik. 5 €, lapset ja eläkeläiset 2 €.      
                           
Täydenkuun rupikonnat Harakan saarella la 5.8. klo 22–24                           
Pimeän tultua rupikonnat köntystävät esiin piiloistaan etsimään ravinnoksi pieniä selkärangattomia eläimiä. Omat taskulamput mukaan. Katselemme taskulamppujen valossa näitä verkkaisia saalistajia.  Vapaa pääsy. Yhteysvene lähtee Kaivopuiston Ullanlinnan laiturista, Café Ursulan vierestä (Ehrenströmintie 3), menopaluulippu aik. 5 €, lapset ja eläkeläiset 2 €.                       

Vuosaaren huippu su 13.8. klo 13–15            
Kertut ja lepinkäiset tankkaavat muuttoenergiaa rikkaruohoston hyönteisillä. Kalasääski saalistaa Porvarinlahden yllä. Löydämmekö vaeltajaperhosia? Retken lähtöpaikka: Niinisaarentien ja Porslahdentien risteys. Vapaa pääsy.

Harakan saaren loppukesän kukat ja vaeltajaperhoset su 3.9.2017 klo 13-15
Harakan saarella on syyskesällä hyvä mahdollisuus nähdä komeita vaellusperhosia, kuten amiraaleja ja ohdakeperhosia, jos retkipäiväksi sattuu aurinkoinen sää. Etelästä ovat tulleet myös kukilla pörräävät gammayökköset ja suuret kaaliperhoset. Pietaryrtit ja ohdakkeet ovat perhosten suosiossa, samoin myös kukkakärpästen ja kimalaisten, joita Harakassa näkee varmasti. Vapaa pääsy. Yhteysvene lähtee Kaivopuiston Ullanlinnan laiturista, Café Ursulan vierestä (Ehrenströmintie 3), menopaluulippu aik. 5 €, lapset ja eläkeläiset 2 €.

Malminkartanon omenat ja luutnantin talo ti 5.9.2017 klo 18-20
Helsingissä on vähän tunnettuja pieniä kultuuriluontoaarteita. Eräs niistä on Malminkartanon vanhan omenatarhan ja luutnantintalon pihapiiri. Syksy on hyvä aika tälle retkelle! Retken lähtöpaikka: Malminkartanon aseman itäpuolen eteläpääty. Vapaa pääsy.

Retket järjestää Helsingin ympäristöpalvelut yhteistyössä Ympäristötutkimus Yrjölä Oy:n kanssa. Retkille on vapaa pääsy.    www.hel.fi/helsinginluontoon > luontoretket