Koti Blogi

Jäsenkirje 1/2024

Kanta-Helsingin omakotiyhdistyksen vuosikokous

Tervetuloa yhdistyksen vuosikokoukseen, joka pidetään sunnuntaina 3.3.2024 klo 16 Käpylän kirjastossa (Väinölänkatu 5)!
Lue tämän kirjeen lopusta myös uusista alennuksista omakotiyhdistyksen jäsenille!

Kokouksessa käsitellään tämän kokouskutsun mukaiset asiat.

1. kokouksen avaus

2. valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja tarvittaessa kaksi ääntenlaskijaa

3. todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus

4. hyväksytään kokouksen työjärjestys

5. esitetään tilinpäätös, vuosikertomus ja toiminnantarkastajien/tilintarkastajien lausunto

6. päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle ja muille vastuuvelvollisille

7. vahvistetaan toimintasuunnitelma, tulo- ja menoarvio sekä liittymis- ja jäsenmaksujen suuruudet

8. valitaan hallituksen puheenjohtaja ja muut jäsenet

9. valitaan yksi tai kaksi toiminnantarkastajaa ja varatoiminnantarkastajaa taikka yksi tai kaksi tilintarkastajaa ja varatilintarkastajaa

10. käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asia

Yhdistyksen hallitus valitaan vuosikokouksessa, ja sen toimikausi on vuosikokouksesta seuraavaan vuosikokouksesta. Innostaisiko tai kiinnostaisiko hallitustyö sinua tai olisiko naapurisi hyvä tehtävään? Lisätietoa hallituksen nykyisiltä jäseniltä. Rohkeasti mukaan – yhdistys on yhteinen asiamme!

Lämpimästi tervetuloa!

UUDET EDUT JÄSENILLE:

Uusia etuja Kanta-Helsingin omakotiyhdistyksen jäsenkortilla Cafe Saurahuoneelta!


SUODATINKAHVI VELOITUKSETTA MUUN OSTOKSEN YHTEYDESSÄ

”Kahvimme on aina tuoretta, tummapaahtoista vahva-aromista luomukahvia”

10% ALENNUS NOUDETTAVISTA CATERING-TUOTTEISTA, KAKUISTA, PIIRAISTA YMS.

Suosituimmat tuotteet löytyvät nettisivulta: www.saurahuone.com/catering

SAURAHUONEEN VOI VARATA YKSITYISTILAISUUTEEN SUNNUNTAISIN ILMAN VELOITUSTA

Kulut ainoastaan myynnistä, min. 350 €.

Cafe Saurahuone esittäytyy (Pohjolankatu 43, Helsinki)
Cafe Saurahuone on käpyläläisen omistama yksityinen kahvila, joka on vastaisku massatuotannolle, prosessoiduille, ravintoköyhille ruokavalmisteille ja ketjuravintoloiden maanvalloitukselle. Valmistamme Pohjolanaukiolla pienessä keittiössämme hyvistä raaka-aineista jokapäiväisen lounaanne.

Ammattitaitoiset kondiittorimme leipovat ihanat kakut ja piiraat sekä perinteisin menoin että vegaanisina tai gluteenittomina versioina.

Tarjoilemme vain eurooppalaisten perhetilojen viinejä ja pohjoisten pienpanimoiden oluita ja limonadeja.

Kymmenhenkisen tiimimme taitavat työntekijät kunnioittavat arvojamme ja ovat valmiita upottamaan kätensä juuresteatteriin ja taikinakulhoon joka ikinen aamu.

Rakastamme jokaista asiakastamme ja toivomme, että se – ihmisen tärkeys näkyy meissä. Olemme kiitollisia teille jokaiselle, jotka pidätte päätämme pinnalla. Support local – support Käpylä!

Muistathan myös Pintavärin tarjoamat jäsenedut!

Energiatehokkaan kodin perusteet

HSY:n Ilmastoinfon energianeuvoja Marikka Sandin yhdistyksen vuosikokouksen yhteydessä pitämä esitys: kalvot.

