Den södra promenaden startar vid Pohjolagatan 1, i korsningen med Backasgatan, den har 29 objekt och längden är ca 4,5 km. Objekten som besöks är:
1 Pohjolagatan 2 Krogarna 3 Sportplanen 4 Kyrkan 5 Trä-Kottby 6 Osmonkulma 7 Bombningarna 8 Olympiabyn 9 Käpygrilli 10 Folkskolan 11 Biblioteket 12 Klubben 13 ’Hykkylä’ 14 Amer-huset 15 ’Tiukula’ 16 Nya olympiabyn 17 Skolträdgården 18 Familjebostäderna 19 Idrottsparken 20 Villa Afasia 21 Lekparken Kimmo 22 Naturvetenskapliga gymnasiet 23 Västra Kottby 24 Folkets hus 25 Utsikten västerut 26 Jättegrytan 27 Första kyrkan 28 Enhetsskolan 29 Ormhuset
På kartan nedan är båda promenaderna inritade men endast den södra promenadens objekt är länkade:
För att gå den södra promenaden
– klicka i tur och ordning på de olika objekten på kartan, eller
– bara scrolla nedåt.
Klickar du på rubriken för ett objekt kommer du till GoogleMaps Street View som du kan rotera och förflytta dig i (förutom för ett fåtal objekt som ligger utanför StreetViews täckningsområde).
Copyright (©) på fotografierna visas när du placerar kursorn på fotot.
1 Pohjolagatan
Pohjolagatan
Gatan, som har kallats Helsingfors vackraste gata, börjar vid den korsning som kallas Kottbyplatsen (Käpylänaukio), där Backasgatan övergår i Tusbyvägen. Själva bulevarden är 600 meter lång och öppnar sig halvvägs i Pohjolaplatsen (Pohjolanaukio). Bulevarden är en central del av Kottbys landskap, med sina vackra hus, spårvagnar och gamla lindar.
När det arrangeras byfest är hela Pohjolagatan avstängd för trafik medan evenemanget pågår. Invånarna ordnar också annars lopptorg i närkvarteren:
Pohjolagatan när det är byfest
Under jultiden vandrar en stjärngosseparad (Käpylän tiernapojat) längs Pohjolagatan från daghemmet Pellavas gård till Pohjolaplatsen.
2 Nyyrikki och krogarna
Till Kottbybornas traditionella kollektiva vardagsrum hör restaurangerna på Pohjolagatan 2.
Teaterrestaurangen Nyyrikki är ett populärt ställe för teaterkvällar, musikuppföranden och familjefester. Lunchrestaurangen Taverna Pohjan Akka som öppnade ren år 1977 fortsätter för sin del vad namnet beträffar på Kalevalatemat i Kottbys gatunamn. I de före detta bastuutrymmena finns nu nattklubben Nyyrikin Iltatähti, där man kan avnjuta levande musik och karaokekvällar.
Restaurant Nyyrikki vid Osmostigen
Restaurangen Päätön Kana, som är känd för sin diskussions- och debattfyllda atmosfär, är specialiserad på hönsrätter. Restaurangens aktiva kunder har grundat åtminstone Fläsksåssällskapet (Läskisoosiseura) samt en nykterhets- och idrottsförening, inom vilken funnits bl.a. fiske-, teater-, rese-, fotbolls- och stavgångssektioner.
3 Sportplanen
Akseli Toivonens sportplan omges i riktning medsols av Pohjolagatan, Metsolavägen, Pellervovägen och Sampsavägen.
|
|
Sportplanen som upprätthålls av stadens idrottsverk används främst av Käpylän Pallos juniorer. Bandy spelades på planen av namnkunniga Käpylän Urheilu-Veikot, som behärskade grenen i Finland på 1950- och 60-talen.
