Kolmiulotteinen kosketusnäyttö Lasipalatsin seinällä kaupunkiluontoteemasta!

Millaista haittaa ja hyötyä luonnosta on kaupunkilaisille? Helsingin
Lasipalatsin CityWall-seinällä avataan 8. lokakuuta 2008 interaktiivinen
näyttely
, johon on koottu esimerkkejä kaupunkiluonnon hyödyistä ja
haitoista
. CityWall on suuri elektroninen kosketusnäyttö, jolle kuka tahansa voi lähettää kuvia ja kommentteja internetissä toimivan Flickr-kuvapalvelun kautta. Kosketusnäytön sisältöä voi kommentoida seinän näppäimistöllä tai tekstiviesteillä. CityWall toimii nyt ensimmäistä kertaa kolmiulotteisesti ja näyttää useita aikajanoja samalla kertaa. Tervetuloa kokeilemaan! 

Tarkoitus on, että näyttely muokkautuu ja täydentyy jatkuvasti ja virittää keskustelua kaupunkiluonnon merkityksestä ihmisten arjessa.

Avajaishetkellä näytöltä löytyy kuvia, kommentteja ja videoita siitä, miten luonto Helsingissä sekä palvelee kaupunkilaisia että aiheuttaa heille kiusaa. Esimerkiksi yksittäinen puu voi ollahyödyllinen suoja auringonpaahteelta, tuulelta ja pölyltä ja kaunis piristys kaupunkimaisemassa, mutta toisaalta kiusallisen siitepölyallergian aiheuttaja ja uhka liikenteelle. Monet muutokset luonnon hyödyissä ja haitoissa johtuvat ainakin osaksi ihmisen toiminnasta. Esimerkiksi kanien asettuminen Helsinkiin pysyviksi asukeiksi johtuu osittain ilmaston lämpenemisestä, jolloin luontoon päästetyt lemmikkikanit kykenevät selviytymään talvisin kaupunkiluonnossa.

Näyttely pyrkii herättämään keskustelua mm. siitä, mihin luonnon haittoihin ihmisten täytyy vain sopeutua, mitä haittoja ihmisten pitää pyrkiä torjumaan, millaisia keinoja on haittojen vähentämiseen ja miten luonnosta saatavia hyötyjä voidaan lisätä. HIIT ja Suomen ympäristökeskus hyödyntävät näyttelyä tutkimustarkoituksissa. Tutkimuksissa selvitetään, millaisia luonnon hyötyjä ja haittoja ihmiset nostavat esiin ja kuinka vuorovaikutukseen perustuva kosketusnäyttö toimii keskustelun välineenä ajankohtaisissa ympäristöasioissa.

Näyttelyn järjestävät yhteistyössä Tietotekniikan tutkimuslaitos
HIIT ja Suomen ympäristökeskus SYKE.

Lisätietoja:

Citywall kosketusnäytön esittely verkossa: http://citywall.org/

Tutkija Ann Morrison, Tietotekniikan tutkimuslaitos HIIT,
puh. 050 384 1519, etunimi.sukunimi@hiit.fi (englanniksi)

Tutkija Maija Sipilä, Suomen ympäristökeskus SYKE,
puh. 040 754 2857, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Katso tiedote verkossa täältä