Jätkäsaaren Hyväntoivonpuisto saa uusia maamerkkejä puistoporteista

528

Kuva: Antti Pulkkinen

Jätkäsaaren Hyväntoivonpuisto on Jätkäsaaren keskeisin kulkuväylä ja vihreä sydän. Nyt Hyväntoivonpuisto on saanut myös ensimmäisen yhteensä seitsemästä tulevasta maamerkistään. Juutinraumankadun päähän puiston alkuun on valmistunut ensimmäinen komea puistoportti. Puistoportti pystytettiin paikalleen jo elokuussa, mutta viime viikon aikana saatiin viimeistelytyöt valmiiksi, kun portin ympäristön nupukiveys ja valaistus maavaloineen valmistuivat.

Portteja tulee Hyväntoivonpuiston pohjoisosaan yhteensä seitsemän eli kaikille sisääntuloille katujen kohdilta Jätkäsaarenkujaa lukuun ottamatta. Ensi vuonna vastaavat portit tullaan pystyttämään Suezinkadulle ja Kaphorninkadulle.

Portti on valmistettu Corten teräksestä, joka hapettuu reagoidessa ilman kanssa. Pinta siis näyttää ruostuneelta, mutta portin sisemmät teräsosat eivät ruostu. Corten teräs on materiaalina mielenkiintoinen, sillä portin väri vaihtelee vuorokaudenajan ja valoisuuden mukaan. Portin rakenteiden suunnittelussa on mietitty myös tuulen vastusta ja sitä, että portti olisi mahdollisimman vaikeasti kiipeiltävä. Portissa olevat aukot muodostavat myös jännittävän optisen harhan: mitä ylemmäs portissa mennään, sitä isompia sen aukot ovat.

Portti on osa Hyväntoivonpuiston korkealaatuista viher- ja pintarakentamista

Portit ovat Rambollin suunnittelemia ja työstä on vastannut arkkitehti Yrjö Rossi. Portit valmistaa Helsingin kaupungin rakentamispalveluliikelaitos Stara, joka tekee ne omalla verstaallaan Helsingin Arabiassa. Portin suunnittelussa lähtöajatuksena on ollut tehdä näyttävä visuaalinen elementti ja koko Hyväntoivonpuiston tapaan korkealaatuista viher- ja pintarakentamista. Näyttäviä muotoja on porttien lisäksi myös muun muassa Rokkiporkkana-sillassa. Portti luo myös hienot ja kuvaukselliset näkymät kaduilta puistoon.

Valmis Hyväntoivonpuisto on 88 metriä leveä ja reilun kilometrin mittainen eli se on Esplanadin puiston levyinen, mutta kokonaisuudessaan yhtä suuri kuin Kaivopuisto. Hyväntoivonpuisto on rakennuskohteena vaativarakenteinen, muun muassa siksi, että sen alla sijaitsee pysäköintihalleja.Puisto on rakennettu kestävän kehityksen periaatteita noudattaen ja se on suunniteltu kestämään aikaa, asukkaiden mielipiteitä ja toiveita kuunnellen. Puistoalueen tärkeitä lähtökohtia ovat olleet helppo kunnossapito ja huolto. Ne vaikuttavat myös puiston viihtyisyyteen ja pitkäikäisyyteen.