Bredvid sportplanen finns en mindre spelplan och en lekplats. Området omges av 46 lindar som planterades 1930.
|
I ett hörn av planen omgiven av en formbeskuren ekhäck står Erkki Toukolehtos bronsskulptur Idrottaren (Loukkaantunut urheilija) från år 1937. Statyn, som till sin stil är realistisk och heroisk men vars motiv ansågs vara ofosterländskt under krigsförhållandena, placerades på sin plats först 1950 på åtgärd av staden. Planen fylls upp av Kottby byfest i början och av skördemarknaden i slutet av sommaren. |
4 Kyrkan
|
Helsingfors mest renlinjiga funkiskyrka blev färdig 1930, planerad av Erkki Ilmari Sutinen. Kottby kyrka är belägen på södra sidan av Toivonens sportplan, uppe på Metsolavägen, vid Metsolavägen 14. I stadsplanen för Kottby var kyrkan placerad på det ställe där Karelenhuset nu är beläget, som avslutning på den ståtliga parkgången. Också Martti Välikangas deltog i planeringstävlingen och delade första placeringen med Sutinen, vars förslag förverkligades som representerande modernare arkitektur. |
I kyrkan finns en speciell röd korvägg, som pryds av Bruno Tuukkanens målningar ’Den goda herden’ och ’Ängel som bär en fackla’.
I kyrkosalens överdel finns Aarre Aaltonens fem cirkelformade reliefer med motiv från evangelierna. Orgeln är tillverkad av Kangasalan urkutehdas och har 22 register.
Kottby hörde ursprungligen till Sörnäs församling. Gudstjänsterna hölls i början i hemmen och sedermera bl.a. i Föreningshusets övre våning. En egen präst fick man 1926. Församlingen blev självständig 1949. år 2007 hade den 7200 medlemmar och verksamhetsställe var förutom kyrkan det historiska kapellet (’Forsby kyrka’) på Forsby sjukhusområde samt fyra klubblokaler på olika adresser. Kottby (finska) församling sammanslogs med Åggelby finska församling i början av år 2011.
Som svenskspråkig kan man höra till Petrus församling som grundades 2009 genom sammanslagning av Markus församling och Lukas församling. Församlingens verksamhet är indelad i två distrikt, Markus distrikt – som omfattar Kottby – i öst och Lukas i väst. En kyrka som används av församlingen är bl.a. Åggelby gamla kyrka.
5 Trä-Kottby
|
|
I trädgårdsstaden Kottby byggdes 165 bostadshus åren 1920-25. Bostäderna utgjordes såväl av andelslag som av ägar- och hyresbostäder. Hela området planerades av arkitekt Martti Välikangas, som när arbetet inleddes var bara 26 år gammal. Han fick influenser särskilt från sin resa till Italien 1921, där han blev speciellt förtjust i staden Gubbio i Umbrien.
Byggnadsstilen i Trä-Kottby är enkel nyklassicism, som av de samtida kritikerna ansågs vara ful med sina lådformade hus. De av element hopsatta husen får dock sin personliga prägel av pelare, portar, farstukvistar samt olika fyndiga, av bräden utsågade dekorationer. Byggnadernas färgsättning planerades av konstnären Bruno Tuukkanen.
Välikangas fick fritt placera byggnaderna på tomterna. Mellan byggnaderna skapade han små öppna platser, för han ansåg det vara fel att ett centralt torg saknades i detaljplanen för Kottby. Husen binds ställvis ihop till kvarter av ett plank, som påminner om den traditionella finländska trähusstaden.
På den öppna platsen vid Pellervovägen fanns en butik (i det röda huset på bilden till höger), där också läroverket inrymdes innan den finska skolan Käpylän Yhteiskoulu (Kottby finska samskola) fick sin byggnad på Lyckovägen.
I Helsingfors stadsmuseum finns en del av Trä-Kottby som miniatyrmodell. Vid Pohjolagatan finns också en museibostad som ägs av staden, men som dock numera är i privat användning.
6 Osmonkulma
Osmonkulma är ett litet kvarter som genomkorsas av Osmogränden och som, medsols sett, begränsas av Osmovägen, Pellervovägen, Sampsavägen och Väinölägatan.
|
|
Som den sista delen av Trä-Kottby byggde andelslaget Osmo-Käpylä kvarteret mellan Osmovägen och Sampsavägen från Pellervovägen till Väinölägatan. I och med att förhållandena stabiliserades började välståndet öka, och också husen byggdes nu större och ett högre tomtarrende än för de andra fastställdes för dem, därav namnet ’miljonärskvarteret’.
