Kotikaupunkipoluilla kotikulmat tutuiksi

Helka suosittelee jäsenyhdistyksilleen monipuolisten kotikaupunkipolkujen laatimista. Tavoitteena on näiden verkoston ulottaminen kaikkiin Helsingin kaupunginosiin.

Kaupunginosayhdistykset toteuttavat polkuhankkeita joko omatoimisesti tai vapaana konsulttina toimivan Pauli Salorannan avulla.

Kotikaupunkipolut ovat eri alojen kohteita esitteleviä kävelyreittejä. Sisältönä ovat kaupunginosan historia ja nykyaika, luonto ja kulttuuri, julkinen taide, rakennusperintö ja erikoiset henkilöhahmot. Kotikaupunkipolut soveltuvat uusille ja vanhoillekin kaupunkilaisille sekä vaikkapa koululaisille. Ne vahvistavat kaupunginosan identiteettiä, lisäävät asukkaiden paikallistuntemusta ja edistävät muuttajien kotiutumista.

Pauli Saloranta on kehittänyt toimintamuodon valtakunnallisessa pilottihankkeessa 2004. Helsingin ensimmäiset kotikaupunkipolut julkaisi Vuosaari-seura vuonna 2006. Helka on edistänyt toimintamuodon vakiintumista Helsinkiin vuosina 2007–2012 mm. julkaisemalla laatukriteerit kuvaamaan kotikaupunkipolkujen ideaa ja ohjaamaan niiden laatimista.

Jatkuva muuttoliike kiihtyy koko maassa ja keskittyy erityisesti pääkaupunkiseudulle. Helsinkiin muutti esimerkiksi vuonna 2015 lähes 42 000 uutta asukasta. Lisäksi kaupunginosien välillä muuttaa yli 60 000 henkeä vuosittain. Kaupunginosayhdistykset voivat edistää uusien asukkaiden juurtumista monin tavoin ottamalla heidät vastaan ja mukaan kaupunginosan elämään ja asioihin. Kotikaupunkipolut edistävät osaltaan muuttajien kotiutumista – paikan päällä kävellen, omin aistein koettuna ja sopivin taustatiedoin varustettuna.

Myös vanhat kaupunkilaiset, nuoret koululaiset, muualle muuttaneet, matkailijat tai vaikkapa kaupungin uudet virkamiehet voivat kotikaupunkipolkujen avulla tutustua Helsinkiin lähietäisyydeltä. Entä järjestetäänkö työpaikallasi virkistys- tai tyky-päiviä? Miksette kokeilisi kierrosta lähimmällä kotikaupunkipolulla!

Kiinnostaako kotikaupunkipolun tekeminen? Ota yhteyttä!

Pauli Saloranta
Puhelin: 050 568 6185
Sähköposti: pauli.saloranta@welho.com
Lisätiedot: www.kotikaupunkipolut.fi