15. Alppikylän vanha asutus

SEURAAVAEDELLINEN • ALKUUN

Alppikylän vanhin säilynyt rakennus on tämä vuonna 1915 valmistunut asuintalo nykyisessä Reppukatu 15:ssä. Sen rakensi Viljo Eirosmaa (ent. Eriksson), joka perimätiedon mukaan hankki elantonsa kieltolain 1919–32 aikaan pirtun salakaupalla. Viina kuljetettiin Vartiokylänlahdelta, jonne salakuljettajien moottoriveneillä pääsi pujahtamaan. Eirosmaalta talon osti metallimies Mattson ja hänen jälkeensä Helsingin kaupunki. Nykyinen omistaja Juha-Pekka Huoponen on muuttanut taloon 2 kk:n ikäisenä vanhempiensa mukana vuonna 1964 ja lunastanut rakennuksen kaupungilta vuonna 2005. Sen jälkeen on tehty savupiippuremontti ja julkisivut maalattu kertaalleen.

Rakennus on hirsirunkoinen ja lautavuorattu, perustukset betonia. Mansardikatto antaa enemmän tilaa yläkerran huoneisiin. Talon ulkoasu on suojeltu rakennussuojelulain nojalla ja sen väri on Museoviraston tutkima, lähinnä alkuperäistä vastaava. Käytössä ovat yhä alkuperäiset kakluunit. Talo on jossain vaiheessa liitetty kaupungin vesijohtoon, muttei kaukolämpöön eikä viemäriin. Alkuperäinen lähes 3 000 neliön tontti on pienentynyt vaiheittain.

Jäljellä on myös Heikkisen kauppa 1940-luvulta, nykyinen osoite Alppikylänkatu 16. Sen rakensi Urho Heikkinen ja kauppaa piti hänen vaimonsa Irja Heikkinen. Alppikylän nykyään vanhin asukas on puolestaan Kalevi Teräs (s. 1931). Hän muutti 1934 nykyiselle Reppukujalle ja sieltä edelleen 2013 Alppikylänkujan uuteen taloon.

Huomaa myös Alppikylänkuja 7:n tyylikäs puutalo, jossa on 1920-luvun Puu-Käpylän henkeä.

Tietolaatikko: Parkstad Wanda Puistonkylä

Kuva: Helsingin kaupungin aineistopankki / Mari Siivola