Här förverkligade också Martti Välikangas sin idérikedom friare; han ritade byggnaderna så att de blev mer varierade, använde symmetri och asymmetri samt lekfulla fönstersmygar, satte in en avsiktligt tråkig kompakt väggyta eller ett exotiskt kinesiskt pagodtak. I Kansanasunnots bredvidliggande kvarter mellan husen på Sampsavägen 13 finns det ena av Helsingfors och veterligen hela Finlands enda två falska perspektiv. Det andra som finns på Sveaborg skadades i Krimkriget, varför det i Kottby är det enda som bevarats helt. Andelslaget Osmo-Käpylä revs däremot 1976.
Det falska perspektivet i fågelperspektiv; husen är inte strikt parallella men står ändå båda vinkelrätt mot
Sampsavägen, som här kröker sig svagt. Perspektivets ’falskhet’ upplevs bäst stående på Sampsavägen
mitt emellan de två husen 13A och 13B.
7 Bombningarna
Under fortsättningskriget träffades Kottby av flera bomber, vilkas egentliga mål var Himmelsbergets luftvärnsbatteri.
Efter ett av bombardemangen kravlade en gammal tant ut från sin källare (Väinölägatan 26) och såg vilken förödelse bomben som fallit ner i grannens trädgård på Pellervovägen fått till stånd. Men sen tittade hon på sitt eget hem:
– ”Själv har jag ju inget hus alls !”
I Trä-Kottby förstördes närmare 20 byggnader i bombardemangen. Dessutom sprack nästan hälften av byggnaderna i fogarna som följd av de kraftiga tryckvågorna. Största delen klarade dock av prövningarna:
Nutida syrenprakt två kvarter nedåt från den ovan nämnda tantens hus
Om du genar över tomten till nästa objekt, Olympiabyn, kan du se de av inlandsisen avslipade rundhällarna:
|
|
8 Olympiabyn
Finland valdes i januari 1939 till värdland för 1940 års olympiad efter att Japan dragit sig ur arrangemangen på grund av det japansk-kinesiska kriget. Det blev bråttom att vidta åtgärder och man beslöt inkvartera 3000 manliga idrottare i Kottby. För deras räkning hann man också bygga 400 bostäder och bl.a. Finlands första fjärrvärmecentral, en ståtlig vit byggnad i funkisstil. Förberedelserna avbröts först när Vinterkriget bröt ut.
När kriget avslutats fyllde bostäderna ett verkligt behov. Byggandet fortsatte i en något nedprutad takt på grund av materialbristen. Till slut blev 36 hus färdiga i Olympiabyn, planerade av Martti Välikangas och Hilding Ekelund. Gårdsplanerna mellan husen har alltjämt bevarats luftiga och grönskande, de erbjuder i enlighet med tidsperiodens ideal människorna ljus och sundhet samt ger fåglarna skyddade revir. För gårdarna utarbetade Elisabeth Koch noggranna gårdsplaner, men de hann inte just förverkligas.
![]() |
![]() |
Till vänster hus i Olympiabyn. Till höger exempel på nutida gårdsplanering med japansk stenträdgård vid Untamovägen 8. |
9 Kottgrillen
På Osmovägen 5 byggdes ett eget köpcentrum för Olympiabyn. Där fanns Elantos café samt en butik, med separata avdelningar för kött, mjölkprodukter och diverse varor. Numera verkar restaurangen Käpygrilli i största delen av byggnaden. Där hålls regelbundet jazz-, blues-, rock- och karaokekvällar, jamsessions med open stage, poesikvällar och frågesportkvällar. I restaurangutrymmena ställer lokala konstnärer ofta ut sina verk. Dessutom sammankommer där en svenskspråkig diskussionsgrupp. |
|
10 Folkskolan
Folkskolan på Väinölägatan 7, planerad av Gunnar Taucher, blev färdig 1929. Tidigare gick kottbybarnen i skola bl.a. i Föreningshuset. Folkskolan hade till en början 410 elever och när antalet växte byggdes 1949 en tilläggsbyggnad på granntomten. Efter det var 25 klassrum i användning. Trots det måste man turas om i klasserna: en del av eleverna gick i skola på morgonen och en del på eftermiddagen. Som bäst, i medlet av 1950-talet, hade skolan 1974 elever. år 2008 var antalet 440, och antalet håller igen på att stiga.