Muutamia linkkejä:

HSY:n energianeuvonta energianeuvonta.fi

Motivan energianeuvonta eneuvonta.fi

HSY:n verkkokursseja: koutsi.hsy.fi

lämmitysvertailulaskuri: https://lammitysvertailu.eneuvonta.fi/

aurinkoenergian kannattavuuslaskuri: https://finsolar.net/kannattavuus/kannattavuuslaskurit/

https://lammitysvertailu.eneuvonta.fi/

Jäsenkirje 1/2023

Tontinvuokra 

Yhdistys ei saanut Korkeimmalta hallinto-oikeudelta valituslupaa, joten hallinto-oikeuden päätös siitä, että vuosien 2020 ja 2021 vuokrankorotukset ovat lainmukaisia, jää voimaan. Tämä on luonnollisesti pettymys. Valitusprosessin aikana vuokra-aikoja kuitenkin pidennettiin vuoteen 2075, mikä on vuokralaisille hyvä asia. Prosessin kuluessa kaupungin maanvuokraustoiminta on myös kehittynyt ja uusiin periaatteisiin on kirjattu se, että jatkossa vuokrat perustuvat tonttien asemakaavan mukaiseen käyttötarkoitukseen. Tämä on hyvä periaate, jota olisi tullut toteuttaa myös päättyneiden vuokrasopimusten kohdalla. Yhdistys toivoo myös, että kaupunki kehittäisi käyttämiään kiinteistönarvioinnin periaatteita. Keskuskauppakamarin kiinteistönarviointilautakunta päätyi siihen, että arviot alueemme tonttien arvosta eivät olleet AKA-tasoisia arvioita, eli näkemyksemme niiden epäluotettavuudesta on ollut perusteltu. 

Rakennusjärjestys 

Helsingin kaupungin rakennusjärjestyksen uudistaminen on käynnissä. Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto käsitteli luonnosta 2.2.2023. Yhdistys esitti luonnoksesta mielipiteen syksyllä 2022. Ilahduttavasti jaoston helmikuussa käsittelemässä versiossa suojelluissa pientaloissa ei enää edellytetty lupaa aurinkokeräinten- ja paneelien eikä lämpöpumppujen asentamiseen.     

Yhdistyksen vuosikokous 

Yhdistyksen vuosikokous pidetään torstaina 4.5.2023 klo 18 Helsingin Maalarimestariyhdistys ry:n tiloissa Pasilassa (Rautatieläisenlatu 1 C, 00520 Helsinki). Kokouksessa käsitellään alla olevan kokouskutsun mukaiset asiat.

Kokouskutsu 

1. kokouksen avaus 

2. valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja tarvittaessa kaksi ääntenlaskijaa 

3. todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus 

4. hyväksytään kokouksen työjärjestys 

5. esitetään tilinpäätös, vuosikertomus ja toiminnantarkastajien/tilintarkastajien lausunto 

6. päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle ja muille vastuuvelvollisille 

7. vahvistetaan toimintasuunnitelma, tulo- ja menoarvio sekä liittymis- ja jäsenmaksujen suuruudet 

8. valitaan hallituksen puheenjohtaja ja muut jäsenet 

9. valitaan yksi tai kaksi toiminnantarkastajaa ja varatoiminnantarkastajaa taikka yksi tai kaksi tilintarkastajaa ja varatilintarkastajaa 

10. käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asia 

Sääntömuutoksen myötä hallitus valitaan jatkossa vuosikokouksessa, ja sen toimikausi on vuosikokouksesta seuraavaan vuosikokouksesta. Innostaisiko tai kiinnostaisiko hallitustyö sinua tai olisiko naapurisi hyvä tehtävään? Lisätietoa hallituksen nykyisiltä jäseniltä. Rohkeasti mukaan – yhdistys on yhteinen asiamme! 

Tilaisuudessa on kahvitarjoilu.  

Ilmoittautumislinkki tapahtumaan sekä kokouksen yhteydessä pidettävän esityksen aihe ilmoitetaan lähempänä kokousta erillisellä viestillä.  

Tervetuloa! 

Jäsenrekisteristä  

Yhdistys on siirtynyt käyttämään FloMembers-jäsenrekisteriä. Jokaisella jäsenellä on mahdollisuus ilmoittaa rekisteriin kaksi sähköpostiosoitetta, joihin jäsenposti lähetetään.  

Halutessaan jäsenellä on mahdollisuus ylläpitää omia yhteystietojaan itse. Tällöin muutoksista ei tarvitse ilmoittaa jäsensihteerille. Helmikuussa järjestelmästä lähetettiin aktivointilinkin, jotka mahdollistavat omatoimisen päivittämisen. Moni jäsenistä on jo aktivoinut tilinsä. Kiitos siitä! Jos et saanut linkkiä tai se on vanhentunut, pyydä aktivointia jäsensihteeriltä. Jos et halua ylläpitää tietojasi itse, ei toimiin tarvitse ryhtyä. 

