Miksi osallistuisit kaupunginosayhdistyksen toimintaan?

MInkaOmenanSinaPoimisit

Useimmat meistä nimeävät ykkösasiaksi elämässään perheen ja läheiset ihmissuhteet ja asettavat nämä kärkisijalle ajankäytössään. Ajastamme lohkaisee leijonanosan työ, joka nykyisin harvoin asettuu virka-ajan haarukkaan. Aikaa tarvitaan myös kunnosta huolehtimiseen ja akkujen lataamisen muiden harrastusten parissa. Mistä siis vielä liikenisi aikaa ja motivaatiota toimintaan kaupunginosayhdistyksessä?

Kaupunginosayhdistyksestä kiinnostutaan usein siinä vaiheessa, kun havaitaan omalla asuinalueella jokin muutosta kaipaava asia ja aletaan etsiä reittiä muutoksen aikaansaamiseksi. Oman alueen kaupunginosayhdistys on erinomainen kanava alueelliseen vaikuttamiseen.

Ihmiselle on hyväksi, kun voi elää ja toimia omien arvojensa mukaisesti. Yhteiskuntamme monien kovien arvojen puristuksessa haetaan vastapainoa ja koetaan jo sinällään palkitsevaksi toimiminen yhteisen tavoitteen hyväksi. On luonnollista kokea tärkeiksi kotiin ja kotialueeseen liittyvät asiat. Oma kaupunginosayhdistys on mitä luontevin väylä yhteisen hyvän aikaansaamiseksi.

Kun muuttaa uudelle alueelle tai arjessa muuten tulee vastaan tilanne, jossa olisi tarve verkostoitua, alkaa etsiä yhteisöjä, jossa toimisi myös muita yhteisten asioiden ympärillä. Oletpa sitten äskettäin muuttanut alueelle tai jo pitkään alueella asunut, oma kaupunginosayhdistys tarjoaa oivallisen ympäristön uusiin ihmisiin tutustumiseksi.

Asiat edistyvät parhaiten, kun niitä kehitetään hyvässä yhteistyössä, omasta mielipiteestä poikkeavia näkemyksiä kuunnellen ja arvostaen. Mitä enemmän vuorovaikutusta, sitä vahvempi pohja yhteistyölle rakentuu. Kaupunginosayhdistyksessä alueeseen liittyvät yhteiset tavoitteet luovat luontevan lähtökohdan yhteen hiileen puhaltamiselle ja yhteisöllisyyden kehittymiselle ja mahdollisuuden paikallisen vuorovaikutukseen lisääntymiseen. Näin syntyneistä suhteista voi olla iloa ja hyötyä myös seuratyön ulkopuolella.

Monilla meistä on työn kautta tai muuten hankittua erityisosaamista, jota mielellään käyttäisi myös työn ulkopuolella. Kaupunginosayhdistyksissä on tarjolla monenlaisia tehtäviä, joissa erityisosaaminen voi päästä hyötykäyttöön. Oman osaamisen jakaminen tuottaa iloa itselle ja muille. Yhdessä toimiessa tarjoutuu koko ajan myös mahdollisuuksia uuden oppimiseen. Jos elämäntilanne kaipaa piristystä uuden harrastuksen muodossa, kaupunginosayhdistys ottaa
kiitollisuudella vastaan panoksesi.

Viimeisenä – mutta ei toki vähäisimpänä – nostan esiin sen, mitä kotipaikka voi merkitä tunnetasolla. Koti valitaan yleensä alueelta, joka tarjoaa elämäntilanteeseen sopivan asuinympäristön ja palvelut. Tutkimukset osoittavat, että osa nuorista aikuisista haluaa palata asumaan lapsuutensa kotialueelle tai alueelle, joka muistuttaa sitä. Valintamme heijastaa arvostuksiamme ja tunteitamme. Kaupunginosayhdistyksessä toimiminen on yksi kanava ilmentää näitä tunteita – kotiseuturakkautta – nolostelematta. ❤️

Toimiminen kaupunginosayhdistyksessä on kuin hedelmäpuu, joka kantaa monenlaisia hedelmiä. Mikä hedelmä maistuisi sinulle? Ehkä haukkaisit useampaakin?

Erja Vuorio

Kirjoittaja on Pakila-Seuran varapj. ja Helkan hallituksen jäsen