Diakonissalaitoksen palveluita Vallilaan – poimintoja avointen ovien keskustelusta

837

Helsingin Diakonissalaitos ja Hermanni Vallila -seura järjestivät yhdessä avointen ovien tilaisuuden Diakonissalaitoksen uusista Inarintien palveluista maanantaina 17.8.2020. Diakonissalaitoksen toimialajohtaja Ilkka Kantola avasi tilaisuuden kertomalla Diakonissalaitoksen toiminnasta ja tavoitteista. Diakonissalaitoksen palvelualuejohtaja Mika Paasolainen kertoi liikkuvan väestön kanssa tehtävästä työstä. Inarintien toimipisteen työntekijät esittäytyivät ja kertoivat meneillään olevista hankkeista. Paikalla oli myös poliisi poliisin moniammatillisesta ennaltaehkäisevästä ryhmästä. Tilaisuuteen osallistui runsaasti lähitalojen asukkaita.

Päiväkeskus Hirundo palvelee arkisin liikkuvaa väestöä

Liikkuvan väestön päiväkeskus Hirundo on auki arkisin klo 8-16. Hirundossa voi levätä, laittaa ruokaa, peseytyä ja pestä pyykkiä. Diakonissalaitoksen työntekijät tukevat kävijöiden kielitaitoa ja muita työelämävalmiuksia, joilla päästään eroon kerjäämisestä. Diakonissalaitos tekee myös eurooppalaista yhteistyötä romanien aseman parantamiseksi.

Liikkuva väestö, pääosin Romanian ja Bulgarian romanit, tulivat Suomeen 2000-luvulla hakemaan toimeentuloa. Pullojen keräämisestä, Iso numeron -lehden myynnistä ja muusta saadut tienestit käytetään perheen elättämiseen kotimaassa. Perheiden lapset ovat kotona. Suomessa lastensuojelu ottaa kerjäävät lapset huostaan. Romanit puhuvat romanikielen murteita. Se on niin erilaista kuin Suomen romanikielen murre, että Suomen romanit eivät ymmärrä sitä.

Korona-ajan hätämajoitus jatkuu syyskuun loppuun

Nyt korona-aikana Helsingin kaupunki osti hätämajoitustilaa. Inarintiellä toimivassa hätämajoituksessa on 80 paikkaa syyskuun loppuun saakka. Näistä 50 on varattu maassa keväällä olleille romaneille, 20 paikkaa paperittomille ja 10 paikkaa helsinkiläisille päihdekuntoutujille.

Hätämajoitus on avoinna klo 21-08 syyskuun loppuun saakka. Kesäaikana on pyritty väljään majoittumiseen, jotta korona ei tartu. Koronatesti tehdään hyvin matalalla kynnyksellä, yhtään positiivista tulosta ei toistaiseksi ole saatu. Yleisöstä toivottiin, että asukkaille jaettaisiin hengityssuojaimia ja niitä käytettäisiin ainakin julkisessa liikenteessä.

Lokakuussa aukeaa hätämajoitus

Syksyllä majoituskapasiteettia nostetaan. Talvikaudella lokakuun alusta huhtikuun loppuun hätämajoitus on avoinna klo 18-08. Hätämajoitustiloihin ei saa tuoda vieraita. Majoitus ei ole päihteetön. Ihmisiä ei puhalluteta, sisään pääsee, jos käyttäytyy asiallisesti.

Nämä asiat mietityttivät naapuritalojen väkeä

Keskusteltiin palvelujen avautumisen odottajista aamulla ja illalla. Sisälle pääsyä hidastuttavat korona-ajan varotoimet ruuanjakelussa. Asiakkaat tulevat paikalle paljon ennen palveluiden avaamista ja toisinaan odottava joukko on hyvin äänekäs. Keskusteltiin mahdollisuudesta, että sisäänkäynti siirrettäisiin kadulta rakennuksen pihalle, jossa olisi rauhallisempi odottaa.

Diakonissalaitoksen pihalla ja lähipuistoissa nukkuminen herättää huolta nukkujien terveydestä ja turvallisuudesta. Heistä voi käydä vinkkaamassa päiväaikaan Hirundoon, josta käydään selvittämässä tilannetta.

Poliisi totesi, että häiriökäyttäytymisestä tulee ilmoittaa hätäkeskukseen niin poliisi tulee selvittelemään tilannetta.

Todettiin, että lähitalojen pihapiirit ovat niiden asukkaiden käytössä.
Roskaaminen on pistänyt monen silmään. Katualueille ja lähipuistoihin ei saa levittää roskia, eikä pihoilla olevia roskiksia penkoa.

Pahaa mieltä on tullut Inarintien kaupunkipuutarhan roskaisuudesta, satomenetyksistä ja seilanneista kalusteista. Puutarha, kuten alueen muutkin puistot, on myös useiden koirien lenkkipaikka.

Hirundon päiväkeskus on monen koululaisen reitin varrella ja se herättää uteliaisuutta. Ehdotettiin, että Hirundosta käytäisiin Vallilan ala-asteella kertomassa paikan toiminnasta lapsille.

Diakonissalaitos toivoi suoria yhteydenottoja ongelmista. Päiväkeskus Hirundon puhelinnumero on 050 313 5606 ja hätämajoituksen 050 505 3668. Sähköpostit voi osoittaa Mika Paasolaiselle (mika.paasolainen@hdl.fi). Toivottiin, että Diakonissalaitos osallistuisi edelleen keskusteluun alueen sosiaalisessa mediassa.

Tästä eteenpäin

Sovittiin, että Diakonissalaitoksen ja alueen asukkaiden yhteydenpitoa jatketaan. Hermanni- Vallila -seura kokoaa lähitaloista yhteyshenkilöt jatkamaan keskustelua. Kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä Hermanni-Vallila -seuran puheenjohtajaan Olli Saliniin osoitteella hermannivallilaseura@hotmail.fi.

Keskustelu Vallilan alueen uusista palveluista jatkuu. A-klinikan Sturenkadun korvaushoitopiste järjestää asukasillan keskiviikkona 2.9. klo 17:30-19:30 Helsingin työväenopistotalolla, Helsinginkatu 26. Hermanni-Vallila -seura on mukana tilaisuudessa osallistumassa keskusteluun.