Helsingin Tapanilasta vuoden 2009 kaupunginosa!

Vuoden kaupunginosaksi 2009 on valittu Helsingin Tapanila! 1900-luvun alussa puutarhakaupunginosaksi syntyneessä Tapanilassa on nykyään kymmenisen tuhatta asukasta. Alueella vaalitaan kylämäisyyttä ja asukkaiden yhteishenkeä sekä pidetään kiinni vanhoista pihapiireistä, hiekkateistä, lähikaupoista, joukkoliikenneyhteyksistä sekä omasta koulusta ja kirjastosta. Vuoden kaupunginosan valitsi Suomen Kotiseutuliiton hallituksen asettama raati, joka palkitsi Tapanilan 7.8.09 Nilsiän valtakunnallisilla kotiseutupäivillä. Raatia miellytti erityisesti Tapanilan asukkaiden yhteisöllisyys, alueella järjestettävien kyläjuhlien ja muiden tapahtumien runsaus ja monipuolisuus sekä kaupunginosatoiminnan pitkät perinteet. Mosa herää -kevättapahtumaa on järjestetty jo 30 vuoden ajan.

Palkittavasta vuoden kaupunginosasta tehtiin seitsemän esitystä viidestä eri kaupungista. Vuoden kaupunginosa -palkinnolla Suomen Kotiseutuliitto pyrkii korostamaan, että kaupunginosien aktiivisuudella ja kansalaistoiminnalla on merkitystä viihtyvyyden ja turvallisuuden rakentamisessa. Tämä on ajankohtaista erityisesti nyt, sillä viime aikojen muuttoliike on vienyt asukkaita uusille kotiseuduille. Liitto haluaa palkita toimia, joilla asukkaita saadaan sitoutumaan asuinpaikkaansa ja sen kehittämiseen.

Vuoden kaupunginosa on valittu vuodesta 2001 lähtien. Aikaisemmin palkinnon ovat saaneet Turun Port Arthur (vuonna 2001), Helsingin Käpylä (2002), Varkauden Kommila (2003), Jyväskylän Kypärämäki-Köhniö (2004), Oulun Hupisaaret (2005), Helsingin Kontula (2006), Kajaanin Nakertaja-Hetteenmäki (2007) ja Lahden Anttilanmäki (2008).

Suomen Kotiseutuliitto edistää monimuotoista suomalaista kulttuuria ja paikalliskulttuurien arvostusta, kehittää ja tukee kotiseututyötä sekä palvelee jäseniään kotiseututyön etujärjestönä ja keskuselimenä. Liiton jäsenenä on 630 kaupunki-, kaupunginosa- ja kotiseutuyhdistystä sekä noin 120 kuntaa ja kaikki maakuntaliitot.

Katso palkitsemisvideo youtube’sta!
http://www.youtube.com/watch?v=nXUUIxaJ1AQ

Lisätietoja:

Rauno Lahtinen, Suomen Kotiseutuliiton hallituksen jäsen, Vuoden kaupunginosa -raadin puheenjohtaja, puh. 050 3446 271, rauno.lahtinen[at]utu.fi

Timo Hyvönen, puheenjohtaja, Tapanila-Seura, puh. 050 374 8371, timo.hyvonen[at]iki.fi