Roskakävelyt hyväksi tavaksi

Asukkaita voi kannustaa liittymään Roska päivässä liikkeeseen. Siihen ei tarvita muuta, kuin että sitoutuu poimimaan yhden maahan heitetyn roskan päivässä.

Kaikki asukasyhdistykset, asukastalot, leikkipuistot, nuorisotalot ja muut yhteisöt, jotka osallistuvat siivoustalkoisiin, saavat halutessaan roskapihtejä jatkuvaan käyttöön rakennusvirastosta. Kun ympäristön roskattomana pitäminen esimerkiksi viikoittaisten tai kerran kuussa tapahtuvien roskakävelyiden merkeissä otetaan tavaksi, säästyy yhteisiä varoja, viihtyisyys lisääntyy ja ympäristövastuullisuudesta tulee kansalaistaito.

Roskapihtejä jatkuvaan käyttöön voi tiedustella talkoojakson jälkeen 24.5. lähtien klo 093-16 rakennusviraston asiakaspalvelusta p. 1662500, osoite Pohjoinen makasiinikatu 9

Mitä tehdä jos…

…alueelta löytyy luvaton kaatopaikka

Mikäli asuinalueelta löytyy luvaton kaatopaikka, voivat asukkaat ottaa yhteyttä rakennusviraston Siisti stadi – ryhmään. Ryhmä siivoaa kaatopaikan, tekee siitä ympäristörikosilmoituksen ja järjestää tarvittaessa valvonnan, ettei alueelle synny uudestaan luvatonta kaatopaikkaa. Siisti Stadin puhelinnumero on 166 5631 tai 166 5642.

…sähkö- ja energiaromusta sekä huonekaluista pitäisi päästä eroon Sähkö- ja energiaromun ja jopa sohvien vieminen yleisiin metsiin on valitettavasti lisääntynyt. Jätteen vieminen luontoon on välinpitämätöntä ja itsekästä. Kysymys on ympäristörikoksesta. Romun poisvienti luonnosta maksetaan yhteisillä veroeuroilla eli romu ei häviä ”ilmaiseksi”. Useimmat liikkeet ottavat vanhan kodinkoneen vaihdossa, kun ostat uuden. Kierrätyskeskus ottaa vastaan ehjiä ja toimivia laitteita. Noudon voi tilata numerosta omasta asuinpaikasta riippuen seuraavista numeroista: · Helsinki/Lönnrotinkatu 45, p. 3108 8710, · Helsinki/Kyläsaarenk 8, p. 3108 8730 · Espoo, Pihatörmä 1 , p. 310 17720 · Vantaa, Horsmakuja 6, p. 310 17 715. Katso www.pkskierke.fi.

Jos suurta romua on päässyt kertymään nurkkiin, tilaa YTV:n numerosta 1561 611 Noutosorttipalvelu. Vain 50 eurolla pääsee eroon kolmesta isosta tavarasta, esimerkiksi sohvakalustosta. Noutosorttia voi myös käyttää kimpassa naapureiden kanssa. Katso lisää www.ytv.fi/jateh/vastotto/noutosortti.

Ongelmajätteen, sähkö- ja energiaromun ja metalliromun keräysautot kulkevat vuosittain huhti -toukokuussa ja syys -lokakuussa. Aikataulut löytyvät sivuilta ww.ytv.fi/jateh/vastotto/kerauto.html

…yksityistä puutarhajätettä läjitetään yleisille alueille

Yleiset alueet, puistot ja metsät, eivät ole yksityisten asukkaiden puutarhajätteen läjitysalueita. Suuri määrä epämääräisesti läjitettyä puutarhajätettä ei maadu viheralueilla tarpeeksi nopeasti. Jätekasat rumentavat viheralueita ja alentavat siten niiden virkistysarvoa. Puutarhajäte esim. puistometsäluonnossa rehevöittää metsän kasvillisuuspohjaa. Puutarhajätekasat yhteisillä alueilla keräävät myös ympärilleen muuta luvatonta roskaa.

Puutarhajäte on hyödyllisintä ja ilmaista kompostoida omalla tontilla. Omakotiyhdistykset, rivitaloyhtiöt ja taloyhtiöt, joiden läheisyydestä löytyy puutarhajätettä yleisillä alueilla, voivat tilata yhtiönsä tai yhdistyksensä kustannuksella siirtolavan esim. KTK:lta numerosta 7778 7411 tai Keltaisilta Sivuilta kohdasta Kuljetusliikkeet. Lavan verollinen hinta on 252, 61 euroa kolmen päivän ajalta. Hinta sisältää lavan vuokran ja lavan kuljetuksen lasteineen kaatopaikalle. Jätemaksu määräytyy jätteen laadun mukaan

Puutarhajäte YTV:n jätteenkäsittelypisteisiin tuotuna maksaa 40,33 euroa tonni + 16 euron perusmaksu. Kotitalouksilta puutarhajäte maksaa 5 euroa /henkilöautokuorma ja peräkärryllä tuotuna 2.5 m3 maksaa 10 euroa ja sitä yli menevä 30 euroa/kuorma.