Vuosaaresta Vuoden 2017 kaupunginosa

Vuosaaren Aurinkolahti kuva Pekka Huhtela
Vuosaari julistettiin 11.8. kansallisen kaupunginosakilpailun 2017 voittajaksi! Palkinnon myönsi Suomen Kotiseutuliitto vuosittaisessa maanlaajuisessa kilpailussaan, johon osallistui tänä vuonna ennätyksellisen paljon, yli 90 kaupunginosaa. Palkitsemisperusteluissaan liitto korosti eritoten Vuosaaren asukasaktiivisuutta ja eri toimijoiden välistä yhteistyötä. Helka ry onnittelee Vuosaarta ja Vuosaari-Seuraa huomionosoituksesta!
(jutun kuvituskuva: Pekka Huhtela)

Vuosaari-Seura itse perusteli kilpailuraadille kaupunginosansa vahvuuksia seuraavilla argumenteilla.

1: Ainutlaatuisen monipuolinen

Vuosaari on kuin Suomi pienoiskoossa – nopeasti kehittyvä kaupunginosa, jossa on asukkaita keskikokoisen kaupungin verran (37.000). Täältä löytyy kaikki: harrastukset, koulut, palvelut, kulttuuria, työpaikkoja, matkailuvaltteja ja jopa Suomen modernein satama.

Suurimpia ylpeydenaiheita on kuitenkin luonto: Vuosaari on yhä Helsingin vihrein ja merellisin kaupunginosa. Asuitpa missä päin Vuosaarta tahansa, olet vain parin minuutin kävelymatkan päässä Uutelasta, Kallahdenniemeltä, Mustavuoresta tai muista viheralueista.

Vuosaarella on myös laajempaa yhteiskunnallista merkitystä. Se on tarkkaan seurattu urbaani pilotti, joka on aina kohdannut ensimmäisten joukossa uusia kaupungistumisen haasteita. Meillä on myös 50 vuoden kokemus siitä, kuinka haasteet ratkaistaan! Paraikaa ponnistellaan sen hyväksi, että olisimme kannustava esimerkki niin monikulttuurisuuden, lähiörakentamisen kuin vaikkapa sote-palveluiden uudistamisen suhteen.

2: Talkoohenkeä ja kotiseututyötä

Vasta vuonna 1966 Helsinkiin liittynyt Vuosaari on ollut kautta aikain tunnettu aloitteellisuudestaan ja talkoohengestään. Mittakaava on vuosien myötä moninkertaistunut, mutta Vuosaari on yhä kuin pieni kylä, jossa asukkailla on tiiviit verkostot. Harrastajia, vapaaehtoisia ja vastuunkantajia löytyy kaikille elämänaloille. Monikulttuurisuus on itsestään selvä osa Vuosaaren yhteisöllisyyttä.

3: Vuosaari on positiivisessa nosteessa

Viime vuosien trendinä on ollut Vuosaaren julkisuuskuvan suoranainen mullistuminen. Kotiseudustamme on kuoriutunut oikea ”idän ihme” ja myös muu maailma on sen huomannut. Media on bongannut Vuosaaren uudessa innostavassa valossa, mikä on houkuttanut myös suurta yleisöä päivittämään mielikuviaan. Visit Vuosaari -hankkeen myötä sitä kehitetään myös elämys- ja turismikohteena.

Suuri ilonaihe on se, että asukkaiden Vuosaari-identiteetti on vahvistunut entisestään. Niin pitkän linjan vuosaarelaiset kuin uudet tulijat haluavat olla mukana luomassa Vuosaari-ilmiötä. Vuosaari-henki kantaa yhdessä eteenpäin!

Kotiseutuliiton tiedote valinnasta oheisesta linkistä.

Mainittakoon vielä erikseen, että Vuosaari-seura julkaisi Helsingin ensimmäiset kotikaupunkipolut jo vuonna 2006 ja on täydentänyt niitä sen jälkeen aktiivisesti.
Oheisena linkki, jonka kautta löytyvät kaikki Vuosaaren kotikaupunkipolkureitit kohdekuvauksineen (tekstit ja valokuvat):
http://vuosaari.fi/tietoa-kaupunginosasta/kotikaupunkipolut

Lisätiedot Vuosaari-Seurasta:
Puheenjohtaja Hanna-Kaisa Siimes, puh. 050 5898 790, sähköposti: hksiimes[at]gmail.com
Valokuvat median käyttöön: www.vuosaari.fi/medialle      
Tietoa Vuosaaresta: www.vuosaari.fi
Vuosaari-Seura: www.vuosaari.fi/seura