Lähde mukaan seuraamaan Helkan kesäsetelinuorten juttuja kaupungin eri kolkilta!

Helkan kesätyöntekijät haastattelemassa Kimmo Helistöä Uudella saunalla Jätkäsaaressa

Helka pestasi kolme kesäsetelinuorta kahden viikon keikalle kesäkuun alussa. Nuorten tehtävänä oli tuottaa valokuvia ja lyhyitä kirjoituksia eri kaupunginosista ja kohteista niissä. Tulemme julkaisemaan nuorten tuotoksia Helkan blogissa ja linkkaamme niitä myös somekanaviimme www.facebook.com/HelkaRy ja www.instagram.com/helka_ry. Lähde mukaan seuraamaan nuorten kesäisiä juttuja!

Mitä mieltä nuoret itse olivat kokemuksesta? Näin kuvailee lukiolainen Leo Martiala kesätöihin pääsyään ja kokemustaan siitä:

”Olin jo epätoivoinen ja lähes varma, etten saisi kesätöitä. Tein viimeisen kesätyöhakemuksen Eezy:lle alle kaksi tuntia ennen kuin hakuaika loppui. Sitten yhtenä päivänä tuli soitto, että olisi töitä tarjolla Helka ry:llä mediahommissa. Se kuulosti heti hyvältä ja suostuin.

Kun tapasimme porukalla ensimmäisen kerran, se oli hieman jännittävää, koska tämä oli ensimmäinen kesätyöni ja kaikki oli uutta. Ensimmäinen päivä oli kuitenkin mukavaa valokuvaamista omassa kaupunginosassa. Fiilis oli ekan päivä jälkeen oikein hyvä.

Muut päivät sujuivat samaan tyyliin, välillä käytiin valokuvaamassa paikkoja ja välillä oltiin kotona kirjoittelemassa juttuja. Yhteensä tekstiä syntyi varmaan kymmenentuhatta sanaa. Kirjoittaminen oli silti mukavaa, kun siihen oli motivaatiota ja aiheet olivat mieluisia. Päivät alkoivat aina Zoomin välityksellä, ja se oli kaikkea muuta kuin helppoa, itselläni se kuitenkin sujui. 

Jutun tekeminen Pasilan Kääntöpöydästä oli melko haasteellinen, kun paikalta ei löytynyt ketään haastateltavaa. Kaikki muu sujuikin sitten oikein hyvin ja pääsin käyttämään työssä vahvuuksiani. Jokainen työpäivä oli mukava ja ne kuluivatkin todella nopeasti. 

Työn huippuhetki oli varmasti ”Aineeton kulttuuriperintö” -juttu, jossa esimerkiksi pääsimme yhdessä pähkäilemään haastattelukysymyksiä kahdelle henkilölle. Kaikki huipentui siihen, kun menimme Jätkäsaaressa sijaitsevalle Uudelle saunalle haastattelemaan Kimmo Helistöä. Oli mukava nähdä paikka ja kuulla mitä saunaekspertillä on sanottavana.

Kaiken kaikkiaan työ oli hauskaa ja uusiakin asioita tuli opittua. Opin ainakin kirjoittamaan blogitekstiä ja lisäksi katsomaan ympäristöä uudesta näkökulmasta. Voin suositella tällaisia kesäsetelitöitä muillekin. Tästä on hyvä jatkaa tuleviin kesätöihin.”

Lukiolainen Simo Vainikka kuvailee puolestaan kesätyöjaksoaan näin:

”Hain kesätöitä Eezyn pikaduunin kautta ja pääsin Helkaan. Jo ensimmäisenä päivänä ajattelin työn olevan kiinnostavaa ja hauskaa, kun siihen tutustuin. Kesätyö piti sisällään lähinnä kuvien ottamista ja juttujen kirjoittamista. Työkeikat menivät oikeastaan kaikki hienosti. Työssä haasteellisinta oli ehkä löytää joihinkin paikkoihin.

Työssä opin jotain uusia asioita, kuten erilaisia tapoja ottaa ja muokata kuvia. Opin myös kirjoittamaan blogitekstejä. Kesäsetelin kautta töiden hakemista voisin suositella muillekin, sillä se on helppo ja nopea tapa saada töitä. Työ oli mukavaa ja voisin tehdä jatkossa samanlaista.”

Lukiolainen Joel Soininen kertoo seuraavasti omasta kesätyökokemuksestaan:

”Hain töitä Eezyn kesätyönhausta ja minulle soitettiin ja tarjottiin kesätyöpaikkaa Helkasta. Otin paikan mielellään vastaan sillä pidän kuvaamisesta ja kaikesta luovasta työstä. Aloitus työpaikassa oli melko helppoa, kaikki toimi sujuvasti ja nopeasti eikä työ ollut liian stressaavaa. Olin hyvillä fiiliksillä uudesta työstä.

Työtehtäviin kuului valokuvaus, blogin kirjoittaminen ja ihmisten haastattelu. Sanoisin, että työ oli kaikin puolin hauskaa. Työkeikat sujuivat aina hyvin ilman mitään erityisiä ongelmia. Hauskinta työssä oli se että, pääsi kuvaamaan kauniita paikkoja, kuten Katajanokkaa. Se oli myös itselleni mieluista, joten se ei tuntunut varsinaisesti edes työltä, enemmänkin harrastukselta. Työ meillä kesätyöläisillä omasta näkökulmasta ei ollut erityisen haastavaa. En itse ole kovin aamuvirkku, joten skarpisti herääminen aamulla töihin oli hankalaa.

Opin työssä valokuvaamista, blogin kirjoittamista ja haastattelutaitoja. Uskon että ne tulevat olemaan hyviä taitoja tulevaisuudessa. Suosittelisin samankaltaisia töitä kesäsetelin kautta kenelle vaan. Voisinko tehdä samankaltaisia töitä useamminkin? Kyllä ilman muuta, pidin tästä kovasti ja toivon saavani samanlaisia kokemuksia lisää.”

Kesäsetelinuoria voi rekrytoida edelleen, mahdollisuus päättyy elokuussa, 13.8.2021. Lue lisää nuorten hankkimisesta kesäkeikoille yhdistykseen, yritykseen tai vaikka kotitalouteen oheisen Helkan uutisjutun kautta!