Vuoden 2010 kaupunginosaksi valittiin Helsingin Roihuvuori

Suomen Kotiseutuliitto palkitsi vuoden 2010 kaupunginosan 6.8. Joensuun Valtakunnallisilla kotiseutupäivillä. Vuoden kaupunginosaksi valittiin Helsingin Roihuvuori! Valintaraatia miellytti erityisesti Roihuvuoressa järjestettävä monipuolinen toiminta, johon on saatu mukaan laajoja kansalaispiirejä. Roihuvuoresta löytyy mm. vapaaehtoisvoimin tehty kylälehti, leikkipuiston puolesta toimiva Pro Tuhkimo -kansanliike sekä kirjastoa ja ala-astetta puolustamaan syntynyt kansanliike. Kaupunginosassa toimiva Roihuvuori-Seura järjestää tapahtumia ympäri vuoden.

Roihuvuori-Seura on järjestänyt 1960-luvulta lähtien Roihuvuori-päivän sekä viime vuodesta lähtien Roihuvuoren kyläjuhlat. Lisäksi kaupunginosassa järjestetään muun muassa Hanami-juhla eli kirsikankukkien katselujuhla sekä kuukausittaisia asukasiltoja.

Tapahtumat järjestetään täysin vapaaehtoisvoimin. Uusia toimintamuotoja ovat Kyläkahvila Peukaloinen kirjaston alakerrassa sekä Roihuvuoren Kylälehti. Asukkaat ovat myös ottaneet aktiivisesti kantaa kaupungin palveluverkon tarkistuksen yhteydessä esiin nousseiden kirjaston ja alueen toisen ala-asteen mahdollisen lakkautuksen osalta. Erityistä Roihuvuoressa on se, että vapaaehtoistoiminta ei ole ainoastaan muutamien innokkaiden yhdistysaktiivien käsissä vaan mm. kahvilatoiminnan pyörittämiseen ilmoittautuu jatkuvasti uusia, oman alueen hyvinvoinnista kiinnostuneita ihmisiä. Viestinnässä Roihuvuori-Seura on osoittanut ennakkoluulottomuutta sillä nettisivujen oheen on viestintävälineeksi valjastettu myös sosiaalinen media Facebookin kautta.

Vuoden kaupunginosa -palkinnolla Suomen Kotiseutuliitto pyrkii korostamaan, että kaupunginosien aktiivisuudella ja kansalaistoiminnalla on merkitystä viihtyvyyden ja turvallisuuden rakentamisessa. Tämä on ajankohtaista erityisesti nyt, kun viime aikojen muuttoliike on vienyt asukkaita uusille kotiseuduille. Liitto haluaa palkita toimia, joilla asukkaita saadaan sitoutumaan asuinpaikkaansa ja sen kehittämiseen.

Vuoden kaupunginosa on valittu vuodesta 2001 lähtien. Aikaisemmin palkinnon ovat saaneet Turun Port Arthur (vuonna 2001), Helsingin Käpylä (2002), Varkauden Kommila (2003), Jyväskylän Kypärämäki-Köhniö (2004), Oulun Hupisaaret (2005), Helsingin Kontula (2006), Kajaanin Nakertaja-Hetteenmäki (2007), Lahden Anttilanmäki (2008) ja Helsingin Tapanila (2009).

Suomen Kotiseutuliitto edistää monimuotoista suomalaista kulttuuria ja paikalliskulttuurien arvostusta, kehittää ja tukee kotiseututyötä sekä palvelee jäseniään kotiseututyön etujärjestönä ja keskuselimenä. Liiton jäsenenä on 630 kaupunki-, kaupunginosa- ja kotiseutuyhdistystä sekä noin 120 kuntaa ja kaikki maakuntaliitot.

Aiheesta lisää myös linkeissä:

Helsingin Roihuvuori on vuoden kaupunginosa (YLEn sivut)

http://kaupunginosat.net/roihuvuori/ (Roihuvuoren kotisivut)

Lisätietoja:

Veijo Lehto, Roihuvuori-Seura ry:n puheenjohtaja, puh. 0500 404 223, veijo.j.lehto[at]gmail.com

Rauno Lahtinen, Suomen Kotiseutuliiton hallituksen jäsen, Vuoden kaupunginosa -raadin puheenjohtaja, puh. 050 3446 271, rauno.lahtinen[at]utu.fi