3. Helsingin lyhytaikaiskoti ja työpaja Lyhty ry

0
614

Valmistui 2004, suunnittelija Minna Lukander. Tontti oli ollut aiemmin varattuna koulurakennukselle, mutta kun sellaista ei ollut näköpiirissä, niin paikalle sopi hyvin vaikeasti kehitysvammaisten aikuisten asuntola ja toimintakeskus. Toisin kuin yleensä vastaavissa kohteissa, Konalassa kukaan ei vastustanut kehitysvammaisten tuloa.

Rakennus on paikalla valettua betonia ja läpivärjättyä betoniharkkoa. Se peitti alleen osan Helsingin maalinnoituksen taisteluhaudasta, mutta haudan jäljelle jäänyt osa kunnostettiin Museoviraston valvonnassa. Talo sai vuonna 2004 Helsingin kaupungin rakennuslautakunnan Rakentamisen Ruusun ja esiteltiin ark-lehdessä 2005. Kodinomaista tunnelmaa luo huolellisesti mietitty sisustus alkaen sisääntuloaulan takasta.

Lyhty-talossa on 24 vakituista asukaspaikkaa. Lisäksi noin 40 muualla asuvaa kehitysvammaista käy siellä koulua sekä osallistuu työpajoihin ja vapaa-ajan toimintaan. Vuonna 1993 perustettu Lyhty ry tuottaa lisäksi kulttuuritapahtumia, kouluttaa alan ammattilaisia ja kehittää yksilölähtöistä pedagogista malliaan, joka on saanut tunnustusta ympäri maailmaa.

Talon täysin varusteltu musiikkistudio on ahkerassa käytössä. Vuonna 2009 siellä perustettiin punk-yhtye Pertti Kurikan nimipäivät, joka soitti Linnan juhlissa 2011. Yhtyeestä kertova dokumenttielokuva Kovasikajuttu on kerännyt palkintoja ulkomaisilla elokuvafestivaaleilla ja sai vuonna 2012 elokuvataiteen valtionpalkinnon.

fi.wikipedia.org/wiki/Pertti_Kurikan_Nimip%C3%A4iv%C3%A4t
www.yle.fi/elavaarkisto/artikkelit/pertti_kurikan_nimipaivat_soittaa_aitoa_punkia_78978.html
www.projektiuutiset.fi/fi/artikkelit/lyhty-talo
www.betoni.com/Download/21929/BET0601_s40-45.pdf
www.hs.fi/omaelama/artikkeli/Helsingin+päätös+järkytti+Lyhty- yhdistyksessä/1135219299047