Puun päivä 27.9.2014

266

Suomalaista Puun päivää on vietetty vuodesta 1998 lähtien. Päiväksi valikoitui 27.9. eli Vesan päivä, joka on helppo muistaa ja samalla sopivasti syksyllä.

Pienestä taimesta on Puun päivän vietto juurtunut ja kasvanut – hitaasti ja varmasti, kuten puun kuuluukin – melkoisen tunnetuksi.

Idea sai alkunsa Lohjalla, kun itsenäistymisen juhlavuotena ja samalla Lohjan kunnan ja kaupungin yhdistymisen kunniaksi lohjalaiset istuttivat Juhlametsän museoalueelle. Seuraavana vuonna olikin vuorossa Puun päivän perustaminen museoalueen ajokalustovintillä.

Idean levittämiseen ei ole käytetty juuri lainkaan yhteiskunnan varoja. On tarvittu vain eri puolilla Suomea innostuneita ihmisiä, joiden silmät ja sydän on avautunut ymmärtämään puiden ja metsien elintärkeän merkityksen koko maailmalle.

Puun päivän vieton vaaliminen ja laajentaminen on nyt siirtynyt Helsinkiin, jossa Hyötykasviyhdistys otti tehtävän vastaan, onhan Puun päivän teemana tänä vuonna ”Puu – hyötykasvi”.

Maailman vanhinta Puun päivää vietetään Yhdysvaltojen länsirannikolla. Pitkälti yli sata vuotiaan teemapäivän löytää nimellä Arbor Day.