24. Rutikat

SEURAAVAEDELLINEN • ALKUUN

Entiset Ruduksen hiekkakuopat ovat enimmillään 8 metriä syviä ja täynnä raikasta pohjavettä sekä rojua. Uimareita on niihin hukkunutkin kylmän veden kangistamana. Kolme kuopista on Vantaan puolella. Rajan takana Vaaralassa toimiva Fazer otti aikoinaan vettä täältä.

Tietolaatikko: Vantaa

Rutikat muodostavat Helsingissä harvinaisen luonnonympäristön, jossa on havaittu vesilintuja kuten rantasipi, laulujoutsen sekä uhanalainen mustakurkku-uikku, joka oli Vuoden lintu Suomessa 2012. Myös pohjanlepakot saalistavat kesäöisin lampien yllä ja ulottavat retkensä myös etelään Slåttmossenille sekä pohjoiseen Vantaan rajaa myötäilevälle kosteikkoalueelle.

Metsä on osa Viikin–Kivikon vihervyöhykettä, joka on yksi Helsingin kuudesta ”vihersormesta” ulottuen Vanhankaupunginlahdelta Sipoonkorven kansallispuistoon saakka. Helsingin pyöräilyväylien kehityssuunnitelmassa on koillinen esikaupunkibaana linjattu Rutikoiden ja Slåttmossenin välistä itään. Sellaisen toteutuessa tulisi kysymykseen myöskin Rutikoiden kunnostaminen ulkoiluparatiisiksi.

www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/244764-jakomaen-keitaan-hoito-retuperalla-–-hiekkakuopissa-uimista-ei-suositella

Kuva: Riitta Lapiolahti