Laskutus 

Jäsenmaksu on vuonna 2023 henkilöjäseneltä 15 euroa. Asunto-osakeyhtiössä (jäsenyys yhtiöllä) maksu on 7,5 euroa huoneistoa kohden, kuitenkin vähintään 15 euroa ja enintään 90 euroa. Yhteisomistuksessa olevien useamman huoneiston/asunnon talojen, jotka eivät ole juridisia henkilöitä (jäseniä siis asukkaat) osalta jäsenmaksua kerätään myös 7,5 euroa huoneistoa/asuntoa kohden, mikäli talon kaikkien huoneistojen/asuntojen osalta jäsenmaksu maksetaan kerralla. Lasku lähetetään ns. yhteisomistuksen päävastuulliselle jäsenelle, mutta jäseniksi merkitään yksi asukas kutakin huoneistoa kohden. Yhteisomistuksen kohdalla pyydämme ilmoittamaan jäsensihteerille huoneistojen lukumäärän sekä yhden jäsenen (nimi, sähköposti ja postiosoite) per huoneisto. Yhteisomistuksessa olevien talojen asukkaat voivat olla yhdistyksen jäseniä myös ns. tavanomaisina henkilöjäseninä. Tällöin he saavat oman jäsenmaksulaskunsa eivätkä jäsenmaksujen osalta ole sidoksissa naapuriin.       

Yhteys jäsensihteeriin 

Yhdistyksen jäsensihteerinä toimii nykyisin Tuija Laaksonen. Toivomme, että nimenomaan jäsenyyteen liittyvät viestit lähetettäisiin henkilökohtaisen sähköpostiosoitteen sijaan jatkossa osoitteeseen khoky.jasensihteeri – at – gmail.com. Tavoitat Tuijan tarvittaessa myös puhelimitse. 

Yhdistyksen Facebook-ryhmä: Kanta-Helsingin Omakotiyhdistyksen jäsenet 

Yhdistyksellä on Facebook-ryhmä, jossa jaetaan ajankohtaista tietoa. Ryhmään voivat liittyä kaikki jäsenmaksunsa maksaneet yhdistyksemme jäsenet. Huomaattehan, että käytännön syistä ryhmään voidaan hyväksyä jäseneksi vain omakotiyhdistyksen jäseneksi ilmoitetut henkilöt. Jäsenen perheenjäsenet eivät voi ryhmään liittyä, koska emme näe perhesuhteitanne jäsenrekisteristämme. 

https://www.facebook.com/groups/1625586157772246/

Liity jäseneksi

 • Yhdistyksen jäseneksi voi liittyä jokainen Koskelan, Kumpulan, Käpylän ja Toukolan kaupunginosissa sijaitsevan omakoti- tai muun pientalotontin tai -alueen vuokraoikeuden haltija, haltijana olevan asunto-osakeyhtiön tai osuuskunnan jäsen tai perheenjäsen
 • Jäsenmaksu on 15 euroa henkilöjäseneltä. Jäsenmaksu on taloyhtiöltä tai yhteisomistuksessa olevilta taloilta 7,5 euroa/huoneisto ja minimissään 15 euroa ja enintään 90 euroa

Lisätiedot: khoky.jasensihteeri@gmail.com, Tuija Laaksonen puh. 0500 425 455

jäsenrekisterin tietosuojaseloste

Hallitus

 

Toimikaudella 2023 yhdistyksen hallituksessa on puheenjohtaja ja 7 jäsentä. Hallituksessa on edustajia toimialueeltamme eli Koskelasta, Kumpulasta, Länsi-Käpylästä, Osmonkulmasta ja Taivaskalliolta. Ota yhteyttä oman asuinalueesi edustajaan, jos huomaat alueellamme epäkohtia joihin pitäisi puuttua tai katsot, että jostakin asiasta pitäisi tiedottaa koko jäsenistöä.

 

puheenjohtaja Tuuli Kunnas                                 Länsi-Käpylä 
tuulikunnas-at-gmail.com 040 172 0073

varapuheenjohtaja Mitri Kitti                                Kumpula
mitri.kitti-at-gmail.com

jäsen Aarne Laakkonen                                         Koskela
aarne.laakkonen-at-kolumbus.fi  040 766 6375

jäsen Tea Jarma-Vartiainen                                  Taivaskallio
tea.jarmavartiainen-at-gmail.com

jäsen Laura Häkli                                  Taivaskallio
laura.hakli-at-felm.org

taloudenhoitaja Jukka Salomaa                            Länsi-Käpylä
jukka.vt.salomaa-at-gmail.com  050 3220397

jäsen Petteri Piha                                             Osmonkulma
petteri.piha-at-gmail.com

jäsen Tuija Laaksonen                                             Toukola
tuija.laaksonen-at-saunalahti.fi

 

Korvaa sähköpostiosoitteissa -at- tavanomaisella @-merkillä.

