Kottbypromenaderna tar dig på promenader genom för stadsdelen typiska miljöer och till för stadsdelen unika sevärdheter. Den förstärker stadsdelens identitet, ökar invånarnas lokalkännedom och underlättar integrationen för inflyttare. Den presenterar intressanta platser och byggnader och med dem förknippad historia, natur, kultur, personer och framtidsplaner.
I Kottby finns två stadsdelspromenader:
– den södra (invigd 12.6.2009), och
– den norra (invigd 12.6.2010)
och en guide till de elskåp som bemålats med Kalevalainspirerade konstverk:
– elskåpspromenaden (på webbplatsen i maj 2023)
Stadsdelspromenaderna överlappar delvis i form av vissa gemensamma objekt. Du kan utforska promenaderna på egen hand i valfri ordning eller delta i en av Kottby-Sällskapet anordnad guidad promenad. Elskåpspromenaden är mera tänkt som ett besök i ett konstgalleri, utan någon speciell rutt.
Stadsdelspromenaderna i Helsingfors har tagits fram i projekt under ledning av stadsdelsföreningarnas i Helsingfors paraplyorganisation HELKA. Kottby stadsdelspromenader togs fram som ett samarbetsprojekt mellan Kottby-Sällskapet och villaföreningen KHOY med Pauli Saloranta som huvudansvarig för ledningen av de två teamen. Teamen för den södra och den norra promenaden skilde sig något till sammansättningen.
Södra promenaden togs fram som ett samarbetsprojekt mellan Kottby-Sällskapet, småhusföreningen Kanta-Helsingin omakotiyhdistys och Helsingfors stadsdelsföreningars paraplyorganisation Helka rf. Projektet leddes av Pauli Saloranta, som med stöd av ett mångsidigt källmaterial och lokala sakkunniga redigerade presentationen av objekten. Den södra stadsdelspromenaden möjliggjordes tack vare stöd från Helsingfors stads projekt ’Frisk och trygg stad’ och Finska Kulturfondens nyländska regionalfond.
Norra promenaden togs fram som ett samarbetsprojekt mellan Kottby-Sällskapet, småhusföreningen Kanta-Helsingin omakotiyhdistys och Helsingfors stadsdelsföreningars paraplyorganisation Helka rf. Projektet leddes av Pauli Saloranta, som med stöd av ett mångsidigt källmaterial och lokala sakkunniga redigerade presentationen av objekten. Den norra stadsdelspromenaden möjliggjordes tack vare stöd från Kottby finska församling, Park Hotel, K-Supermarket Musta Pekka, SATO Oyj och Finska Kulturfondens nyländska regionalfond.
Elskåpspromenaden skapades som en del av festligheterna inför firandet av stadsdelen Kottbys hundraårsjubileum. Den har sponsrats av Helen, restaurang Nyyrikki och gatukonstföreningen G-Rex. I projektat har deltagit ett antal frivilliga kottbybor. Projektet koordinerades av Terhi Kallonen.
Översättningen till svenska av den södra och norra promenaden har möjliggjorts genom ett i mars 2015 av stiftelsen Tre Smeder beviljat stipendium. Översättning: Susanna Gulin. I samband med översättningen har i vissa fall också textens sakinnehåll uppdaterats och länkar i mån av möjlighet ersatts med länkar till svenskt material.
Stadsdelspromenader i andra stadsdelar hittar du på kotikaupunkipolut.fi.
Litteratur:
Leo Hursti (red.): Keidas kaupungissa. Kanta-Helsingin omakotiyhdistys
(KHOY) 1927–1987.
Marjut Jousi (red.): Vihreä kylä – monta tarinaa. Kanta-Helsingin omakoti-
yhdistys KHOY:s historik 1987–2007.
Otso Kantokorpi: Sankarimatkailija Helsingin raitiovaunuissa. Like
Kustannus 2007.
Timo Keinänen, Kristiina Paatero: Martti Välikangas 1893–1973 arkkitehti.
Abacus ajankohta 4. Finlands arkitekturmuseum 1993. Sid 16–21.
Asta Korppi: Meidän Käpylä. Tintta Kustannus 2007.
Otto-Iivari Meurman: Taiteellisesti ja sosiaalisesti ensiluokkaisia pienasuntoja.
Käpylän puutarhaesikaupungin alkuvaiheista. Arkkitehti-lehti, också i
Käpylä-lehti 4/1980.)
Simo Paavilainen: Martti Välikangas ja 1920-luvun klassismi Käpylässä. I
Arkkitehti-lehti.
Eija Tuomela: Käpylä, hymykuoppa Helsingin poskessa. Käpylä-seura. 1987.
Jussi Vuori: Multimedia Käpylä, 1998.