Helkan kotikaupunkipolut

Opastettu ryhmä nousee Malminkartanonhuipulle

Helka on toteuttanut ja edistänyt kotikaupunkipolkuja vuosina 2007–2012 yhteistyössä toimintamuodon kehittäjän Pauli Salorannan kanssa.

Kotikaupunkipolkujen laatiminen jatkuu Helsingissä kaupunginosayhdistysten hankkeina saman idean pohjalta.

Kotikaupunkipolut ovat monipuolisesti eri alojen kohteita esitteleviä kävelyreittejä, jotka soveltuvat niin uusille kuin vanhoillekin kaupunkilaisille ja esimerkiksi koululaisille. Ne vahvistavat kaupunginosan identiteettiä, lisäävät asukkaiden paikallistuntemusta ja edistävät muuttajien kotiutumista.

Pauli Saloranta kehitti toimintamuodon valtakunnallisessa pilottihankkeessa Espoossa vuosina 2004–2005. Helsingin ensimmäiset kotikaupunkipolut julkaisi Vuosaari-seura vuonna 2006. Helka oli ensimmäinen kotiseutuliikkeen piirijärjestö, joka otti kotikaupunkipolut ohjelmaansa Salorannan vetämissä hankkeissa.

Helkan hankkeissa on tehty vuosien varrella seuraavaa:

Vuonna 2007 laadittiin Malminkartanon, Myyrmäen ja Kaivokselan kotikaupunkipolut yhteishankkeena Helkan, Helsingin ja Vantaan kaupunkien sekä kohdealueiden asukasyhdistysten kanssa, osana Helkan seudullista Kansalaiskanava-hanketta ja sen myötävaikutuksella.

Malminkartanonhuipulle. Kuva: Aija Staffans

Vuonna 2008 Helka edisti kotikaupunkipolkujen kokoamista Helsingin kaupungin ja Uudenmaan Kulttuurirahaston rahoituksella. Hankkeessa koottiin kotikaupunkipolkuja Pitäjänmäelle, Oulunkylään ja Käpylään yhteistyössä näiden kaupunginosayhdistysten kanssa, testattiin maahanmuuttajille räätälöityä opastusta venäjäksi tulkattuna ja tehtiin toimintamuotoa tunnetuksi Helsingin kaupungin toimielimissä.

Vuosina 2010–11 Helka kehitti Helsingin kotikaupunkipolkujen koordinaatiota Suomen Kulttuurirahaston tuella. Hankkeessa tuettiin kaupunginosayhdistyksiä uusien polkuhankkeiden suunnittelussa sekä luotiin kotikaupunkipolkujen yleiset laatukriteerit yhteistyössä polkuja siihen mennessä julkaisseiden kaupunginosayhdistysten kanssa. Samassa yhteydessä koottiin kotikaupunkipolkuja Haagassa, Käpylässä, Kumpulassa, Pihlajamäessä ja Herttoniemessä näiden kaupunginosayhdistysten hankkeina.

Vuonna 2012 Helka järjesti koulutusta uusia kotikaupunkipolkuja suunnitteleville kaupunginosayhdistyksille.

Eri paikkakuntien kotikaupunkipolut: www.kotikaupunkipolut.fi  FacebookIcon-small