 

Yhdistyksen säännöt

KANTA-HELSINGIN OMAKOTIYHDISTYS RY:N SÄÄNNÖT

1. Yhdistyksen nimi ja kotipaikka

Yhdistyksen nimi on Kanta-Helsingin Omakotiyhdistys ja sen kotipaikka on Helsingin kaupunki.

2. Tarkoitus ja toiminnan laatu

Yhdistyksen tarkoituksena on edistää jäsenistönsä yleisiä ja yhteisiä etuja pientaloalueiden ja pientalojen omistusta ja hallintaa koskevissa asioissa sekä pientaloalueisiin liittyvissä muissa kysymyksissä samoin kuin kehittää jäsenistönsä pientaloasutukseen liittyviä yhteisiä harrastuksia ja yhteishenkeä.

Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys tekee esityksiä ja aloitteita, käy neuvotteluja, antaa lausuntoja, harjoittaa tarvittaessa julkaisutoimintaa, järjestää esitelmä- ja keskustelutilaisuuksia ja ryhtyy muihinkin samantapaisiin yhdistyksen tarkoitusta edistäviin toimenpiteisiin.

Toimintansa tukemiseksi yhdistys kantaa jäsenmaksuja sekä voi toimeenpanna arpajaisia, merkkien myyntejä, rahankeräyksiä ja juhla- ja huvitilaisuuksia, ottaa vastaan lahjoituksia ja jälkisäädöksiä, hankkia ja omistaa irtainta ja kiinteää omaisuutta sekä arvopapereita.

3. Jäsenet

Yhdistyksen varsinaiseksi jäseneksi voi liittyä jokainen Helsingin kaupungin Koskelan, Kumpulan, Käpylän tai Toukolan kaupunginosassa sijaitsevan omakoti- tai muun pientalotontin tai – alueen vuokraoikeuden haltija, haltijana olevan asunto-osakeyhtiön tai -osuuskunnan jäsen ja edellä mainittujen 15 vuotta täyttänyt perheenjäsen, joka hyväksyy yhdistyksen tarkoituksen ja säännöt.

Saavutetut jäsenoikeudet säilyvät.

Sellaiset henkilöt, oikeuskelpoiset yhteisöt ja säätiöt, jotka haluavat tukea yhdistyksen tarkoitusta ja toimintaa, voivat päästä yhdistyksen kannattajajäseniksi. Kannattajajäsenillä on yhdistyksen kokouksessa puhe- ja esitysoikeus, mutta ei äänioikeutta. Varsinaiset jäsenet ja kannattajajäsenet hyväksyy yhdistyksen hallitus.

Kunniapuheenjohtajaksi tai kunniajäseneksi voidaan hallituksen esityksestä yhdistyksen kokouksessa kutsua henkilö, joka on huomattavasti edistänyt ja tukenut yhdistyksen toimintaa.

4. Jäsenen eroaminen ja erottaminen

Jäsenellä on oikeus erota yhdistyksestä ilmoittamalla siitä kirjallisesti hallitukselle tai sen puheenjohtajalle taikka ilmoittamalla erosta yhdistyksen kokouksessa merkittäväksi pöytäkirjaan. Hallituksella on oikeus erottaa jäsen, joka on jättänyt täyttämättä jäsenvelvollisuutensa.

Kunniapuheenjohtaja ja kunniajäsenet eivät suorita jäsenmaksuja.

5. Jäsenmaksu

Varsinaisilta jäseniltä ja kannattavilta jäseniltä perittävän vuotuisen jäsenmaksun suuruudesta erikseen kummallekin jäsenryhmälle päättää vuosikokous.

Kunniapuheenjohtaja ja kunniajäsenet eivät suorita jäsenmaksuja.

6. Hallitus

Yhdistyksen asioita hoitaa hallitus, johon kuuluu vuosikokouksessa valitut puheenjohtaja sekä vähintään viisi ja enintään kaksitoista muuta jäsentä. Hallituksen toimikausi on vuosikokousten välinen aika. Hallitus valitsee keskuudestaan varapuheenjohtajan sekä ottaa keskuudestaan tai ulkopuoleltaan sihteerin, rahastonhoitajan ja muut tarvittavat toimihenkilöt.

