Monipuoliset uintimahdollisuudet Jätkäsaareen – valtuustoaloite

1097

Helsingin kaupunginvaltuustolle on jätetty 30 valtuutetun allekirjoittama valtuustoaloite.

Aloitteen taustalla on Jätkäsaari-seuran hallituksessa käyty keskustelu ja seura toivoo, että aloite johtaisi siihen, että jätkäsaarelaisten uintimahdollisuudet huomioitaisiin monipuolisesti niin Hyväntoivonpuiston eteläkärjessä sijaitsevan Ahdinaltaan kuin jatkossa myös Saukonnokanaltaan suunnittelussa ja rakentamisessa.

Valtuustoaloite:

Jätkäsaareen rakennetaan merellistä asuinaluetta yli 20 000 asukkaalle. Rantaviivaa saaressa on runsaasti, mutta tällä hetkellä Jätkäsaaressa ei ole yhtään virallista uimarantaa. Jätkäsaareen tarvitaan alueen asukkaiden uinti- ja vesiliikuntatarpeita monipuolisesti palveleva alue.

Hyväntoivonpuiston eteläkärkeen Ahdinaltaan ympärille on suunniteltu toteutettavaksi pieni uimaranta ja Royal Centerin yhteyteen kelluva kylpylä. Ahdinallas on kuitenkin kooltaan pieni ja sen etelärannalle rakennetaan 24-kerroksinen Royal Center -hotelli sekä mailapelitorni, jotka tulevat varjostamaan merkittävästi Ahdinaltaan aluetta. Saukonlaiturin ja Melkinlaiturin väliin on suunniteltu Saukonnokanallas, jonne on alunperin kaavailtu purjevenesatamaa 50 kaupunkilaisen veneelle, veneluiskaa, nosturipaikkaa, tyhjennyspistettä sekä autopaikkoja noin 60 autolle. Talvisin autopaikka-aluetta olisi määrä käyttää veneiden talvisäilytykseen. Viime vuosien aikana erilaiset uintiharrastukset luonnonvesissä kuten uinti, vesijuoksu sekä talvisin kylmävesiuinti ovat voimakkaasti kasvattaneet suosiotaan. Niillä on myös merkittäviä terveyshyötyjä. Saukonnokanaltaan toteutuksen yhteydessä tulisi selvittää, miten asukastarpeita palveleva monipuolinen ranta-alue voitaisiin toteuttaa. Merellisessä Jätkäsaaressa on erityisen tärkeää varmistaa monipuolisten, kaikille saavutettavien uintimahdollisuuksien toteutuminen. Jätkäsaaren asukkaita lähinnä olevat talviuintipaikat sijaitsevat Lauttasaaressa ja Töölössä, mutta niitä ylläpitäviin yhdistyksiin on satojen halukkaiden jonot. Helsinkiin tarvittaisiin myös esteetön uimalaituri, joita on rakennettu viime vuosien aikana useisiin Suomen kaupunkeihin. Ideoita Jätkäsaaren uimarantaa varten löytyisi muun muassa Joensuun Ilosaaresta, jossa kooltaan ja muodoltaan samankokoiselta alueelta löytyy lapsille sopiva hiekkaranta, köysin erotetut uintiradat sekä liikuntarajoitteisille suunniteltu esteetön uimalaituri.

Me allekirjoittaneet esitämme, että Helsinki suunnittelee, miten Jätkäsaareen voidaan toteuttaa monipuoliset uintimahdollisuudet palvelemaan nykyisiä ja tulevia tarpeita.

Helsingissä 16.11.2022
Mari Holopainen

Tekijä: Holopainen Mari

Allekirjoittajat:
– Ahde Hilkka
– Alametsä Alviina
– Alanko-Kahiluoto Outi
– Biaudet Eva
– Borgarsdottir Sandelin Silja
– Castrén Maaret
– Dufva Veli-Pekka
– Grotenfelt Nora
– Haglund Mia
– Harjanne Atte
– Hiltunen Titta
– Huff Shawn
– Hyttinen Nuutti
– Kettunen Marko
– Korkkula Vesa
– Lindgren Minna
– Miettinen Nina
– Månsson Björn
– Niiranen Matti
– Nuorteva Johanna
– Pulkkinen Suvi
– Raatikainen Mika
– Said Ahmed Suldaan
– Sauri Pekka
– Silvennoinen Oula
– Thomas Coel
– Tuomi-Nikula Tuomas
– Vanhanen Reetta
– Vepsä Sinikka


Jätkäsaari-seuran hallituksessa alueen uintimahdollisuuksista on keskusteltu seuraavan esityksen pohjalta:

Jätkäsaarta rakennetaan 20.000 asukkaan asuinlähiöksi. Jätkäsaari on saari eli rantaviivaa riittää. Tällä hetkellä Jätkäsaaressa ei kuitenkaan ole virallista uimarantaa.

Viime vuosien aikana erilaiset uintiharrastukset luonnonvesissä kuten uinti, vesijuoksu sekä talvisin kylmävesiuinti ovat voimakkaasti kasvattaneet suosiotaan. Niillä on myös merkittäviä terveyshyötyjä.

Jätkäsaaren asukkaita lähinnä olevat talviuintipaikat sijaitsevat Lauttasaaressa ja Töölössä, mutta niitä ylläpitäviin yhdistyksiin on pitkät jonot.

Helsinkiin tarvittaisiin myös esteetön uimalaituri, joita on rakennettu viime vuosien aikana useisiin Suomen kaupunkeihin kuten Espoossa Oittaalle, Turkuun, Joensuuhun, Rovaniemelle ja sellainen on rakenteilla myös Tampereen Pyynikille.

Jätkäsaari-seura ehdottaa, että Ahdinaltaan uintimahdollisuudet toteutetaan suunnitelmien mukaisesti mahdollisimman pian ja että sen lisäksi kaupunki selvittää uudelleen, millaisesta ranta-alueesta jätkäsaarelaiset Saukonnokanaltaan alueella parhaiten hyötyisivät.


Esimerkkinä – Ilosaari JoensuussaLyhyt video (24 s) Ilosaaren ranta-alueesta löytyy tästä osoitteesta: https://drive.google.com/file/d/1CXwmUlHblOKx23gahI36ottFnrc5Icf6/view?usp=sharing