Minustako kaupunkiviljelijä?

Yrttejä ruukussa ikkunalaudalla/pexels

Varautuminen on päivän sana, mutta kotivaran ohella juuri NYT on hieno aika varautua myös kevään ja kasvukauden tuloon heittäytymällä kaupunkiviljelyn inspiroivaan maailmaan! Jokainen meistä voi toteuttaa kaupunkiviljelyä pienessä mittakaavassa, omalla ikkunalaudalla tai parvekkeella. Jos ruukkuviljely kuumottaa, niin kaupunkiviljely.fi -sivustolta, tämän linkin kautta löytyy runsaasti oheistusta ja vinkkejä aiheesta.

Ja kun jossain vaiheessa jälleen saamme luvan astua joukolla ulkotiloihin, päästään kokeilemaan ja käynnistämään myös laatikkoviljelyä – joko omassa korttelipihassa tai muussa sopivassa paikassa lähiympäristöä. Kaupunkiviljely.fi -sivusto rohkaisee aiheeseen näin: ”Pihan tai parvekkeen puute antaa kaupunkilaiselle hyvän syyn ottaa kaupungin julkisia tiloja viljelykäyttöön. Yhteisö- tai pienpalstaviljelmät tuovat yhteen viljelystä innostuneita kaupunkilaisia, tekevät puistoista ja joutomaista viihtyisämpiä ja ovat järkevästi hoidettuna askel kohti ekologisempaa ruoantuotantoa.” Sivustolta löytyy myös tarkempaa ohjeistusta yhteisö- ja pienpalstaviljelmän perustamiseen. Oheisen karttalinkin kautta saat näkyviin Helsingin kaupunkiviljelmien sijainteja.

Eri puolilta Helsinkiä löytyy viljelypalstoja, joita ylläpitävät pääsääntöisesti alueiden kaupunginosayhdistykset. Viljelypalsta-alueiden listaus löytyy Helsingin kaupungin sivuilta tämän linkin alta. Listauksesta ilmenevät myös näitä viljelypalstoja ylläpitävien yhdistysten yhteystiedot. Kannattaa kuitenkin huomioida, että palstoille on jatkuvasti erittäin kova kysyntä ja voi olla, että jonoa ilmenee yhdessä jos toisessakin kaupunginosassa. Mutta kannattaa kokeilla onneaan! Kaupungin sivuilta löytyy myös mainio Opas yhteisö- ja pienpalstaviljelmien perustamiseen Helsingissä.

Helsingissä toimiva Dodo ry on miettinyt ja edistänyt yhteisvoimin jo vuosien ajan kestävään ruuantuotantoon liittyviä teemoja. Dodo edistää myös kaupunkiviljelyä erilaisin keinoin. Mukaan kaupunkiviljelijöiden tiedotuslistalle voi liittyä lähettämällä tyhjä viesti osoitteeseen: ruoantuotanto-kaupungeissa-subscribe[at]dodo.org. Ilmoittautuessa tulee käyttää sitä sähköpostiosoitetta, johon haluaa uutiskirjeen. Listan kautta saa tietoa kaupunkiviljelyprojekteihin ja yleisemminkin kaupunkiviljelyyn liittyvistä asioista. Dodon visiossa ”vuonna 2030 joka talon pihalla on yhteisöllinen laariviljelmä. Kaupunkiviljelijä kasvattaa mangoldia parvekkeella, perunoita sisäpihalla ja lapsia, jotka tietävät, mistä ruoka oikeasti tulee.” Dodo kutsuu kaikki mukaan tekemään kaupungeista keitaita!

Kasvien siemeniä ja neuvontaa löydät ainakin oheisten Helsingissä sijaitsevien yhdistysten kautta: Hyötykasviyhdistys ja Maatiainen. Molemmista on mahdollisuus hankkia siemeniä ym. myös verkkokaupan kautta. Uppoudutaan tänä keväänä ja kesänä yhdessä luonnon tarjoamaan vihreään terapiaan – kotona ja luvan saatuamme myöhemmin myös ulkotiloissa!

Pirjo Tulikukka
Kirjoittaja on Helka ry:n toiminnanjohtaja