Pohjois-Haagan tulevaisuutta visioitiin draamatyöpajoissa

kuvia_draamatyopajasta_004.jpg
kuvia_draamatyopajasta_004.jpg

Pohjois-Haagan kirjastolla visioitiin alueen tulevaisuutta draamallisin keinoin keskiviikkona 30.9. kahdessa erillisessä tunnin mittaisessa tilaisuudessa.

Teatteri-ilmaisun ohjaajaksi Metropoliassa opiskelevat Riikka Herva, Venla Korja ja Jori Pitkänen ohjasivat leikkimielisiä työpajoja, joissa tutkailtiin Pohjois-Haagan paikallisidentiteettiä ja tulevaisuutta.

Kuva: Jori Pitkänen näytteli työpajassa 
Pohjois-Haagan lähipoliisia.

Tilaisuuden ohjaajat näyttelivät työpajoissa paikallisia hahmoja, joiden kautta osallistujat pääsivät pohtimaan tyypillisen pohjois-haagalaisen olemusta ja elämää. Kävi ilmi, että mm. kerrostalossa asuminen ja urheileminen koettiin osaksi mielikuvaa pohjois-haagalaisesta.

kuvia_draamatyopajasta_021.jpgTyöpajojen aikana osallistujat shoppailivat myös unelmien tavaratalossa, jossa pohdittiin, mitä Pohjois-Haagalla on tarjota muille alueille ja mitä Pohjois-Haagaan puolestaan tarvittaisiin lisää.

Kuva: Unelmien tavaratalossa toivottiin mm. uutta kahvilaa alueelle.

Tämän jälkeen osallistujat siirtyivät ideoinnissaan kymmenen vuoden päähän ja pohtivat, mitkä heidän tulevaisuudentoiveistaan ovat tuolloin toteutuneet.

kuvia_draamatyopajasta_026.jpg

Lopuksi osallistujat saivat valita erilaisista valmiista aktiviteettivaihtoehdoista alueelleen haluamansa toiminnan.

Valinnan tehtyään he esittivät videolle perustelunsa siitä, miksi olivat valinneet toivomansa toiminnan ja pohtivat, miten aktiviteetin saisi alueella alkuun.

Kuva: Riikka Herva näytti osallistujille esimerkkiä toivomalla viikoittaista kirpputoria keskelle Pohjois-Haagaa.

kuvia_draamatyopajasta_017.jpgTyöpajojen avulla haluttiin tarjota asukkaille uusia näkökulmia kaupunginosan identiteetin ja tulevaisuudenkuvien hahmottamiseen. Visiointityöhön osallistuminen oli tehty ohjaajien avulla osallistujille mahdollisimman kepeäksi ja keskustelunomaiseksi. Tilaisuuksissa nousikin esille todella mielenkiintoisia ja arvokkaita ideoita.

Työpajat kuuluivat Metropolian kurssiin Teatteri ja draama yhteisössä. Metropolian opiskelijat kokeilivat ensimmäistä kertaa draamallista visiointia kyseisessä muodossa Pohjois-Haagan työpajoissa. Helsingin kaupunginosayhdistykset ry Helkan CADDIES-projekti toimi innoittajana työpajoille ja niiden tuloksia tullaan hyödyntämään projektin aikana.

Kuva: Tilaisuuksissa ideoitiin mm. tyypillistä pohjois-haagalaista.

Työpajat toimivat Metropolian opiskelijoille pilottina siitä, miten menetelmä soveltuu käytettäväksi myöhemminkin. Menetelmää kokeiltiin myös 1.10. Kannelmäen peruskoulun oppilaiden kanssa. Jatkossa opiskelijat saattavat kokeilla esim. useamman tunnin kestoisia työpajoja tai useampaan kertaan toistuvia työpajoja jollekin tietylle ryhmälle.

Lisätietoja työpajoista:
riikka.herva@metropolia.fi,
venla.korja@metropolia.fi,
jori.pitkanen@metropolia.fi

Metropolian Esittävän taiteen koulutusohjelma kouluttaa teatteri-ilmaisun ohjaajia (AMK) sekä esitys- ja teatteritekniikkaan erikoistuneita medianomeja (AMK).

Helsingin kaupunginosayhdistykset ry Helka on mukana kansainvälisessä CADDIES-projektissa, joka Helsingissä toimii Kannelmäessä, Pohjois-Haagassa ja Arabianranta-Toukola-Vanhakaupunki-alueella. Projektin tavoitteena on kehittää tapoja ja toimintamalleja, joilla asukkaat ja paikalliset toimijat voivat yhteisvoimin olla mukana suunnittelemassa ja toteuttamassa kaupunginosansa tulevaisuutta.