Hallitus kokoontuu puheenjohtajan tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtajan kutsusta, kun he katsovat siihen olevan aihetta tai kun vähintään puolet hallituksen jäsenistä sitä vaatii.

Hallitus on päätösvaltainen, kun puolet sen jäsenistä ja puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja ovat läsnä. Äänestykset ratkaistaan yksinkertaisella äänten enemmistöllä. Äänten mennessä tasan ratkaisee puheenjohtajan ääni, vaaleissa kuitenkin arpa.

7. Yhdistyksen nimen kirjoittaminen

Yhdistyksen nimen kirjoittavat hallituksen puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja, jompikumpi yhdessä sihteerin tai jonkun hallituksen jäsenen kanssa.

8. Tilikausi

Yhdistyksen tilikausi on kalenterivuosi.

9. Yhdistyksen kokoukset

Yhdistyksen kokoukseen voidaan osallistua hallituksen tai yhdistyksen kokouksen niin päättäessä myös postitse taikka tietoliikenneyhteyden tai muun teknisen apuvälineen avulla kokouksen aikana tai ennen kokousta. Yhdistyksen vuosikokous pidetään vuosittain hallituksen määräämänä päivänä tammi-toukokuussa. Yhdistyksen kokouksissa on jokaisella varsinaisella jäsenellä, kunniapuheenjohtajalla ja kunniajäsenellä yksi ääni. Kannattavalla jäsenellä on kokouksessa läsnäolo- ja puheoikeus. Yhdistyksen kokouksen päätökseksi tulee, ellei säännöissä ole toisin määrätty, se mielipide, jota on kannattanut yli puolet annetuista äänistä. Äänten mennessä tasan ratkaisee kokouksen puheenjohtajan ääni, vaaleissa kuitenkin arpa.

Ylimääräinen kokous pidetään, kun yhdistyksen kokous niin päättää tai kun hallitus katsoo siihen olevan aihetta tai kun vähintään kymmenesosa (1/10) yhdistyksen äänioikeutetuista jäsenistä sitä hallitukselta erityisesti ilmoitettua asiaa varten kirjallisesti vaatii. Kokous on pidettävä kolmenkymmenen vuorokauden kuluessa siitä, kun vaatimus sen pitämisestä on esitetty hallitukselle.

10. Yhdistyksen kokousten koollekutsuminen

Hallituksen on kutsuttava yhdistyksen kokoukset koolle vähintään seitsemän vuorokautta ennen kokousta jäsenille postitetuilla kirjeillä tai sähköpostitse.

11. Vuosikokous

Yhdistyksen vuosikouksessa käsitellään seuraavat asiat:

1. kokouksen avaus
2. valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja tarvittaessa kaksi ääntenlaskijaa
3. todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
4. hyväksytään kokouksen työjärjestys
5. esitetään tilinpäätös, vuosikertomus ja toiminnantarkastajien/tilintarkastajien lausunto
6. päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle ja muille vastuuvelvollisille
7. vahvistetaan toimintasuunnitelma, tulo- ja menoarvio sekä liittymis- ja jäsenmaksujen suuruudet
8. valitaan hallituksen puheenjohtaja ja muut jäsenet
9. valitaan yksi tai kaksi toiminnantarkastajaa ja varatoiminnantarkastajaa taikka yksi tai kaksi tilintarkastajaa ja varatilintarkastajaa
10. käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat.

Mikäli yhdistyksen jäsen haluaa saada jonkin asian yhdistyksen kevät- tai syyskokouksen käsiteltäväksi, on hänen ilmoitettava siitä kirjallisesti hallitukselle niin hyvissä ajoin, että asia voidaan sisällyttää kokouskutsuun.

12. Sääntöjen muuttaminen ja yhdistyksen purkaminen

Päätös sääntöjen muuttamisesta ja yhdistyksen purkamisesta on tehtävä yhdistyksen kokouksessa vähintään kolmen neljäsosan (3/4) enemmistöllä annetuista äänistä. Kokouskutsussa on mainittava sääntöjen muuttamisesta tai yhdistyksen purkamisesta.

Yhdistyksen purkautuessa käytetään yhdistyksen varat yhdistyksen tarkoituksen edistämiseen purkamisesta päättävän kokouksen määräämällä tavalla. Yhdistyksen tullessa lakkautetuksi käytetään sen varat samaan tarkoitukseen.

