Megapolis 2023 -tapahtumassa la 27.9. pääsee suunnittelemaan Helsinkiä!

Megapolis2023.jullari_RGB.jpg
Megapolis2023.jullari_RGB.jpg

Megapolis 2023 -tapahtuma tuo kansainväliset kaupunkikehityksen huippunimet Helsinkiin lauantaina 27.9.2008. Kiinnostaako sinua, millaisessa kaupungissa elät tulevaisuudessa? Miten korttelit rakentuvat, mistä tiet ja tunnelit vedetään, miten tai missä asutaan ja keille tätä kaupunkia oikeastaan rakennetaan? Tapahtuman käynnistää Vanhalla Ylioppilastalolla lauantaina klo 11-13 Suunnitteluwiki, jossa voit osallistua yhdessä kunnallisvaaliehdokkaiden kanssa onnellisen kaupungin suunnitteluun. Ympäristöjärjestö Dodo haastaa urbaanin ja ekologisen kaupungin onnellisuuden tekijöitä pormestareista skeittareihin. Ekologisesti kestävää onnellisuutta voidaan luoda kaupungissa yhdessä ideoiden kattopuutarhoissa, pihajuhlissa ja korttelisaunoissa tai vaikka vaikuttamalla porkkanamafiassa. Tapahtumaan on vapaa pääsy! Me uskomme, että ilmastomuutos ja muut globaalit ongelmat voidaan pysäyttää – mukaan tarvitaan kaikki. Tervetuloa!

Pääseminaari järjestetään Vanhan salissa klo 14–18 ja Iltaklubi jatkaa tanssittajineen klo 21-04. Mikä yhdistää Bogotan entistä pormestaria, Enrique Peñalosaa, skeittari, valokuvaaja Deeli Kailaa ja kasvisravintolan perustajaa kansanedustaja Heidi Hautalaa?  Puhujina tapahtumassa on kiinnostavia hahmoja läheltä ja kaukaa – tarinoita onnellisista kaupungeista Bamakosta Korkeavuorenkadulle. Lisäksi urbaani festivaali kokoaa torillisen taiteilijoita, kaupunkiakrobaatteja, elokuvia ja dokumentteja unohtamatta kasvispurilaisia ja muita onnellisuuden ainesosia.

Ympäristöjärjestö Dodon ja Oranssi ry:n organisoimalla Megapolis 2023 -kaupunkifestivaalilla järjestetään Wikisuunnittelu-tapahtuma, johon toivomme kaikkia omasta kaupungistaan kiinnostuneita mukaan esittämään
ajatuksiaan onnellisesta Helsingistä. Suunnitteluwikissä osallistujat ja yleisö pääsevät tulevaisuuden onnellisten kaupunkien arkkitehdeiksi ja rakennuttajiksi Hernesaaresta unelmakaupunkeihin. Tervetuloa osallistumaan Wikisuunnitteluun – ottamaan askeleen kohti oikeudenmukaisempaa kaupunkisuunnittelua.

Kaupunkilaisten kanssa kaupunkia ideoi mm. Silvia Modig, Laura Kolbe, Johanna Korhonen, Lasse Männistö, Eija Loukoila, Pekka Mattila, Emma Kari ja Pekka Haavisto sekä apureina joukko arkkitehtejä.

Mikä Wikisuunnittelu?

Wikisuunnittelussa tavalliset kansalaiset, asukkaat, omasta
elinympäristöstään kiinnostuneet ihmiset editoivat vuorotellen
kaupungin pienoismallia samalla tavalla kuin Wikipedian käyttäjät
muokkaavat tietosanakirjaa.

Megapoliksessa järjestettävässä Wikisuunnittelussa osallistujat
kiertävät neljän hengen ryhmissä Helsingin alueita esittäviä
pienoismalleja muokaten niistä unelmiensa kaupunkia. Jokaisessa ryhmässä on mukana kaksi kunnallisvaaliehdokasta ja kaksi tavallista kaupunkilaista. Paikalla olevat arkkitehdit antavat tarvittaessa neuvoja ja ideoita.

Ryhmät vaihtavat suunnittelukohteita noin kymmenen minuutin välein, ja tekevät muutoksia edellisen ryhmän muokkaamaan pienoismalliin.

Lopputuloksena syntyy kaikkien osallistujien yhteinen aikaansaannos, malli paremmasta kaupungista, jonka mukana olevat arkkitehdit piirtävät puhtaaksi. Myös yleisöllä on oikeus kommentoida suunnitelmia.

Mitä ja miksi suunnitellaan?

Megapoliksen yhteydessä järjestettävässä Wikisuunnittelussa yhteisesti muokattaviksi kohteiksi on valittu Helsingin Hernesaaren alue. Wikisuunnittelua on ollut mahdollista kokeilla mm. elokuussa Flow-festivaaleilla.

Idean keksijä, arkkitehti yo Peter Tattersall kertoo Wikisuunnittelun synnystä:

– Arkkitehdit eivät voi tietää, millainen rakennettu ympäristö edistää asukkaiden onnellisuutta. Wikisuunnittelun avulla voidaan ottaa asukkaidenkin näkemykset hyvästä ympäristöstä mukaan kaupunkisuunnitteluun, ja samalla avata julkiselle tarkastelulle sellaisiakin asioita, jotka ovat perinteisesti olleet arkkitehdin hiljaisen tiedon varassa, kuten estetiikka ja kaupunkitilojen tunnelma.

Tulevaisuudessa Wikisuunnittelusta on tarkoitus kehittää internetissä toimiva suunnitteluprosessi, jossa jokaisella kaupunkilaisella on mahdollisuus kantaa kortensa kekoon helposti ja nopeasti, nykyisenlaisen valituksiin perustuvan osallistumisen sijaan.

Wikisuunnittelu on mahdollisuus todelliseen, nykyaikaiseen
demokratiaan ja oikeudenmukaisempaan kaupunkisuunnitteluun.

Miten osallistun?

Jos kiinnostuit ja haluat osallistua Wikisuunnitteluun Megapolis 2023 -festivaaleilla, tule valtaamaan Vanha Ylioppilastalo heti
lauantai-aamupäivästä klo 11 alkaen!

Terveisin Dodo ja Oranssi

Rytmit lauantai-iltana maailman suurkaupungeista: Murmansk, Rio de Janeiro ja kaikki maailman pääkaupungit. Tule klubille imemään itseesi urbaania tunnelmaa. Mukana myös DJ:t, tanssijat ja sirkusväki. Liput 7 euroa.

Mukaan onnelliseen kaupunkiin kutsuu: Megapolis-posse Dodosta, kutsuu: Megapolis-posse Dodosta, Oranssista, kaupungeista!

www.megapolis2023.org
Facebookissa: Wikisuunnittelu Megapolis 2023 -kaupunkifestivaaleilla,
Megapolis2023

www.dodo.org
www.oranssi.net


Urbaanin ekologisen elämäntavan festivaali:
MEGAPOLIS 2023 – Onnelliset kaupungit
www.megapolis2023.org
www.dodo.org