12. Kaupunkipientalokorttelit

SEURAAVAEDELLINEN • ALKUUN

Alppikylässä kehitetään ja kokeillaan kaupunkimaisen pientaloasumisen uusia malleja. Näin jatkuu eurooppalaisen kaupunkirakentamisen perinne, jota Suomessa on yritetty elvyttää 1990-luvulta alkaen erilaisten pilottihankkeiden avulla. Omakotiasumisen tavoin jokaisessa asunnossa on oma ulko-ovi ja piha, vaikka talojen kyljet tulevatkin kiinni toisiinsa. Kellari ja ullakko on määrätty pakollisiksi, jotta rakennusfirmat eivät yritä tinkiä niistä. Erityiset ohjeet annetaan mm. kiinni tontin rajaan rakentamisesta, jota ei ole tehty Suomessa aikoihin laajamittaisesti. Osa tonttien autopaikoista on osoitettu kadunvarteen pihatilan säästämiseksi.

 

Suurin osa Alppikylästä, yli 70 tonttia, on varattu englantilaistyylisille townhouse-taloille, joiden toteutustapa on varsin vapaa. Katunäkymistä tulee monimuotoisia ja värikkäitä, mutta rakennusten kattojen väriksi on määrätty yhtenäinen punainen. Kaupunki on houkutellut kokeilunhaluisia rakentajia alueelle mm. alentamalla tonttivuokraa 30 % vuoden 2016 loppuun saakka. Ensimmäiset projektit käynnistyivät vuonna 2013 ryhmärakennuttamishankkeina. Valmistuessaan Alppikylästä tulee Suomen suurin townhouse-alue ja se tulee näyttämään esimerkkiä tulevaisuuden kaupunkirakentamiselle.

 

Alppikylänkatu 35:n kortteli on varattu matalille atriumtaloille, joissa asuintilat kiertyvät pienen suojaisen sisäpihan ympärille. Talot muodostavat neljä tiivistä ryhmää, joiden keskelle jää pieni aukio.

 

Havainnekuva: Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto 2004