Framför huvudbyggnaden planerades också en liten park (till vänster). På den asketiska gårdsplanen står Sakari Tohkas bronsskulptur Dagens barn från år 1937 (nedan). Verket avbildar tre barn som tittar upp mot solen. Verket välkomnar barnen som börjar sin skoldag badande i solljus. |
Allt medan dagen framskrider går solen runt byggnaden och kastar sin skugga på gården och över figurerna, men ändå alltid belysande barnens uppåtvända ansikten. På sätt och vis fungerar skulpturen som en solklocka som mäter skoldagens längd och årstidernas skiftande ljus. Efter att ha varit folkskola har skolan fungerat som Kottby finska lågstadium och från och med 2006 som Käpylän peruskoulu (Kottby finska grundskola). |
|
11 Biblioteket
Biblioteket och daghemmet Alku blev färdiga 1939 på adress Väinölägatan 5, planerade av Arne Thulé.
Bibliotekets entré vid Väinölägatan
I Kottby öppnades en biblioteksfilial som följd av invånarnas önskemål ren 1926. Den fungerade först i Folkets hus och därefter i folkskolan. Byggandet av Olympiabyn satte också fart på önskemålet om ett eget bibliotek.
På 1940-50-talen sammanträdde i biblioteket i Kottby diskussionskretsen Urania med filosofi och litteratur som tema. Kretsen arrangerade också musikkvällar för publiken. Dessa inspirerade Seppo Nummi till att starta musikbiblioteksverksamhet i Kottby, den första i sitt slag i Finland, år 1954. Uraniakretsen gav också upphov till tanken om att grunda en finsk enhetsskola i Kottby, Käpylän Yhtenäiskoulu.
På våren 2002 hamnade biblioteket i Kottby som följd av stadens sparåtgärder på nedläggningslistan. Förslaget väckte en storm av protester, som förenade kottbyborna över hela linjen och ledde till ett försvar av alla mindre bibliotek. Författare, aktivister och områdets invånare allt från skolelever till åldringar tog högljutt ståndpunkt. En adress som motsatte sig nedläggningen samlade på kort tid in 7000 namn. Biblioteket ockuperades också under en natt efter en diskussion. Kampanjen fick stor publicitet och också pris för gott arbete.
Kottby bibliotek räddades. I efterdyningarna av räddningen grundades Käpylän kirjastoyhdistys (Kottby biblioteksförening) som regelbundet arrangerar författarkvällar och andra kulturevenemang. I biblioteket kan man läsa också gamla inbundna årgångar av Käpylä-Lehti och där finns en betydande samling av böcker med Kottbymotiv. Käpylä-Lehti är förmodligen Finlands äldsta stadsdelstidning, grundad 1951, utgivare Kottby-Sällskapet.
