Opastetulle kävelylle Tapanilassa

Tapanila-Seura haluaa ilahduttaa kyläläisiä ja muualta Tapanilaan tulijoita huhtikuussa ilmestyvällä Tapanilan Tuuli -julkaisulla, jonka teema on ’Kävelyllä Tapanilassa’. Kyläläiset ovat kaivanneet vuosittaisia, hauskoja juhlia ja tapahtumia, joiden toteuttaminen on edelleen hyvin epävarmaa. Kävelyoppaan lyhyet jutut kertovat yllättävääkin tietoa kotikulmistamme ja innostavat toivottavasti kävelyihin kylän kujilla ja teillä.

Kävelyllä Tapanilassa -opas johdattaa kulkijat neljälle, muutaman kilometrin pituiselle kierrokselle, joiden lähtö- ja päätepisteenä on Tapanilan tori. Kierrosten pysähdyskohteiksi on valittu rakennuksia, tapahtumapaikkoja ja kiintopisteitä, joista on kerrottu kepeällä otteella faktaa, historiaa ja nykyaikaa. Pidempiä kävelyitä kaipaaville on kolme lähialueilla sijaitsevaa, kyläläisille merkittävää kohdetta.

Kävelyopas sai alkunsa pari vuotta sitten. Silloin kaikkiaan 55:n kävelykohteen kirjoittamiseen osallistui 18 henkilöä ja useita kuvaajia. Myös koululaiset ovat olleet kirjoittajina.  Ankean vuoden innoittamina kolme seuran senioria toimitti teksteistä oppaan, etsi kuvia omista ja seuran arkistoista, ja kuvaaja kuvasi puuttuvia kohteita harvinaisen talvisissa olosuhteissa.

Julkaisu on maksuton, ja se toimitetaan ensin Tapanila-Seuran jäsenille kotiin. Opasta voi hakea myös Tapanilan kirjastosta sekä kolmesta paikallisesta yrityksestä. Oppaasta julkaistaan Tapanila-Seuran kotisivuilla nettiversio osoitteessa tapanila.fi/kavelylla-tapanilassa.

Tapanila on puutarhanomainen kaupunginosa pääradan varressa. Hienot peruskorjatut talot 1900-luvun alusta lähtien ovat sovussa eri vuosikymmenten kerros-, rivi- ja paritalojen kanssa. On niin omistus-, osaomistus-, asumisoikeus- kuin vuokra-asuntojakin.

Kylässä asuu vajaat kymmenentuhatta ihmistä. Koulut ja päiväkodit ovat lähellä. Kirjasto, Kylätila-talo ja puistot ovat kaikkien olohuoneita. Juna vie Helsingin keskustaan ja lentokentälle tihein välein. 

Tapanila-Seura on julkaissut vuodesta 1979 lähtien Tapanilan Tuuli-lehteä, jota jaetaan maksutta jäsenille ja muille kiinnostuneille. Laajemman, joka toinen vuosi julkaistavan Tapanila-Albumin teemoina on viime vuosina ollut: Talot ja tarinat, Pihat ja puutarhat ja Mainiot mosalaiset. Albumi on maksullinen muille kuin seuran jäsenille. Seuran vuosittaisia tapahtumia ovat: keväinen Mosa herää -tapahtuma torilla, Kaamosiltamat syksyn pimeimpään aikaan ja Elävä Adventtikalenteri.

Aulikki Asp
Kirjoittaja on Tapanila-Seuran aktiivi ja sihteeri