Johdanto

0
380

Konalan kylästä varhaisin säilynyt maininta on vuodelta 1509. Eri ajoilta löytyy muotoja mm. Konalby, Konale, ja Kånala by. Konalan historiikin kirjoittaneen Torbjörn Holmqvistin mukaan sanan merkitys on epäselvä, mutta ilmeisesti se olisi suomalaista alkuperää. Lähtökohdaksi on arvailtu Konholaa: konhopää hevonen on suuripäinen, eli koni.

Konalan kantatilat Rosas, Bertas ja Skyttas olivat nykyisessä Pitäjänmäessä. Isojaossa 1775 Rosas muutti pohjoisemmaksi nykyiseen Konalaan, joka säilyi maaseutumaisena pitkälle 1900-luvulle. Alueliitos Helsinkiin toteutui 1946. Ensimmäinen asemakaava valmistui 1962. Silloin Konalassa asui 1562 henkeä. Pian rakennettiin keskeiset kerrostaloalueet sekä teollisuusalueen pääosa. Nykyisin vehreässä ja viihtyisässä kaupunginosassa on asukkaita vajaat 5000 ja lisäksi 250 yritystä.

Hartwallin virvoitusjuomatehdas toimi Konalan teollisuusalueella 1962–2003. Nyt sen paikalle rakennetaan yli 600 asuntoa kerros- ja rivitaloihin 2014 mennessä. Uutena maamerkkinä Hartwallin entiseen varastoon avattiin syksyllä 2009 kauppakeskus Ristikko, jossa on 19 liikettä ja ravintolaa.

Tietolaatikko: Kuuluisia konalalaisia

Konalassa ovat eläneet ja vaikuttaneet mm. kouluneuvos Esko Toivonen, kuvanveistäjä Viljo Savikurki, laulajat Kirill Babitzin (Kirka), Anita Hirvonen ja Anne Taskinen (Heinäsirkka), taiteilija Simo Salminen sekä olympiavoittajat Arto Härkönen ja Lahja Hämäläinen.

Konalalaiset ovat toimineet aktiivisesti eri yhdistyksissä: Konala-Seura, Lions Club, partiolippukunta Jeanne d’Arc, urheiluseura Pitäjänmäen Tarmo, Mannerheimin Lastensuojeluliiton ja Marttaliiton paikallisyhdistykset sekä monet muut.