I byggnadens övre våning huserar Kottbys äldsta alltjämt fungerande dagis, det på 1920-talet grundade Päiväkoti Alku. Efter kriget hade dess grupper 150 barn, åt vilka en enda kokerska lagade mat på en enda spis. Den legendariska För närvarande har daghemmet ca 40 barn, men gruppernas namn har förblivit de ursprungliga: Sinikellot, Perhoset, Pääskyset (Blåklockorna, Fjärilarna, Svalorna). Ingången är från Kalervogatan. |
|
12 Klubben
|
Kottby ungdomsklubb har allt sen år 1995 bedrivit ett mångsidigt invånar- och ungdomsarbete, arrangerat olika slag av kulturevenemang och publicerat Käpylän Sanomat. Dess drivande kraft Heikki Takkinen valdes till ’årets bydåre’ i Finland 2002. Klubbens bas är det egna ungdoms- och invånarcaféet Käpylän Klubi vid Väinölägatan 2, där skoleleverna bl.a. kan hålla till och göra sina läxor. Också möten och familjefester hålls i klubben. Samarbetet med grundskolan är aktivt i form av klubbar och lägerskolor. Ungdomsklubbens populära eftermiddagsverksamhet ordnas av eftisföreningen Liikkuva ja leikkivä lapsi Kurnauskis. |
13 ’Hykkylä’
|
Det massiva skolhuset vid Backasgatan 93, planerat av Uno Moberg, blev färdigt 1955. När Viipurin reaalikoulu (finska realskolan i Viborg) grundades 1874 var skolan Viborgs första finskspråkiga läroverk. Namnet uppdaterades ren då i stort sett varje årtionde när skolans uppgift förändrades. Viipurin Kaksoisyhteislyseo (Viborgs dubbelsamlyceum) nämns första gången 1940. |
Skolan evakuerades på grund av kriget till Helsingfors, till Torkelbacken, och det nya namnet blev Helsingin kaksoisyhteislyseo (Helsingfors finska dubbelsamlyceum), sedermera Hykkylä.
Käpylän Yhteiskoulu (finska samskolan i Kottby) som kottbyborna själva grundade 1938 införlivades med Hykkylä 1977. Namnet ändrades 1989 till Käpylän yläaste ja lukio (Kottby finska högstadium och lyceum). På hösten 1999 fusionerades lyceét i Kottby och lycéet i Mejlans till Helsingin luonnontiedelukio (Helsingfors naturvetenskapliga lyceum) och flyttade till det forna Paragonhuset på andra sidan Backasgatan. Kvar blev Käpylän yläaste (Kottby finska högstadium), som numera är en del av Käpylän peruskoulu (Kottby finska grundskola) med 800 elever. Skolan fungerar på hela fem olika ställen, av vilka klasserna 6-10 finns i Hykkylä, i huvudsak ämnesundervisning, undervisning i smågrupper, kansli och skolsekreterare. |
|
14 Amer-huset
Efter en grundlig renovering finns sen 2015 i det så kallade Amer-huset vid Backasgatan 91, i korsningen med Forsbyvägen, bl.a. en dagligvaruaffär, ett café, en restaurang och en cykelaffär:
Fasaden mot Backasgatan
Byggnaden planerades av professor Helmer Stenros som Amer-koncernens huvudkontor, och stod färdig 1987. Företaget, numera Amer Sports, började sin verksamhet 1950 med import av tobak men var på 1970- och 1980-talen ute på äventyr både i pappersindustrin och bilhandeln samt hos Marimekko, tills företaget vid millennieskiftet koncentrerade sig på sporten.
Amer Sports är ledande inom sportartiklar, ett globalt företag som verkar på alla kontinenter och i vars sortiment ingår bl.a brands som Suunto, Wilson och Atomic.Amer-huset representerar ett ståtligt förverkligande av 1980-talets byggnadsstil. Lägg märke bl.a till de små burspråken och bakgårdens vattenmotiv, som bildar företagets dåvarande logotyp. Byggnaden som är beklädd med sandsten har utöver fyra våningar ovan jord också två våningar under jorden.
|
|
Alla tycker dock inte Amer-huset är ståtligt, liksom inte heller Folkpensionsanstaltens fulsnygga Kottbykontor på andra sidan Forsbyvägen, vars arkitektur har renderat byggnaden omdömen som bl.a. ’helt utan stil, deprimerande – men ändå stiligare än Amer-huset’
Folkpensionsanstaltens fulsnygga kontor sett från rondellen
15 ’Tiukula’
Tiukula, vid Forsbyvägen 38, planerad av Hannu Jaakkola och Vesa-Jukka Vuorela, blev färdigt 2005. I aulan finns mosaiken Neptunus hemlighet, som planerades av barnens och ungdomarnas arkitektskola Arkin oppilaat. De planerade också mönstren på väggarna i WC- och kontorsutrymmena. De 20 mosaikbetongplattorna på gården har planerats av ungdomsklubben Käpylän klubi.
