Kirja Lauttasaaren linnoittamishistoriasta


Elokuun 9. päivänä tuli kuluneeksi 150 vuotta Viaporin pommituksesta, siitä, kun englantilais-ranskalainen laivasto hyökkäsi Suomenlinnaan. Muistovuoden kunniaksi Lauttasaari-Seura julkaisee Krenatööreistä Rämäpäihin –teoksen, jossa käsitellään Lauttasaaren linnoittamisen vaiheita Krimin sodasta toiseen maailmansotaan.

Teoksessa kuvaillaan myös autonomian ajan Suomea sekä käydään läpi niitä sotia, jotka johtivat Lauttasaaren linnoittamiseen. Teos pohjautuu pitkälti alkuperäismateriaalin tutkimiseen ja se sisältää huomattavan määrän ennen julkaisematonta tietoa ja kuvamateriaalia.

Lauttasaaren linnoittaminen alkoi vuonna 1854, jolloin rakennettiin noin 30 rintavarustusta eri puolille saaren rantoja tarkka-ampujien suojaksi. Krimin sodan jälkeen Lauttasaaren linnoittamista jatkettiin Turkin sodan aikana 1878, Afganistanin kriisin kärjistyessä 1885 ja ensimmäisen maailmansodan aikana 1914-1917.

Toisen maailmansodan aikana Lauttasaaressa toimi osa Helsingin ilmatorjunnasta, sodan loppuvaiheessa kaksi ilmatorjuntapatteria. Myllykalliolla on vieläkin nähtävissä neljännen raskaan ilmatorjuntapatterin tykkien suojarakennelmat ja alustat. Lauttasaareen on myös pystytetty kaksi ilmatorjunnan muistotykkiä Myllykalliolle ja Veijarivuorenniemeen.

Krenatööreistä Rämäpäihin –teoksen kirjoittamisesta on vastannut pääosin filosofian maisteri Ville Elomaa ja asiantuntijoina ja toisina kirjoittajina ovat toimineet akateemikko Päiviö Tommila ja eversti Heikki Hult.

Teos Krenatööreistä Rämäpäihin on kovakantinen ja väripainatteinen ja siinä on 160 sivua. Kirja maksaa 35 euroa. Hintoihin sisältyy alv. (8 prosenttia). Kirjaa myydään muun muassa Lauttasaari-Seuran toimistossa, joka sijaitsee osoitteessa Kauppaneuvoksentie 18, 00200 Helsinki. Toimisto on avoinna maanantaista perjantaihin kello 10.00 – 15.00. Kirjan voi myös tilata numerosta 09 – 6129 7911 tai osoitteesta seura@lauttasaari.fi