(kuva Suomi 100-kahvittelupäivästä Sjökullan torpalla Vuosaaressa 2017)
Sain ilokseni kutsun keskustelemaan tulevaisuuden kaupunkiaktivismista Kalasataman Vapaakaupunki -tilaan kauppakeskus REDI:iin Helkan 9.5. järjestämään seminaariin.
Mietin aihetta ja tuntui alussa vieraalta tuoda se suurelle yleisölle. Mutta pohtiessani lähemmin, olen 15-vuotiaasta pitänyt vaikuttamisesta oman kotiseutuun ja päässytkin vaikuttamaan eri hankkeiden kautta. Tätä halusin jakaa tapahtumassa. Mitä vaikuttaminen antaa? Parhaana muistona pidän 2017 kesää, jolloin sain toimia nuorten lähiesimiehenä Vuosaari-Seuran ja Helsingin kaupungin yhteisessä kesätyöprojektissa. Kesätyöpaikka herätti runsaasti kiinnostusta ja nuoria palkattiin 20. Monelle kesätyöpaikka oli ensimmäinen.
Nuoret osallistuivat mm. Suomi 100 -kahvittelupäivään, joka pidettiin Sjökullan torpalla. Aurinko paistoi ja torpan sisällä aherrettiin valmisteluiden parissa. Tarjolla oli nuorten tekemiä vohveleita ja asiakkaita riitti. Pop up -kahviossa työt lähtivät hyvin käyntiin ja tapahtumasta jäi hyvä mieli vierailijoille. Palautetta tuli myös maukkaista vohveleista. Kesätyötehtävässä pyrittiin tuomaan nuorille kokemusta työelämästä, mikä on tulevaisuuden ja jatkotyöllistymisen kannalta hyödyllistä.
(kuvassa kesätyöprojektin nuoria, keskellä Sagal Hassan ja oik. Stefan Loman)
Kaupunkiaktivismi merkitsee minulle vastuun ja vaikuttamisen mahdollisuutta omaan kaupunkiin sekä verkostoitumista. Nämä voivat avata uusia tuulia tulevaisuudelle. Minulle nuorten rooli on erityisasemassa omaan lähiöön vaikuttamisessa ja yhteenkuuluvuuden tunteen luomisessa. Järjestöillä on myös oma roolinsa kaupunkilaisten yhteen tuomisessa.
Tilaisuudessa puhuin Job’d:ista, joka vastaa Me-säätiön ja Helsingin kaupungin Maahanmuuttajanuorten Helsinki -hankkeen työelämäosiosta. Siinä luodaan uusia työpaikkoja ja kehitetään uusia malleja nuorten työllistämiseen. Nuorille on avautunut tehtäviä mm. seuranpitoon ja kaupassakäyntiapuun sotaveteraaneille, lastenhoitoapuun yksinhuoltajavanhemmille sekä keikkoja erilaisiin tapahtumiin, esimerkiksi kyläjuhliin. Yhteistyö erilaisten yritysten sekä järjestöjen kanssa korostuu tässä hyvin.
Kaupunkiaktivismi -tilaisuudessa oli ilo tavata erilaisia tahoja, joille vaikuttaminen on keskiössä. Voimme vaikuttaa kaupunkiimme omalla asenteella, luomalla uusia työpaikkoja ja kehittämällä verkostoitumista. Tapahtumassa oli myös ilo tutustua lähemmin eri tahoihin.
Kirjoittaja on Sagal Hassan MakeSomeNoise -puhujafoorumista, joka nostaa uusien suomalaisten nuorten ääntä julkiseen keskusteluun ja organisaatioiden kehittämiseen. Puhujafoorumi laajentaa suomalaisten ymmärrystä sekä luo uusia esikuvia maahanmuuttajanuorille. Puhujafoorumin nuoret ovat koulutettuja ja puhe – ja esiintymistaitoja on harjoitettu ammattilaisten koulutuksilla.