Pation som öppnar sig mot parken är avsedd att användas för evenemang som främjar barnkultur. I Tiukula verkar Rädda Barnen rf, som grundades av Ester Ståhlberg 1922 för att hjälpa hemlösa barn. Under vinterkriget deltog föreningen i förflyttandandet av finländska (krigs)barn till tryggheten i Sverige. |
|
Rädda barnen rf har sedermera genomfört sin uppgift bl.a.genom adoptions- och semesterhemsverksamhet samt via den internationella katastrofhjälpen. Föreningen har deltagit också i grundandet av Stiftelsen Barnens Dag och Borgbackens nöjespark som upprätthålls av denna stiftelse.
16 Nya olympiabyn
När Finland fick i uppdrag att arrangera 1952 års olympiska spel beslöts att en ny olympiaby skulle byggas bredvid den tidigare, på södra sidan av Forsbyvägen, mot Limingovägen, och den skulle kallas Nya olympiabyn. På så sätt blev Kottby den enda stadsdelen i världen som har två olympiabyar. I Nya olympiabyn inkvarterades under spelen 4800 manliga idrottare. |
|
De av Pauli Salomaa planerade 14 byggnaderna blev färdiga i god tid två veckor före öppningsceremonin. I trappuppgångarna i husbolagen, med namn som ”Lähtökuoppa”, ”Maaliviiva”, ”Soutaja” och ”Voittaja” (Startgropen, Mållinjen, Roddaren och Segraren) finns alltjämt skyltar som anger vilka idrottare som inkvarterats i de olika bostäderna. Möbler lånades från centralsjukhusens och åldringshemmens nyanskaffningar. I Nya olympiabyn startade Valio en glassbar som blev enormt populär. I lokalen finns numera restaurangen Old Sophie.
På området som var ingärdat av ett staket fanns förutom de nuvarande byggnaderna en portbyggnad med rader av flaggstänger, kontor, bekvämlighetsinrättningar samt en enorm 5500 m2 stor tältrestaurang, där kök som representerade fem olika kontinenter arbetade. Bl.a. de lokala Marthorna deltog i köksarbetet och inkvarteringsbestyren. Idrottsmännen inom kast- och hoppgrenarna övade i närbelägna Kottby idrottspark och simmarna i Gumtäkts utebassäng som just blivit färdig, styrketränarna och boxarna tränade i skolan. I praktiken hade hela Helsingfors och riket mobiliserats på ett eller annat sätt för att delta i arrangemangen. Genom tävlingarna blev finländarna bekanta med bl.a. Coca-Cola. Den internationella stämningen och mötena med idrottare som representerade olika raser gjorde ett stort intryck på alla kottbybor som följt med tävlingarna på första parkett.
När olympiaden avslutats såldes bostäderna och i Nya olympiabyn fick 546 familjer ett nytt hem.
17 Skolträdgården
Skolträdgården, Lillkyrovägen 2-4, grundades 1920. Området planerades av Elisabeth Koch i klassicismens anda. Trädgårdsföreningen för barn och unga, Lasten ja nuorten puutarhayhdistys, ordnar klubbar och sommarläger med trädgårdsmotiv i skolträdgården. I dem deltar årligen ca 250 lågstadieelever. Dessutom har föreningen ordnat öppna evenemang för allmänheten på diktens och sommarens dag samt på konstens natt. Klubbhuset har iståndsatts år 2007. |
|
Bredvidliggande Gumtäkts koloniträdgård från år 1927 är Helsingfors nästäldsta. Där finns sammanlagt 268 jordlotter, inklusive stadens trädgårdsråd Elisabeth Kochs lott, där det finns en museistuga. Enligt stadsdelsindelningen ligger trädgården på Gumtäkts sida, och den är också ett av objekten i Gumtäkts stadsdelspromenad.
