”Tunturivaellus” la 10.10. Vuosaaressa

IMG_2993.jpg
IMG_2993.jpg

Vuosaari-Seura järjestää Aleksis Kiven päivänä lauantaina 10.10 klo 13-15.30 retken Vuosaarenhuipulle, jonne on rakentunut upea 60 metriä korkea tunturimaisemaa jäljittelevä, keinotekoinen virkistysalue. Tervetuloa mukaan!

Kuva: E.Hildén

Kokoontuminen: bussin 96 päätepysäkillä Porslahdentien ja Niinisaarentien risteyksessä (kääntöpaikka). Autolla tulevat voivat jättää auton Niinisaarentien parkkipaikalle (300m itäväylälle päin).

Vuosaaren täyttömäen huippu kohoaa 60 metrin korkeudelle meren pinnasta. Mäki on tehty puhtaasta ylijäämämaasta, jolle ei ole ollut muuta käyttöä. Täyttömäen helmat ovat osittain vanhan kaatopaikan päällä. Mäen eteläpuolella on myös raskasmetalleilla pilaantuneen maan betonointi- ja loppusijoituspaikka, joka jää täyttömaan alle. Huipulta avautuu Helsingin oloissa poikkeuksellisen avara maisema Helsinkiin, Vantaalle, Sipooseen ja merelle. Huippu valmistuu lopullisesti 2010-luvulla, ja sen maisemoinnin suunnittelijoina ovat toimineet Jukka Toivonen ja Antti Autio.

Noin 60 hehtaarin alueelle on vähitellen rakentunut keinotekoinen luontoalue, jossa kotimaiset luonnonkasvit kasvavat niitty- ja kallio-olosuhteissa luonnonmukaisesti. Täyttömäen pintamaata on tuotu Vuosaaren sataman rakennustyömaalta Käärmeniemestä 80 000 kuution verran. Maamassojen mukana tulivat myös maassa olevat siemenet. Näin jatkavat kasvit, sienirihmastot ja muut eliöt kasvuaan. Alueelle on jo muodostunut oma metsämansikoita kasvava mansikkamaa. Luonnonkasveja on kerätty rannikoilta ja niistä on otettu pistokkaita. Kiviä on kuljetettu Helsingin eri rakennustyömailta.

Varaa aikaa ja eväät matkaan, muista vesi! Asusteet ja jalkineet sään mukaan. Reitti on kuivaa tie- ja polku-uraa. Kannattaa ottaa myös kiikari ja kamera mukaan.

Voit valita kahden reitin välillä: toinen tulee lakialueen kiertäen takaisin lähtöpuolelle (leveä, melko loiva kävelytie) tai erittäin jyrkkää takarinnettä lieskekiviportaita Porvarinlahden puolelle, jonka kautta kierretään kalkkikaivos ohittaen lähtöpaikalle. Katso lisää.

Retken oppaana toimii: Eero Hildén, p. 050-355 1005, sp. eero.hilden@vuosaari.fi