Rekisteröity 23.8.2022. Hyväksytty.

Jäsenkirje 2/2022

Tontinvuokra

Tonttiosaston edustajan mukaan syyskuun aikana on ryhdytty luonnostelemaan vuokrasopimuksia valmiiksi. Vuokralaisiin otetaan yhteyttä, kun he pääsevät
allekirjoitusvaiheeseen. Vuokrausperiaatteet vuosina 2023-2024 päättyville maanvuokrasopimuksille vahvistetaan näillä näkymin kaupunginvaltuustossa 5.10.2022.

Hallinto-oikeus käsitteli kunnallisvalituksen ja päätti (päiväys 13.5.2022) hylätä yhdistyksen
vaatimukset. Kanta-Helsingin omakotiyhdistys on hakenut valituslupaa Korkeimmalta
hallinto-oikeudelta 15.6.2022.

Sääntömuutos

Patentti ja rekisterihallitus on hyväksynyt ehdotetun sääntömuutoksen. Jatkossa Kanta‐Helsingin Omakotiyhdistys ry pitää kevät- ja syyskokouksen sijaan yhden vuosikokouksen kevätkaudella. Koska uudet säännöt astuivat voimaan kesken vuoden, pidetään tänä vuonna ylimääräinen yhdistyksen kokous, jossa käsitellään aiempien sääntöjen mukaiset syyskokousasiat.

Yhdistyksen ylimääräinen kokous 30.10.2022, entinen syyskokous

Yhdistyksen ylimääräinen kokous pidetään 30.10.2022 klo 16 Käpylän kirjastossa. Kokouksessa käsitellään alla olevan kokouskutsun mukaiset asiat.
Kokouskutsu

 1. Kokouksen avaus
 2. Valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja tarvittaessa
  kaksi ääntenlaskijaa
 3. Todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
 4. Hyväksytään kokouksen esityslista
 5. Vahvistetaan toimintasuunnitelma, tulo‐ ja menoarvio sekä jäsenmaksujen suuruudet
 6. Valitaan hallituksen puheenjohtaja ja muut jäsenet
 7. Valitaan yksi tai kaksi toiminnantarkastajaa ja varatoiminnantarkastajaa taikka yksi tai kaksi
  tilintarkastajaa ja varatilintarkastajaa
 8. Käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asia
  Virallisten kokousasioiden jälkeen kuulemme energiateemaisia esityksiä.

Janne Käpylehto pitää esityksen ”Omakotitalon aurinkosähkö ja helpot energiatehokkuustemput -pikakurssi”.
Salli Hakala kertoo oman talonsa muutoksesta ”Öljystä maalämpöön”. KALVOT
Tule kuulemaan ja kysymään.
Tervetuloa!

Energiansäästövinkkejä ja avustusta energiaremonttiin

Motivan sivuille on koottu kattava paketti energiansäästöstä.
https://www.motiva.fi/koti_ja_asuminen/energiansaasto_on_varautumista
Öljylämmityksestä luopumiseen on haettavissa ELY-keskuksen myöntämää tukea tai korotettua kotitalousvähennystä. Kaikkien lämmitysjärjestelmien uusiminen, parantaminen ja korjaaminen sekä tällaisten asentaminen ja vanhan purkaminen ovat kotitalousvähennykseen oikeuttavaa työtä, jos lämmitystavan muutokseen ei ole myönnetty energia-avustusta. Lue lisää ja käytä avustukset hyväksesi.
https://www.ely-keskus.fi/oljylammityksen-vaihtajalle

https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/verokortti-ja-veroilmoitus/tulot-ja-vahennykset/kotitalousvahennys/

Avustusta on saatavissa myös asuinrakennusten kaukolämpölaitteistojen uusimiseen matalalämpöiseen kaukolämpöön soveltuviksi. Pientalot voivat saada avustusta enintään 2500 euroa. Avustusta myöntävä Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA tulee tiedottamaan avustuksen hakemisesta ja julkaisee hakuohjeen lokakuun 2022 aikana.

