Ylipormestarin asukasilta Kaapelitehtaalla

297
Jussi Pajunen

Ylipormestarin asukasiltaa vietettiin 23.4.2015 Kaapelitehtaan Pannuhallissa. Tilaisuudessa keskusteltiin Kampin, Lapinlahden ja Jätkäsaaren alueiden asioista ja tulevaisuudesta. Pannuhalliin oli kokoontunut noin 200 asukasta ja kysymyksiin oli vastaamassa 23 kaupungin virkamiestä. Paikalla oli lisäksi eri alojen asiantuntijoita.

Ylipormestari Jussi Pajunen avasi tilaisuuden ja kertoi, että asukasiltoja on järjestetty jo vuodesta 1975 alkaen silloisen ylipormestari Teuvo Auran aloitteesta. Pajuselle tämä oli jo järjestyksessä 40. hänen vetämänsä asukasilta. Asukasiltoja järjestetään joka vuosi neljä, kaksi syksyllä ja kaksi keväällä.

Asukasillan ensimmäisen puheenvuoron esitti Lapinlahden Lähteen edustaja Katja Liuksiala. Hän toivoi, että Lapinlahden alueesta kehitettäisiin mielen hyvinvoinnin keskus. Kaupungin mukaan alueelle suunnitellaan sosiaali- ja terveystoimintaa, mutta ensin on rakennuksissa tehtävä korjaustoimenpiteitä. Alueen käytöstä järjestetään kilpailu.

Keskustan ja eteläisten kaupunginosien terveyspalvelut aiotaan keskittää Kamppiin nykyiseen Sähkötaloon, josta on tulossa terveys- ja hyvinvointikeskus. Siihen kuuluisivat myös tämän asukasillan alueet Kamppi, Lapinlahti ja Jätkäsaari. Myös Marian sairaalan alueen tulevasta käytöstä keskusteltiin. Osa alueen rakennuksista suojellaan, mutta osa puretaan tai siirretään. Alueelle on suunnitteilla erilaisia palveluja, mutta myös asuntoja.

Taas kerran Jätkäsaaren liikenne puhutti yleisöä. Länsisataman liikenne ruuhkauttaa Tyynenmerenkatua laivojen saapumis- ja lähtemisaikoina, jolloin paikallisten asukkaiden on vaikea mahtua täpötäysiin raitiovaunuihin. Raitiovaunulinjan 6T liikennettä luvattiin lisätä ruuhka-aikoina. Myöhemmin myös Välimerenkadulle rakennetaan raitiotie, jolla alkaa liikennöidä linja 7. Sen ja nyt rakenteilla olevan Tyynenmerenkadun lisäkaistan pitäisi helpottaa ruuhkia. Rekkaliikennettä on jo nyt siirretty Vuosaaren satamaan ja laivojen aikatauluttamista on myös tehty Länsisatamassa.

Jätkäsaaren alueella on nopeusrajoitus 30 km/t, jota noudatetaan aika hyvin, nopeusvalvonnan mukaan yli 80 % ajaa alle 40 km/t. Kansainvälisen koulun kohdalle Selkämerenkadulle on tulossa korotettu suojatie.

Mechelininkadulle ehdotettiin pyöräteitä raitiotiekaistoille kadun keskelle. Ehdotusta ei kaupunki kuitenkaan kannattanut, sillä se hidastaisi raitiovaunuliikennettä. Kevyeen liikenteen väylille toivottiin lisää pyörätien merkkejä. Myös Länsilinkin alitusta pidettiin turvattomana pyöräilijöiden vuoksi. 

Länsimetron valmistuttua Kampin lähiliikenteen linja-auto-asema jää lähinnä yöliikenteen käyttöön. Sinne aiotaan myös siirtää bussiliikennettä Elielin aukiolta. 

Huutokonttoriin on tulossa pieni kirjasto, jonne siirretään myös Ruoholahden peruskoulun lastenkirjasto. Kirjasto avataan syyskuussa. Myöhemmin on tulossa isompi kirjasto, ehkä Marian sairaalan alueelle.

Kaupunkilaisten käyttöön Jätkäsaareen toivottiin asukastilaa. Kaupunkisuunnitteluviraston mukaan tarkoitukseen saattaisi sopia satamassa oleva tullirakennus. Asukasyhdistyksen kanssa toivottiin myös kulttuuritoimintaa.

Lapinlahden suosittujen rantateiden kunnostusta toivottiin, merenkäynti on syönyt teiden penkereitä joka talvi. Kaupungin kanslian ja rakennusviraston mukaan rantatiet vaativat järeän kunnostuksen ja suunnitelmat tehdään tänä vuonna.

Hietalahden hallin tulevaisuus puhutti asukkaita. Hallissa on vapaata myyntitilaa, lisää toimintaa tarvittaisiin, että halli kannattaisi. Hallissa on kesäkauden avajaiset lauantaina 9.5.2015, tilaisuudessa esiintyy Paula Koivuniemi.

Lukuisat muutkin kysymykset puhuttivat asukkaita, mm. Hyväntoivonpuiston valmistuminen, alueen päiväkodit ja Jätkäsaaren tulevat koulut, kanavan varren poistetut mattolaiturit, Bunkkeriin suunnitellut uimahalli- ja muut liikuntatilat, koirapuistot, kirpputorit ja roskisten riittävyys satamassa ja muualla.

Asukasillan voi katsoa myöhemmin netissä osoitteessa

http://www.helsinkikanava.fi