18 Familjebostäderna
Bostadshuset Helsingin perheasunnot ry, ”Perhis” (Helsingfors familjebostäder), blev färdigt 1946 på adressen Tursovägen 3, planerade av Hilding Ekelund.
Att skaffa bostäder åt de evakuerade från Karelen var ett stort företag också i Helsingfors. Särskilt för storfamiljer lät Helsingfors familjebostäder, Helsingin Perheasunnot ry, bygga fyra våningshus, till vilka antogs familjer med minst 5 barn, av vilka 3 skulle vara under 16 år. När också far- och morforäldrar och andra nära släktingar enligt karelsk tradition bodde med familjerna var trängseln i bostäderna verkligen stor.
Till husen flyttade 109 familjer med som mest 501 barn. Till all lycka var bostäderna också jämfört med normerna på den tiden stora, ca 50–60 m2.
Byggnaderna målades inför olympiaden, men varmvatten infördes först i början av 1960-talet. En grundlig renovering gjordes 1979-81 och på nytt 2002-05.
Fasaden mot Backasgatan
I husen vilka numera fungerar som stadens hyresbostäder fanns på våren 2007 sammanlagt 109 invånare, av vilka endast 25 var under 18 år.
För husens barnaskaror behövdes sysselsättning, och 1953 grundade gårdens mammor lekparken Kimmo, medan papporna grundade en sportförening, Käpylän Pallo.
19 Idrottsparken
Föreningen Nylands hästvänners (Uudenmaan hevosystävien seura) travbana flyttade 1926 från Åggelby till till en sumpig äng i Böle. Den blev känd som Kottby travbana och fungerade som landets huvudtravbana ända fram till 1976, då Vermo travbana öppnades. Under fortsättningskriget fungerade det tunga luftvärnsbatteriet ”Käpy” på travbanan. Innanför banan byggdes en fotbollsplan i slutet av1940-talet i enlighet med ett förslag av idrottsföreningen Käpylän kunto. På planen ordnades många olika slag av verksamhet, bl.a. rosettskrinning, som var populär på 1950-talet.
Efter hästarna togs området som omvandlats till Kottby idrottspark framför allt i bruk av fotbollsspelarna. I föreningen Käpylän Pallo hade man från första början gått in för tanken om en knatteliga, och detta gav 1976 upphov till Helsinki Cup. Juniorturneringen, som i samarbete med FC Honka genomfördes främst med talkokrafter, fick genast under sitt första år ihop 211 lag från fem olika länder, rekordåret 2005 rent av 829 lag från 27 länder.
Knattefotbollsplanen i hörnet av Backasgatan-Forsbyvägen – i bakgrunden folkpensionsanstaltens kontor
Käpylän Pallo är alltjämt en förening som är inriktad speciellt på fotboll, och föreningen har både flick- och pojklag i ett flertal åldersgrupper. Representationslaget steg 2008 till Divison 1. Det spelar sina hemmamacher på idrottsparkens huvudplan, som fått namn efter Helsinki Cups långvariga verkställande direktör Max Westerberg. Som ung verkade han i föreningen Käpylän Urheilu-Veikot, som steg till Finlandsserien (nuvarande div. I) ren år 1956, medan föreningen var nummer två i serien år 1966. Föreningens framgångar blev dock mindre och verksamheten slogs ihop med Käpylän Pallo.
Mässcentret med sina parkeringshus har tidvis tärt på idrottsparken, men nu har ett av centrets parkeringsområden återställts till gräsplan. Den senaste satsningen på området har varit byggandet av en kupolhall för vinterbruk, som används av juniorfotbollsspelarna. Bara ett stenkast därifrån finns den för 1940 års olympiad byggda Velodromen.
20 Villa Afasia
Villa Afasia är ett serviceboende för afasipatienter, personer som överlevt en stroke, dvs hjärnblödning, men behöver rehabilitering och service för att kunna bo någotsånär självständigt. Boendet har 15 bostäder, var och en med egen WC och dusch, kylskåp, mikrovågsugn och TV. Huset har eget kök, gemensam matsal och sällskapsrum samt bastu och en stor uteterrass. Huset är planerat så för personer med funktionsnedsättning, utan trösklar och med breda dörrar. Service- och vårdpersonal finns tillgänglig dygnet runt, kökspersonal dagtid.
