10. Helsingin maalinnoituksen tukikohta IV

SEURAAVAEDELLINEN • ALKUUN

Ensimmäisen maailmansodan aikaiseen maalinnoitukseen liittyvä tukikohta rakennettiin 1916, kun linnoituksen itäistä sivustaa laajennettiin. Tukikohta on enimmäkseen nykyisen Porvoonväylän eteläpuolella käsittäen Kivikon pohjoisosan ja jatkuen Vantaan Rajakylään. Tässä kaikkein etummaisimmassa taisteluasemassa on kiveen louhittuja ja betonoituja tulipesäkkeitä, yhdyshautoja sekä suojahuoneita. Ampumasuunta on ollut sekä länteen, pohjoiseen että koilliseen. Jalkaväkeä tukeva tykkipatteri löytyy noin 1,5 km etelämpänä, aseistuksenaan vuoden 1918 alussa kaksi 152 mm:n tykkiä. Taaksepäin pääsee nyt jalankulkusiltaa, jonka muoto jäljittelee alkuperäistä mutkittelevaa juoksuhautaa. Muuten varustukset ovat muinaismuistolain suojaamat.

Tietolaatikko: Helsingin maalinnoitus

Tietolaatikko: Maamerkit maisemassa

Ulkoilutien varressa 40 metrin korkeuskäyrän yläpuolella on erikoinen rantalohkareikko laajuudeltaan 40 x 80 m, suurimmat kivet yli metrisiä. Sen ovat huuhtoneet esiin Ancylusjärven aallot noin 9 000 vuotta sitten.

Kivenheiton päässä Luiskatie 8:ssa on teollisuushallin yläkerrassa englantilaisen Guy Windsorin vuonna 2001 perustama keskiaikaisen miekkailun koulu, jolla on sivutoimipisteitä ympäri maailmaa.

www.swordschool.com/index.php/systems

www.hs.fi/urheilu/artikkeli/Keskiaika+kalahtelee+Jakomäen+miekkailusalilla/113523830253

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kuva: Riitta Lapiolahti