Kallion kävelyfestivaalin kesän 2013 kävelyopas neuvoo reitin sylttytehtaalle

351
Jäljet johtavat sylttytehtaalle, Harjun paarihuone yöllä 1931

Lähes kaikki suomalaiset tuntevat sanonnan ”Jäljet johtavat sylttytehtaalle”. Tuntemattomampi on kuitenkin sanonnan alkuperäinen tarina. Ja vielä harvempi tietää missä tämä sylttytehdas todellisuudessa sijaitsi. Koko karmea tarina ja reitti sylttytehtaalle selviää Kallion kävelyfestivaalin uusimmasta Omatoimikävely-esiteestä.

Sanonta on saanut alkunsa yhdestä Suomen rikoshistorian merkillisimmistä tapauksista joka sai alkunsa syksyllä 1931, kun Tattarisuon lähteistä löytyi noin 30 ihmisen irti leikattuja ruumiinosia. Suon laidalta alkanut kammottava juttu vei tutkinnan pian kohti itäistä kantakaupunkia, Kallion kulmille.

Kallion Kulttuuriverkoston julkaisema opas esittelee tarinaan liittyviä paikkoja itäisessä kantakaupungissa ja kertoo samalla kuinka sanonta ”Jäljet johtavat sylttytehtaalle” sai alkunsa. Esitteen avulla löytyy myös missä oli sijainnut  tämä kovaonninen sylttytehdas.

Kun Tattarisuon-mysteerio lopulta ratkesi, paljastui, että haudoista peräisin olleiden ruumiiden brutaaliin silpomiseen syyllistynyt  ryhmä asui Kallion seudulla. Asunnoissaan tämä noitamenoja harrastanut joukkio teki myös valmisteluja uhrimenoilleen. Näiden paikkojen kautta kävelyopas neuvoo vielä reitin Tattarisuon lähteille, jotka edelleen ovat olemassa.

Jäljet johtavat sylttytehtaalle –esitettä sitä saa muun muassa Kallion kirjastosta ja Helsinki-infosta. Oppaan voi ladata omelle koneelleen osoitteesta www.kallionkulttuuriverkosto.fi ja reitistä tulee myös netissä vaikkapa puhelimella selattava karttaversio.

Jäljet johtavat sylttytehtaalle -kävelyopas on osa Kallion Kulttuuriverkoston Kallion kävelyfestivaalin Omatoimikävely-esitesarjaa. Myös aikaisemmin julkaistut kävelyreitti-esitteet ovat ladattavissa Kallion Kulttuuriverkoston www-sivuilta.