Kaupunkitaidetapahtuma Itä-Helsingin ostareilla 16.12.

Helsinki Troll: ITÄÄN! -tapahtuma 16.-17. joulukuuta on urbaani elämysmatka itäisten lähiöiden yöhön.
ITÄÄN! – tapahtumakokonaisuuteen kuuluu yhden yön bussilinja, jossa tutut siniset bussit liikennöivät uusia reittejä. Kohteena ovat Itä-Helsingin vanhat ostoskeskukset: Kulosaaren, Pohjois-Vuosaaren, Kontulan, Puotinharjun ja Herttoniemen ostareilla järjestetään kaupunki- ja mediataiteen tapahtumia, joihin ovat tervetulleita kaikki, erityisesti itähelsinkiläiset. Tapahtumia sähköistävät elektroninen suomalainen tango ja mobiilit videodokumentit.

ITÄÄN! -tapahtuman taustalla on ranskalainen arkkitehti- ja taiteilijaryhmä Troll Protocol, joka on toteuttanut kaupungin yötä kartoittavia tapahtumia Roomassa, Barcelonassa, Kööpenhaminassa ja Torontossa. Helsingin Troll-työpajoissa 2005 pohdittiin liikenteen solmuja ja kuolleita pisteitä sekä etsittiin uusia mahdollisuuksia unohdetuille paikoille ja yölliselle elämälle pääkaupunkiseudulla ja Itä-Helsingissä.

Helsinki Troll ITÄÄN!-tapahtuma siirtää hetkellisesti kaupungin painopisteen itään ja kohdistaa samalla huomion Itä-Helsingin ”pikkuostareihin”.  Nämä 60-luvulla rakennetut ostoskeskukset vastasivat aikoinaan kaikkiin ”lähiökylän” tarpeisiin. Suurkaupungin kasvaessa ne jäivät varjoon nopean liikenteen väylistä, joiden varrelle nousi mega- ja jumbokauppakeskuksia. Pikkuostarit vaikuttavat hiljaisilta kuin kaupungin yö…mutta ehkä ne uneksivat jo uudesta elämästä?

Go East! -mobiilivideodokumentit 16.12. alkaen verkossa http://www.m2hz.net
Lisätietoja:  tuottaja Netta Norro – netta.norro@m-cult.org  + 358 405 61 8004

Helsinki Troll -tapahtumat 16.-17.12.:

ITÄÄN!-bussilinja – lähdöt Herttoniemestä 16.12. klo 21-22
Itään- bussilinjan lähdöt ovat klo 21-22 Herttoniemen metroasemalta, jossa Helsinki Troll-matkatoimisto opastaa osallistujia. Tutut siniset bussit vievät matkustajat kierrokselle itäisten lähiöiden pikkuostareihin ja palaavat takaisin Herttoniemeen. Kierros kestää n 2 tuntia, yleisöä kannustetaan löytämään myös omia reittejään itäiseen yöhön.

Ostaritapahtumat: 16.12. klo 21.00-n.24.00
Kulosaaren, Kontulan, Pohjois-Vuosaaren, Puotinharjun ja Herttoniemen ostareille järjestetyt taidetapahtumat käynnistyvät klo 21 alkaen. Tilaisuuksiin on vapaa pääsy.

Troll Tango Karaoke -klubi, Oranssi 16.12. klo 00-02
ITÄÄN! -päätösklubin aiheena on Suomitangoremix. Live DJ:t Tuomas Toivonen, Vilunki3000 sekä Suomitango-remix (Trollsound: Rob Mazurek, Lena, &G, TAL, Lewis Kaye sekä Tuomas Toivonen & Vilunki3000: Pan Sonic, Husky Rescue, Antoine Verhaverbeke)
Osoite: Oranssi Hertsiga, Hiihtäjäntie 1. Liput 5 euroa ovelta.
http://www.oranssi.net

Helsinki Troll -työpajat ja dokumentit
Tapahtumaviikon aikana järjestetään työpajoja, joissa paikallisten asukkaiden, taiteilijoiden ja kaupunkitutkijoiden voimin luodaan uusia näkökulmia Itä-Helsinkiin. Tapahtumaan liittyvät mobiilidokumentit julkaistaan m2hz-verkkokanavalla.
http://www.m2hz.net

Helsinki Troll -näyttely la 17.12. klo 12-17, Herttoniemen ostoskeskus, Hiihtäjäntie 1
Helsinki Troll -työpajojen tulokset ja tapahtumadokumentit ovat esillä Herttoniemen ostoskeskuksella lauantaina.

Helsinki Troll – tuotanto

Troll Protocol -ryhmä toimii urbaania liikettä tutkivan pariisilaisen Institute pour la Ville en Mouvementin yhteydessä. http://trollawp.free.fr

Helsinki Troll -tuotannosta vastaa Troll Protocol-ryhmän kanssa m-cult uuden mediakulttuurin keskus.  http://www.m-cult.org

Go East! -yhteistyökumppanit

Helsingin kaupunki / Kulttuuriasiainkeskus
Taiteen keskustoimikunta / Rakennustaidetoimikunta
Helsingin kaupungin liikennelaitos HKL
Suomen Turistiauto / Helsingin Bussiliikenne oy
JCDecaux
HP bazaar
Virtaamo
Suomen Pariisin Suurlähetystö
NIFCA
Suomenlinnan hoitokunta
ARJA Arjen ajan hallinta / Yhdyskuntasuunnittelun tutkimus- ja koulutuskeskus TKK
Oranssi
Lasipalatsin mediakeskus oy / Kontupiste
Kontulan Nuorisokeskus
Valon Voimat

HelsinkiTrollia ovat vuonna 2005 tukeneet myös Centre Culturel Français ja Nokia.