Some jyrää – mikä on verkkosivujen rooli kaupunginosaviestinnässä?

Www vs Face www keskikoko

Facebook, Instagram ja muut sosiaalisen median kanavat ovat löytäneet paikkansa yhdistysten ja kansalaisjärjestöjen viestinnästä. Ja hyvä niin – somella on kiistattomat valttinsa. Helppokäyttöisyyden ansiosta julkaisukynnys on matala ja somessa viestit leviävät tehokkaasti.

Samaan aikaan olen huolissani siitä, että somen läpimurron myötä perinteiset verkkosivut ovat jääneet lapsipuolen asemaan. Kuulee jopa näkemyksiä, joiden mukaan pelkällä Facebookillakin pärjää. Moni pikkuyhdistys tai epävirallinen verkosto varmasti pärjääkin.

Mutta millainen on sellaisen tahon uskottavuus, jolla ei ole lainkaan pysyvää www-sivustoa (-sivua)? Missä se julkaisee vaikkapa omat lausuntonsa ja muut viralliset aineistot? Tai kuinka esittelee toimintaansa ja antaa yleiskuvaa itsestään? Miten herättää luottamusta yhteistyökumppaneissa tai vaikka rahoittajissa?

Vähintään yhtä välttämättömät www-sivut ovat, kun halutaan esitellä kokonaista kaupunginosaa. Ja jos kaupunginosayhdistys ei itse ota roolia asuinalueensa verkkosivujen ylläpitäjänä, joku muu toimija täyttää tyhjiön. Kannattaa siis pitää tämä digitaalinen näyteikkuna mahdollisimman hyvässä kunnossa. Sivuston ei tarvitse olla laaja, kunhan se on selkeästi hahmottuva ja ajantasainen.

Tunnista Facebookin ja verkkosivuston työnjako

Uskon, että some ja www-kotisivut toimivat parhaiten, kun niitä käyttää tehokkaasti rinnakkain. Alla olevat huomiot liittyvät eritoten Facebookiin, sillä sen suosio on pitänyt parhaiten pintansa:

– Facebook sopii erinomaisesti nopeatempoiseen ja ketterään ajankohtaisviestintään. Nopeita 3 lauseen miniuutisia, menovinkkejä, jäsenvärväystä, hyvää fiilistä ja sitouttamista!

– Facebook siis kertoo, mitä juuri nyt on pinnalla, mutta mikään muu tieto sieltä ei yhtä helposti löydykään.

– Sen sijaan kaupunginosan oma verkkosivusto on Se Virallinen Tietolähde, josta ihmiset odottavat löytävänsä kaikkein tärkeimmän yleisen informaation omasta asuinalueesta ja toki myös sen yhdistyksestä. Www-sivuilla pystyy menemään pintaa syvemmälle. Sinne saa rakennettua vankkaa tietopankkia ja kiteytettyä kokonaisen kaupunginosatarinan.  

–    Some-kanavissa viestit huomataan ja digitaalinen viidakkorumpu toimii tehokkaasti! Yhdistyksen virallisen Facebook-sivun (Page) seuraajamäärän voi saada nopeastikin nousemaan useisiin satoihin, jopa tuhansiin.

–    Www-sivujen haasteena taas ovat usein rajalliset kävijämäärät. Jotta uutiset tai muut arvokkaat sisällöt tavoittaisivat laajempia massoja, on niitä käytännössä pakko markkinoida tai vinkittää muiden kanavien kautta. Mikään ei ole helpompi ja halvempi markkinointikanava kuin oma Facebook-sivu! Yksi Facen keskeisiä tehtäviä onkin mielestäni hankkia www-sisällöille lisää silmäpareja ja klikkauksia.

–    Verkkosivut tuppaavat painottumaan yksisuuntaiseen tiedottamiseen, kun taas Facebook ym. somekanavat mahdollistavat aidon vuorovaikutteisuuden. Face suorastaan kutsuu reagoimaan, tapahtui se sitten peukuttamalla tai kirjoittamalla kommenttikenttään. Vastaavasti on tärkeää, että Facebook-sivun ylläpitäjä huomaa reagoida takaisin – hymiökin riittää ?!

–    Kasvavasta suosiosta huolimatta osa yleisöstä ei käytä Facebookia. Siihen verrattuna avoimet www-sivut ovat tasa-arvoisempi ja saavutettavampi kanava.

Summa summarum – sekä somea että verkkosivuja tarvitaan myös kaupunginosayhdistysten toiminnassa. On vain tärkeää tunnistaa näiden rinnakkaisten kanavien erilaiset roolit, toimintalogiikat ja  kohderyhmät.

Satu Toivonen

Kirjoittaja on viestintäammattilainen, joka on toiminut myös Vuosaari-Seuran tiedottajana ja vastannut www.vuosaari.fi -sivuston https://vuosaari.fi/ uudistamisesta. Tällä hetkellä hän toimii Helkan viestintätyöryhmän jäsenenä. 
Www vs Face Face keskikoko