Elisabeth Koch

Suomalaisen puutarhakulttuurin vaikuttaja

Elisabeth Koch (1891-1982) toimi Helsingin kaupungin puutarhaneuvojana 1920-luvulta aina 1950-luvulle asti. Hän suunnitteli siirtolapuutarhoja Helsingin kaupungille ja sodan jälkeen istutuksia ja pihoja, joissa kansainvälistä huomiota ovat saaneet Puu-Käpylä, Kaliion Torkkelinmäki sekä Kone- ja siltaosakeyhtiön korttelipiha Vallilassa ja Olympiakylän ympäristö. Kochin suunnittelulähtökohtana oli puutarhan tarkoituksenmukaisuus: luonnonmukainen ja kaunis puutarha ilahduttaisi kaikkina vuodenaikoina. Kochin vaikutus oli merkittävä Suomen puutarhasuunnittelulle.

Elisabeth Koch

Elisabeth KOch aloitti siirtolapuutarhaneuvottelijana 1924. Tehtävässään hän osallistui uusien siirtolapuutarhojen suunnitteluun ja laati suunnitelmia yksittäisten palstojen vuokraajille. Helsingin kaupunginarkiston kirjanpidon mukaan kiinteistövirastossa laadittiin vv. 1931-1954 lähes 900 piirrossuunnitelmaa siirtolapuutarhoille – valtaosa Kochin tekemiä.

Puutarhaneuvojan tehtäväkenttä laajeni Käpylän, Kumpulan, Koskelan ja Toukolan omakotialueiden rakentamisen myötä.

Alla tuodaan esille kymmenen Kochin Kanta-Helsingin omakotialueelle suunnittelemaa omakotipihan viljelyehdotusta (kts. kartta alla).

Vipusentie 8

Tursontie 20

Pohjolankatu 56 (1935)

Pohjolankatu 56 (1939)

Iitintie 5

Askolantie 7

Nastolantie 38 (1942)

Artjärventie 4 (1939)

Limingantie 6 (1930)

Kymintie 4 (1928)

Kymintie 81 (1930)

Jäsenkirje 1/2022

Tontinvuokra

Keskuskauppakamarin kiinteistönarviointilautakunnan valvontajaos on käsitellyt yhdistyksen tontinvuokrakierroksen 2023/24 arviolausuntoja koskeneen valituksen. Valvontajaos päätti, että Catella ja Realia eivät laatineet arvioitaan auktorisoituina kiinteistönarvioijina, ja siksi valvontajaos jätti valituksemme käsittelemättä. Se, että arvioijien toiminta ei ole Keskuskauppakamarin valvonnan piirissä, tukee yhdistyksen näkemystä siitä, että arviointi ei ollut puolueetonta ja objektiivista. Kaupungin esittämät tontinvuokrat perustuvat lausuntoihin, joissa on käytetty asemakaavasta poikkeavia tonttityyppejä, mikä on vastoin hyvää arviointitapaa.

Yhdistys oli vuonna 2019 mukana tekemässä tutkintapyyntöä Kilpailu- ja kuluttajavirastolle (KKV). Tuossa tutkintapyynnössä pyydettiin Kilpailu- ja kuluttajavirastoa ryhtymään toimenpiteisiin Helsingin kaupungin tontinvuokraustoimintaa koskevien kilpailunrajoitusten ja niiden vahingollisten vaikutusten poistamiseksi. Pyynnössä katsottiin, että kaupunki käyttää määräävää markkina-asemaansa väärin. KKV ilmoitti vuonna 2020, ettei se käynnistä asiassa tutkintaa. Yhdistys valitti asiasta markkinaoikeuteen, joka päätti olla ottamatta asiaa käsittelyyn. Markkinaoikeuden ratkaisusta valitettiin edelleen korkeimpaan hallinto-oikeuteen, joka valitettavasti ratkaisi asian markkinaoikeuden hyväksi.

Kaupunginvaltuuston päätöstä 10.10.2018 koskenut yhdistyksen tekemä kunnallisvalitus on puolestaan edelleen käsittelyssä hallinto-oikeudessa.

Viherseminaari 24.4.

Koronan takia lykätty, alun perin Käpylä 100 vuotta -juhlavuoteen kuulunut Viherseminaari saadaan vihdoinkin toteutettua! Tilaisuus pidetään Käpylän työväentalolla 24.4. kello 14:00-17:00. Seminaarin aiheita ovat:

 Perinnekasvit ja uudet trendit, eli säilyttämisen ja uusimisen tasapaino pihasuunnittelussa.

 Hiiliviisas puutarha ja maaperän biodiversiteetin ylläpitäminen.

 Hyödyllisten hyönteisten vaaliminen ja niiden merkitys luonnolle.

