Tietoa kirjastosta

Perustietoa Vallilan kirjastosta

Vallilan uusi kirjasto valmistui vuonna 1991 ja se on suunniteltu nimenomaan kirjastoksi sekä osana ”korttelitaloa”, jossa kirjasto ja päiväkoti jakavat yhteisen pihan lisäksi myös kunnallistekniikan.
Vallilan kirjaston on suunnitellut akateemikko Juha Leiviskä, joka on kansainvälisesti tunnetuin elävistä suomalaisista arkkitehdeistä. Leiviskä on palkittu mm. Carlsberg-arkkitehtuuripalkinnolla (1995), jota pidetään arkkitehtuurin Nobelina, sekä Antonio Feltrinelli palkinnolla (2008). Keväällä 2010 Leiviskä sai Helsingin rakennuslautakunnan Rakentamisen Ruusu- tunnustuspalkinnon kansainvälisesti merkittävästä elämätyöstä ja taitavasta täydennysrakentamisesta.
Vallilan kirjasto on yksi Leiviskän edustavimmista töistä ja yleisenä kirjastona kaikille avoin. Kirjastossa vieraileekin vuosittain noin 500 ulkomaalaista arkkitehtiä sekä kaupunginkirjaston omia vierailijoita. Kirjasto on arkkitehtuurisesti korkeatasoinen suomalainen tila, jossa kansainvälisesti arvostettu muotoilun perinne yhdistyy hyvän kaupunkielämän edellytysten luomiseen.
Kirjastoa remontoitiin ja uudistettiin vuonna 2008 akateemikko Juha Leiviskän ja kirjaston suunnitelmien mukaisesti, joten tila on nyt ajanmukainen ja ilmentää suomalaisen kirjaston parhaita puolia. Kirjasto on käyttäjälähtöinen ja mahdollista miellyttävät elämykset: pienessä lähikirjastossa on taidegalleria, tapahtumatila, ryhmätyöhuone, lukusali ja asiakastietokoneita perinteisten kirja- ja lehtikokoelmien lisäksi. 

Vallilan kirjasto on elävä ja kehittyvä kirjasto, joka ilmentää kaupungin arvoja: asukaslähtöisyyttä ja virastojen välistä yhteistyötä

Vallilan kirjasto on myös esteetön ja kirjastoon on helppo tulla lastenvaunujen tai pyörätuolin kanssa. Tästä johtuen kirjasto toimii mm. äänestyspaikkana. Kirjasto on erinomaisten liikenneyhteyksien päässä ja helposti saavutettavissa julkisilla liikennevälineillä. Vallilan kirjasto on muutenkin ympäristöasioissa eturintamassa ja ensimmäinen kirjasto, jonka hiilijalanjälki mitataan keväällä 2010. Samalla kirjasto tavoittelee ympäristömerkkiä.
Kirjasto tekee aktiivista yhteistyötä alueen toimijoiden kanssa. Yhteistyö päiväkoti Runon ja muiden alueen päiväkotien kanssa on aktiivista.  Suomen Ateljee-säätiön hallinnoima Vallilan taiteilijatalo vastaa pitkälti Galleria Kajavan näyttelytoiminnasta ja näin kirjasto voi tarjota asiakkailleen korkeatasoisia taidenäyttelyitä. Kirjaston vitriineissä esittäytyvät puolestaan alueen keräilijät ja harrastajat. Suomenkielisen työväenopiston kanssa kirjasto järjestää Valokiila –tapahtumia, jossa eri alojen asiantuntijat keskustelevat ajankohtaisista aiheista. Kirjasto tarjoaa myös mahdollisuuden ulkopuolisille toimijoille järjestää tapahtumia kirjaston tiloissa. Tänä keväänä mm. Suomen Pen järjesti Herta Müller aiheisen keskustelutilaisuuden ja toukokuussa Suomen kalligrafiaseura juhlii kirjastossa 100 –vuotista taivaltaan.

Tutustu kirjaston palveluihin

Tiesitkö, että kaikista Helsingin kirjastoista voi tilata lainaksi kaikkien pääkaupunkiseudun neljän kaupungin kokoelmien kirjoja joko kirjaston virkailijalta tai suoraan netistä. Yhden kirjan varaaminen maksaa vain 50 senttiä. Tutustu kirjastojen kokoelmiin ja kirjojen varaamiseen HelMet-verkkokirjaston sivustolla http://www.helmet.fi/
Kirjaston monipuolisiin palveluihin, historiaan, ja ainutlaatuiseen arkkitehtuuriin voit tutustua kirjaston kotisivuilla http://www.lib.hel.fi/fi-FI/vallila

Picture