Siisti stadi -ryhmä

0
420

Mitä tehdä jos alueelta löytyy luvaton kaatopaikka

Mitä tehdä jos…

…alueelta löytyy luvaton kaatopaikka
Mikäli asuinalueelta löytyy luvaton kaatopaikka, voivat asukkaat ottaa yhteyttä rakennusviraston Siisti stadi – ryhmään. Ryhmä siivoaa kaatopaikan, tekee siitä ympäristörikosilmoituksen ja järjestää tarvittaessa valvonnan, ettei alueelle synny uudestaan luvatonta kaatopaikkaa. Ilmoitukset rakennusviraston asiakaspalveluun
puh. 09 310 39000 tai sähköpostilla siististadi@hel.fi

…sähkö- ja energiaromusta sekä huonekaluista pitäisi päästä eroon

Sähkö- ja energiaromun ja jopa sohvien vieminen yleisiin metsiin on valitettavasti lisääntynyt. Jätteen vieminen luontoon on välinpitämätöntä ja itsekästä. Kysymys on ympäristörikoksesta. Romun poisvienti luonnosta maksetaan yhteisillä veroeuroilla eli romu ei häviä ”ilmaiseksi”.

Useimmat liikkeet ottavat vanhan kodinkoneen vaihdossa, kun ostat uuden. Kierrätyskeskus ottaa vastaan ehjiä ja toimivia laitteita. Noudon voi tilata arkisin klo 10.00 – 18.00, lauantaisin klo 10.00 – 13.00 omasta asuinpaikasta riippuen seuraavista numeroista:
·         Helsinki/Lönnrotinkatu 45, p.09 3108 8710 (ei isokokoisia kodinkoneita)
·         Helsinki/Kyläsaarenk 8,  p. 09 3108 8730
·         Espoo, Matinpurontie 8 , p. 09 310 17720, 050 501 4870
·         Vantaa, Horsmakuja 6, p. 09 310 17 715, 045 636 6307   Katso www.kierratyskeskus.fi

Jos suurta romua on päässyt kertymään nurkkiin, tilaa HSY:n numerosta 09 1561 12110 Noutosorttipalvelu. Vain 60 eurolla pääsee eroon kolmesta isosta tavarasta, esimerkiksi sohvakalustosta. Noutosorttia voi myös käyttää kimpassa naapureiden kanssa. Katso lisää
HSY:n nettisivuilta www.hsy.fi /jatehuolto  

Ongelmajätteen, sähkö- ja energiaromun ja metalliromun keräysautot kulkevat vuosittain huhti -toukokuussa ja syys – lokakuussa. Aikataulut  löytyvät  HSY:n nettisivuilta
www.hsy.fi /jatehuolto

…yksityistä puutarhajätettä läjitetään yleisille alueille
Puutarhajäte on hyödyllisintä kompostoida omalla tontilla. Omakotiyhdistykset, rivitaloyhtiöt ja taloyhtiöt, joiden läheisyydestä löytyy puutarhajätettä yleisillä alueilla, voivat tilata yhtiönsä tai yhdistyksensä kustannuksella siirtolavan (Keltaiset sivut, – kuljetusliikkeet). Lavan verollinen hinta on noin 260 euroa kolmen päivän ajalta. Hinta sisältää lavan vuokran ja kuljetuksen lasteineen kaatopaikalle. Jätemaksu määräytyy jätteen laadun mukaan. Puutarhajäte HSY:n jätteenkäsittelypisteisiin tuotuna maksaa 35 euroa tonni + 16 euron perusmaksu. Kotitalouksilta puutarhajäte maksaa 5 euroa /henkilöautokuorma ja peräkärryllä tuotuna 2.5 m3 maksaa 12,50 euroa, sen yli menevä 30 euroa/kuorma.
Puutarhajätettä ei saa läjittää metsään tai viheralueille, koska jäte maatuu hyvin hitaasti ja puutarhajätekasat rumentavat yhteisiä viheralueita ja alentavat siten niiden virkistysarvoa.