 Luonnon terveysvaikutukset ihmiselle teemassa käsitellään maaperän mikrobien merkitystä allergioiden torjunnassa ja immuunipuolustuksen ylläpitäjinä sekä Luontoaskel hyvinvointiin -hanketta, joka on suunnattu lähinnä päiväkodeille.

Luennoitsijoina ovat mm. maisema-arkkitehtuurin lehtori Meri Mannerla-Magnusson, professori,allergiatutkija Tari Haahtela ja erikoistutkija Heli Kuusipalo sekä tohtori Matti Nummelin ja IirisKalliola Ötökkäakatemiasta.

Sääntömuutosehdotus

Hallitus ehdottaa sääntöjä muutettavan siten, että yhdistyksellä olisi kahden virallisen kokouksen sijaan yksi vuosikokous. Käytäntö on tavallinen monessa yhdistyksessä. Hallitus katsoo, että tarvetta yhdistyksen jäsenistön hallinnolliseen kokoontumiseen ei ole kahta kertaa vuodessa. Sääntömääräisen syyskokouksen sijaan voidaan järjestää muuta toimintaa vapaammin sovitettavana ajankohtana. Sääntöehdotus ja nykyiset säännöt ovat tämän jäsenkirjeen liitteenä.

Kevätkokous 15.5.2022

Yhdistyksen kevätkokous pidetään 15.5.2022 klo 16 Käpylän kirjastossa. Kokouksessa käsitellään alla olevan kokouskutsun mukaiset asiat.

Kokouskutsu

1. kokouksen avaus

2. valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja tarvittaessa kaksi ääntenlaskijaa

3. todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus

4. hyväksytään kokouksen esityslista

5. esitetään tilinpäätös, vuosikertomus ja toiminnantarkastajien/tilintarkastajien lausunto

6. päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle ja muille vastuuvelvollisille

7. sääntömuutos

8. kokouksen päättäminen

Virallisten kokousasioiden jälkeen esitys/keskustelua myöhemmin sähköpostitse ilmoitettavasta aiheesta.

Tervetuloa!

Kaukolämpö ja muut lämmitysjärjestelmät

Syksyllä 2021 yhdistyksen vuosikokouksen yhteydessä Helenin edustajat esittelivät kaukolämmön ajankohtaisia asioita. Jäsenille jaettiin tuon tilaisuuden jälkeen sähköpostitse kaukolämpöön liittyvää opastusta. Jos aineisto on mennyt hukkaan, pyydä Jukka Salomaata lähettämään materiaali uudelleen.

Muistathan, että voit seurata omaa kaukolämmön kulutustasi Helenin palvelun kautta, mutta myös omasta kaukolämpölaitteistostasi. Vesivirran saat selville tarkkailemalla virtaamaa esimerkiksi yhden vuorokauden aikana. Sopimusvesivirta taas ilmenee sopimuksesta tai laskusta.

Kuluttajariitalautakunta on ottanut kantaa kaukolämmön hinnanmuutosten ja -korotusten kohtuullisuudesta.

https://www.kuluttajariita.fi/fi/index/lautakunnanratkaisuja/kaukolammonhinnanmuutostenja-korotustenkohtuullisuus.html

Mistä lämmitykseen liittyvästä Sinä haluaisit kuulla? Tiedätkö, kuka olisi hyvä ohjeistamaan säätökäyrän säätämisessä? Entä oletko vesi-ilmalämpöpumpun tyytyväinen käyttäjä ja halukas kertomaan hankinta&käyttökokemuksesta jäsenistölle?

Jätehuolto

Keräysautokierros

Keräysautokierros järjestetään tänä keväänä 4.4.-30.5. Pysäkkikohtaiset aikataulut julkaistaan sivulla https://www.hsy.fi/jatteet-ja-kierratys/keraysautot/.

Biojäte

Alueemme kaikilla kiinteistöllä on mahdollisuus erilliskerätä biojätettä. Toistaiseksi biojätteen tyhjennysvälit ovat kuitenkin usein pientalojen tarpeeseen nähden ylimitoitettuja. HSY kehittää biojätteen erilliskeräystä ja keräysastioita, sillä vuonna 2024 biojäte on jo hyväksytyn jätelain mukaan vaihtoehtoisesti erilliskerättävä kaikilta alueemme kiinteistöiltä tai syntyvä biojäte on kompostoitava kiinteistöllä. Toistaiseksi ei ole tiedossa, mitkä ratkaisut HSY ottaa alueellaan käyttöön.

Sortti-asemalle viikonloppuisin

Konalan Sortti-asema palvelee myös viikonloppuisin klo 10-17.