Poluista

Kotikaupunkipolkuun on koottu kaupunginosalle sekä tyypillisiä että ainut­laa­tui­sia kohteita ja nähtävyyksiä kävelyretken muotoon. Kotikaupunkipolku vahvis­taa kaupunginosan identiteettiä, lisää asukkaiden paikallistuntemusta ja edis­tää muut­tajien integroitumista esittelemällä mielenkiintoisia paikkoja sekä niihin liitty­vää historiaa, luontoa, kulttuuria, henkilöitä ja tulevaisuudennäkymiä suoraan paikan päällä.

Käpylässä on kaksi kotikaupunkipolkua:
eteläinen (avattu 12.6.2009), ja
pohjoinen (avattu 12.6.2010)
sekä opas Kalevala-aiheisilla taideteoksilla maalattuihin sähkökaappeihin:
sähkökaappipolku (nettiin toukokuussa 2023)

Kotikaupunkipoluilla on yhteisiäkin kohteita. Polkuja voi halutessaan samoilla omassa järjes­tyksessä. Käpylä-Seura järjestää myös opastettuja kotikaupunkipolkujen kävely­retkiä. Sähkökaappipolku on enemmän taidegalleriassakäynnin tapainen, ilman erityistä reittiä kuljettava.

Helsingin kotikaupunkipolut on toteutettu HELKAn (Helsingin kaupunginosa­yhdistykset ry:n) koordinoimassa sateenvarjohankkeessa. Käpylän polkuja kehitettiin Kanta-Helsingin Omakotiyhdistyksen ja Käpylä-Seuran yhteistyönä ja niiden pääasiallinen suunnitteluvastuu on ollut Pauli Salorannan vetämillä polku­tiimeillä. Eteläisen ja pohjoisen polun tiimit erosivat hieman.

Eteläinen kotikaupunkipolku on koottu Käpylä-Seuran, Kanta-Helsingin omakotiyhdistyksen ja Helsingin kaupunginosat ry Helka:n yhteishankkeessa. Hanketta veti ja kohde-esittelyt toimitti Pauli Saloranta monipuolisen lähdeaineiston ja paikallisten asiantuntijoiden avulla. Hankkeen toteutusta tukivat Helsingin kaupungin Terve ja turvallinen kaupunki-hanke ja Suomen Kulttuurirahaston Uudenmaan maakuntarahasto.

Pohjoinen kotikaupunkipolku on koottu Käpylä-Seuran ja Kanta-Helsingin omakotiyhdistyksen yhteishankkeena. Hanketta veti ja kohde-esittelyt toimitti Pauli Saloranta monipuolisen lähdeaineiston ja paikallisten asiantuntijoiden avulla. Hankkeen toteutusta tukivat Käpylän seurakunta, Park Hotel Käpylä, K-Supermarket Musta Pekka, SATO Oyj sekä Suomen kulttuurirahaston Uudenmaan maakuntarahasto.

Sähkökaappipolku syntyi osana Käpylän kaupunginosan 100-vuotisjuhlallisuuksia. Sitä ovat tukeneet Helen, ravintola Nyyrikki ja katutaideyhteisö G-Rex. Projektissa on ollut useita vapaaehtoisia käpyläläisiä. Hanketta koordinoi Terhi Kallonen.

Muiden kaupunginosien kotikaupunkipolkuja löydät linkistä kotikaupunkipolut.fi.

 

Kirjallisuutta:
Leo Hursti (toim.): Keidas kaupungissa. Kanta-Helsingin omakotiyhdistys
    1927–1987.
Marjut Jousi (toim.): Vihreä kylä – monta tarinaa. Kanta-Helsingin
    omakotiyhdistyksen historiikki 1987–2007.
Otso Kantokorpi: Sankarimatkailija Helsingin raitiovaunuissa.
    Like Kustannus 2007.
Timo Keinänen, Kristiina Paatero: Martti Välikangas 1893–1973 arkkitehti.
    Abacus ajankohta 4. Suomen rakennustaiteen museo 1993. Sivut 16–21.
Asta Korppi: Meidän Käpylä. Tintta Kustannus 2007.
Otto-Iivari Meurman: Taiteellisesti ja sosiaalisesti ensiluokkaisia pienasuntoja.
    Käpylän puutarhaesikaupungin alkuvaiheista. (Arkkitehti-lehdessä, myös
    Käpylä-lehdessä 4/1980.)
Simo Paavilainen: Martti Välikangas ja 1920-luvun klassismi Käpylässä.
    (Arkkitehti-lehdessä.)
Eija Tuomela: Käpylä, hymykuoppa Helsingin poskessa. Käpylä-seura ym. 1987.
Jussi Vuori: Multimedia Käpylä, 1998.