Puhuvat roskikset menestyvät Helsingissä ja saavat mainetta maailmalla

Helsingin kaupungin rakennusviraston ja Public Side Oy:n Puhuva roskis -kampanja on saavuttanut suuren suosion. Palaute on ollut positiivista, ja kampanjan ensimmäisen viikon aikana neljästä jäteastiasta soitettiin tervehdyksiä yhteensä yli 7 600 kertaa. Kilpailu roskisäänten tunnistamisesta jatkuu syyskuun loppuun saakka puhuvaroskis.fi-sivuilla. Puhuvia roskiksia on mahdollista bongata kaupungilla 29.9. saakka.

Puhuvien roskisten ääninä ovat mm. André Wickström, Simo Frangén, Jussi Pajunen, Pekka Sauri, Maritta Kuula, Piitu Uski ja Esa Saarinen. Päivitysten jälkeen roskiksista on kuultavissa myös lausuntoja esimerkiksi Tuomari Nurmiolta ja Sari Siikanderilta. Avajaisviikon jälkeen puhuvat roskikset jatkavat matkaa Narinkkatorille, Dianapuistoon sekä uusiin sijainteihin Esplanadinpuistossa ja Kaisaniemenpuistossa.

Kampanja on huomioitu myös laajasti maailman lehdistössä, ja Helsingin puhuvien roskisten innoittamana esimerkiksi Tukholmassa ja Lontoossa suunnitellaan puhuvien roskisten asentamista kaupungille. Ulkomaisen kiinnostuksen vuoksi nettisivut on päivitetty myös englanniksi.

Puhuvan roskiksen ytimenä matkapuhelin

Puhuva roskis on toteutettu edullisen kamerapuhelimen avulla. Puhuvan roskiksen tekniikka maksaa vain viidenneksen tavallisen jäteastian hinnasta. Matkapuhelimen kamera reagoi muutoksiin kuva-alassa ja soittaa roskistervehdyksen. Tekniikka on sovellettavissa moniin yhteyksiin, ja tästä syystä Public Side Oy on jättänyt patenttihakemuksen aiheesta.

– Matkapuhelinta on pidetty tähän asti henkilökohtaisena välineenä, mutta edullista laitetta voi etäohjata ja hyödyntää monella tapaa. Tämä on vain yksi sovellus, jota olemme miettineet kännykälle, toteaa toimitusjohtaja Mikko Teerenhovi Public Side Oy:stä.

Lisätiedot:
Elina Nummi, Helsingin rakennusvirasto, puh. (09) 310 38 475, elina.nummi@hel.fi
Janne Wrigstedt, Public Side oy, puh. 0400 622 862, janne.wrigstedt@publicside.net