Konalan esittely

0
840

Konala (ruotsiksi Kånala) on luoteis-Helsingin kaupunginosa. Kehä I rajaa eteläpuolella Konalan ja Reimarlan kaupunginosat, pohjoispuolella kulkevat Espoon ja Vantaan rajat. Itäpuolella Vihdintie  halkoo Konalan itäreunaa, sillä suunnalla lähin kaupunginosa on Malminkartano.

Konala liitettiin Pitäjänmäen osana Helsingin kaupunkiin suuressa alueliitoksessa vuonna 1946. Alueliitoksessa Helsingin pinta-ala viisinkertaistui, kun suuria alueita Helsingin maalaiskunnasta ja neljä itsenäistä kuntaa liitettiin Helsinkiin. Omaksi kaupunginosakseen (nro 32) Konala erotettiin vuonna 1959.

Konalan pinta-ala on 2,32 neliökilometriä. Asukkaita on noin 4860 vuonna 2011. Konalassa on noin 4500 työpaikkaa.

Konala on asuinalueena vehreä, väljästi rakennettu ja rauhallinen. Konalassa on sekä pientaloja (omakotitaloja sekä rivi- ja paritaloja) että pääosin matalahkoja kerrostaloja teollisuusalueen rinnalla.

Konalan ala-asteen koulu toimii kahdessa koulurakennuksessa. Vuonna 1981 vihittiin käyttöön Riihipellonkujan koulu ja vuonna 1990 Hilatien koulu. Riihipellonkujan koulun juhlasalissa toimitetaan kunnallis- ja eduskuntavaalit. Siellä järjestetään myös yleisötilaisuuksia. Iltaisin koulujen juhlasalit ovat erilaisten liikuntaryhmien käytössä. Riihipellonkujan luokkia käytetään iltaiseen aikaan esimerkiksi taloyhtiöiden kokoustiloina.

Konalantien, Vanhan Hämeenkyläntien ja Kyntäjäntien risteyksessä sijaitsee Konalan kirkko, joka vihittiin käyttöön vuonna 1973. Kirkkorakennuksen suojissa kokoontuvat säännöllisesti myös monet paikalliset järjestöt partiolaisista marttoihin.

Vihdintien ja Konalantien molemmilla puolilla on teollisuutta ja liikeyrityksiä. Ristipellontiellä on runsaasti autoalan yrityksiä. Hartwallin tehtaan muutettua Konalasta pois tälle Wallinmaan alueelle on rakennettu ja rakennetaan edelleen kerrostaloja.

Uusin asuinalue on Riukuharjun takana sijaitseva Lehtovuori. Lehtovuoren kokonaisratkaisu on saanut kiitosta. Alueella on yhtiömuotoisesti toteutettuja kytkettyjä Hitas-pientaloja. Lehtovuorelaisilla on omat kotisivut.

VVO-yhtymä on julkaissut kirjan Lehtovuori, Konalan pikkukaupunki. Kirjassa esitellään alueen syntyä, suunnittelua ja rakentamista sekä kerrotaan asukkaiden näkökulmasta, millaista alueella on asua. Kaikkiaan 89 pientalon asuinalue rakennettiin kolmessa vaiheessa vuosina 2003-06. Asukkaita pientaloissa on viitisensataa. Heidän joukossaan on runsaasti nuoria lapsiperheitä.

Konalaa pidetään turvallisena asuinpaikkana. Palvelutaso voisi olla parempi, vaikka omalla autollaan liikkuvat asukkaat ovatkin melko tyytyväisiä lähistössä tarjolla oleviin palveluihin.

Liikenteen kasvua ja sen mukanaan tuomia melu- ja turvallisuusongelmia sekä hallitsematonta, alueen yleisilmeen vastaista lisärakentamista pidetään tulevaisuuden uhkina. Konala-Seura teki ehdotuksen liikennevaloista Vanhan Hämeenkyläntien, Konalantien ja Vähäntuvantien risteyksen turvallisuuden parantamiseksi.

Konalasta on valokuvia paitsi Konalan nettisivujen galleriassa myös 22 kpl osoitteessa http://albumit.lasipalatsi.fi/suomi/omatkuvat.html    Konalan kuvagalleriaan nro 2 on lisätty Konalan kuvia 19 kappaletta.

KERRO KONALAN SIVUISTA TUTTAVILLESIKIN, EHDOTA UUSIA LINKKEJÄ, TEE PARANNUSEHDOTUKSIA!