Meidän kaikkien Stadi

(Kuvassa Helkan pj Hanna-Kaisa Siimes Satu Toivosen kuvaamana)

Jatkuva muutos yhteiskunnassa pakottaa katsomaan ympäristöä uusin silmin. Pitkäjänteistä kotiseututyötä tarvitaan, mutta sen rinnalla kulkevat hetkeen tarttuvat ilmiöt ja kaupunkiaktivismit. Kaupunkiaktivismit synnyttävät parhaimmillaan ilmiöitä ja pöhinää, joista kaupunki ja matkailuelinkeino innostuvat uudella tavalla.

Helsinki suhtautuu uusiin kaupunkiaktivismeihin pääsääntöisesti melko myönteisesti ja tukee monenlaista kaupunkilaisten omaehtoista toimintaa kaupunginosissa. Moni sellainen asia, mikä eilen oli underground-kulttuuria, on tänään toivottua kaupunkikuvan elävöittämistä. Helsinki Urban Art ja Mimmit peinttaa ovat ilahduttaneet kaupunkilaisia taidokkailla muraaleilla ja seinämaalauksilla sekä sähkökaappien ja alikulkutunneleiden kuvittamisella. Korkeatasoisten töiden tekemiseen ovat osallistuneet kotimaiset ja kansainväliset taiteilijat. Mimmit peinttaa -kollektiivissa myös tavalliset asukkaat, kaikenikäiset naiset, ovat päässeet kokeilemaan katutaidetta. Luvat maalauksille on myöntänyt kaupunki ja taiteellista työtä ovat tukeneet kaupungin lisäksi paikalliset yritykset ja yhteisöt.

Mimmit peinttaa Meri Rastila 2018

Mimmit peinttasi Meri-Rastilassa kesällä 2018! (Kuvalähde: Mimmit ry)

Muistammeko edes aikaa ennen Ravintolapäivää ja Siivouspäivää tai kun syötävän puiston konsepti oli tuntematon? Hyvät ideat leviävät ja muodostuvat vuosittain toistuviksi tapahtumiksi ja toimintamalleiksi. Kaupunki uskaltaa jo itsekin piirtää syötävän puiston elementtejä omiin puistosuunnitelmiinsa.

Osin kaupunkiaktivismi on myös ammattimaistunut ja syntyy uudenlaista yrittäjyyttä ja uusia yhteiskäytön ja jakamistalouden muotoja. Ekologisuus ja vihreys arvoina nousevat.

Kaupunginosayhdistystyössä korostuu yhteistyön merkitys. Uusia kumppaneita kannattaa ottaa rohkeasti vastaan. Yhteistyö eri toimijoiden – niin kaupungin, yritysten, yhteisöjen ja järjestäytymättömien toimijoiden – kanssa toteutuu parhaiten reilulla win-win -periaatteella. Jokainen saa yhteisistä hankkeista jotakin. Keskinäinen arvostus ja kunnioitus on tärkeää. Turha mustasukkaisuus kolmannen ja neljännen sektorin toimijoiden toiminnan kesken kannattaa unohtaa. Aktiiviset ihmiset ovat usein aktiivisia monenlaisissa yhteisöissä. Kilpailu kannattaa kanavoida hyväntuuliseen kilvoitteluun. Voittajia ovat asukkaat, ympäristö ja yhteisöt.

Yhteisöllisyys luo hyvää naapuruutta ja turvallisuutta, hauskoja paikallisia tapahtumia sekä kaunista ja viihtyisää ympäristöä. Se juurruttaa, kotouttaa ja luo kokemusta siitä, että tämä on meidän kaikkien stadi, oma kotiseutu ja omat hoodit.

Hanna-Kaisa Siimes

Kirjoittaja on Helka ry:n puheenjohtaja.