Hesarissa kylätilan tarpeesta

148

Allaoleva teksti on julkaistu Helsingin Sanomien mielipideosastolla lauantaina 14.11:

Asukasyhteisöt auttavat syrjätymisen ehkäisyssä

Nuoria pitäisi auttaa integroitumaan yhteiskuntaan. Eräs kelpo keino on tarjota ihmisille kohtaamispaikka, asukastila, jonka ovet ovat auki kaikille.

Viime päivinä olemme lukeneet ikäviä uutisia nuorten jengiytymisestä ja syyllistymisestä monenlaisiin rikoksiin.

Helsingin Sanomat uutisoi (Kaupunki 10.11.), että pääkaupunkiseudulla arvioidaan olevan yli sata vaarallisesti käyttäytyvää nuorta.

Poliisin mukaan häiritsevästi ja väkivaltaisesti käyttäytyvien henkilöiden taus­talla on eri­arvois­tumista, syrjäytymistä sekä päihde- ja mielenterveysongelmia.

Mikä neuvoksi? Nuoria pitäisi auttaa integroitumaan yhteiskuntaan. Eräs kelpo keino on tarjota ihmisille kohtaamispaikka, asukastila, jonka ovet ovat auki kaikille.

Perustimme kaksi vuotta sitten Käpylän Kylätilayhdistyksen, jonka tavoitteena on saada asukkaiden käyt­töön keskeisellä paikalla, tyhjillään oleva ja aikoinaan poliisiasemana toiminut talo osoit­teessa Pohjolankatu 3-5. Mukana työssä ovat myös Käpylä-Seura ja Käpylän Klubi, joka yrittää solmia vuosi vuodelta vähäisemmin resurssein turvaverkostoja lähinnä koululaisille.

Talosta tulisi esimerkiksi Tapanilan kylätilan mukaisesti kaikkien ikäpolvien kokoon­tumis­paikka. Haaveilemme pihajuhlista, harrastuskerhoista, elokuvailloista, luontoretkistä ja asukkaiden spontaanista kohtaamisesta. Talon toiminnat varmasti ohjaisivat myös nuoria terveeseen vapaa-ajan viettoon.

Mitä tekee Helsingin kaupunki? Talo on pantu myyntiin ja viis veisattu Kylätilayhdistyksen toiveista, vaikka tarjolla olisi vapaaehtoisia, jotka pyörittäisivät asukas- tai kylätalon toi­min­taa ilmaiseksi.

Käpylässä on 8000 asukasta, eikä heillä ole kohtaamispaikkaa. Asukasmäärä kasvaa muutaman vuoden aikana täydennysrakentamisen myötä jopa viidellätuhannella. Missä yhteisöön tai yhteiskuntaan integroituminen näissä oloissa onnistuu? Kadulla pai­kallisen Alepan kulmillako?

Pekka Haltia
puheenjohtaja, Käpylän Kylätilayhdistys ry