Yhdistysten vuosikokousten järjestäminen poikkeusoloissa

Etakokouksessa
Etäkokouksessa

Helka muistuttaa kaikkia jäsenyhdistyksiään kevätkokouksien pitämisestä ja rohkaisee niiden pitämiseen poikkeusoloista huolimatta. Erityisesti yhdistyksten tilinpäätökset kannattaa hoitaa kuntoon. Valtioneuvoston poikkeamispäätöksen mukaisesti yhdistysten kevätkokousten pitämisen määräaikaa siirrettiin syyskuun 2020 loppuun.

Kotiseutuliiton mukaan yhdistystoimijat voivat melko turvallisesti lähteä siitä, että yhdistyslaki ja yhdistysten omat säännöt ovat toissijaisia esimerkiksi kokoontumiskieltoihin nähden. Pakottavia syitä pitää kokous poikkeusoloissa ei tavallisilla yhdistyksillä yleensä ole. Kotiseutuliitto on koonnut sähköisestä kokoustamisesta sivuilleen kattavan ohjeistuksen. Linkin kautta löytyvässä ohjeistuksessa on selostettu myös sähköpostikokousmenettely. Lisäksi oheisen linkin kautta löytyy sovellettavissa olevaa hyvää ja selkeää ohjeistusta kevätkokouksien siirtämiseen ja pitämiseen liittyen, kysymys-vastaus -osioineen. Eräs toimivimmista etäkokoustamisen maksuttomista sovelluksista on jitsi. Oheisen linkin kautta löytyy yksinkertainen jitsi-ohjeistus.

Osa jäsenyhdistyksistä on jo onnistuneesti ottanut digiloikkia, mutta osa edelleen hieman pähkäilee. Onneksi etäkokoustamiseen on tarjolla maksutonta koulutusta. Seuraavan kerran koulutukseen voi osallistua to 8.10., klo 17-18.30 Kansalaisfoorumin tuottamassa ”Näin järjestät verkkokokouksen tai koulutuksen” -webinaarissa. Webinaarin osallistujamäärä on rajattu 30 henkeen, joten viimeistään Nyt kannattaa tehdä se digiloikka ja ilmoittautua mukaan mahdollisimman pian. Tarkemmat tiedot koulutusillasta ja mm. ilmoittautumisohje ja -lomake löytyvät tämän linkin kautta.

Yleisempiä ohjeita kokoontumisiin liittyen löytyy vielä täältä Kotiseutuliiton kokoamista suosituksista.