Villa Afasia drivs av den 1971 grundade föreningen Afasia- ja aivohalvausyhdistys ry. Dess långvarige ordförande neurolog Arto Nuutila tyckte inte patienterna och deras anhöriga fick det stöd som behövdes så 1984 grundades stiftelsen Suomen Afasiasäätiö och efter en större privat donation kunde planeringen av en servicecentral för afasipatienter inledas. 1986 grundades den första ’Villa Afasia’ i en av staden hyrd fastighet i Nordsjö där den fungerade till 1998.
En egen vid stranden belägen fastighet planerades bredvid den hyrda fastigheten men staden som varit införstådd med planerna, backade ut när planeringen av bostadsområdena i Nordsjö framskred. Staden anvisade i stället en annan tomt i Nordsjö, men stiftelsens intresse för Nordsjö hade ren avtagit.
Villa Afasia från Vipunenvägen
Tre, fyra andra tomtförslag diskuterades men förföll. När staden slutligen 1995 anvisade stiftelsen den nuvarande tomten vid Vipunenvägen, strax söder om lekparken Kimmo, inlämnade invånarna besvär, tomten var då obebyggd och ett tillhåll för Västra Kottbys igelkottar och harar. Besvären förkastades slutligen i högsta förvaltningsdomstolen 1997. Byggnaden planerades av arkitekt Jari Häkkänen. Grundstenen murades i september 1997 och byggnaden togs i bruk 1998.
21 Lekparken ’Kimmo’
Lekparken Kimmo grundades ren 1953 mellan Kimmovägen, Turjavägen, Tursovägen och Vipunenvägen. Lekparken planerades som en öppen mötesplats för människor i alla åldrar, särskilt områdets barn, ungdomar och barnfamiljer.
Lekparken från Kimmovägen
Parken får sin prägel av de gamla barr- och lövträden. Till arterna hör bl.a. mongolisk lönn, lärkträd och furstepoppel.
Till lekparkens användare hör ren kottbybor i tredje led. Verksamheten planeras och genomförs gemensamt av invånarna och ledarna. På eftermiddagarna kan skolbarnen delta i den öppna eftermiddagsverksamheten eller sysselsätta sig själva i parken.
I och med att befolkningen åldras har samarbetsnätverket för äldrearbete Käpynet föreslagit att motions- och lekredskap som lämpar sig för människor i alla åldrar, också äldre personer, skall anskaffas till lekparken, för upprätthållande av vitalitet och balanssinne.
22 Naturvetenskapliga gymnasiet
|
|
Byggnaden vid Backasgatan 84, avsedd som huvudkontor för bolaget Paragon, blev färdig 1973. Den planerades av professor Aarno Ruusuvuori, som var känd som stram modernist och betongbrutalist. År 1998 renoverades kontorsbyggnaden enligt kottbybon, arkitekt Kaisa Nuikkinens plan för att kunna användas som skola. Arbetet fick t.o.m. ett pris. En inre öppen plats ger ljus åt den massiva byggnaden.
I de renoverade lokaliteterna etablerade sig Helsingin luonnontiedelukio (Helsingfors naturvetenskapliga gymnasium), som bildats av gymnasierna i Kottby och Mejlans. Av de 700 eleverna går ca en tredjedel på linjen för naturvetenskap. I skolan är det möjligt att ge prioritet också åt matematik, språk, humanistisk-samhälleliga ämnen samt kommunikation och konstämnen. Dessutom har vuxengymnasiet Helsingin Aikuislukio verksamhet i byggnaden. I byggnadens affärsutrymmen finns Lundias och Arteks butiker. |
|
23 Västra Kottby
Snart efter att byggandet av Trä-Kottby tagit fart beslutades att 14 kvarter på dess västra sida skulle överlåtas till personer som önskade bygga egna hus, med en arrendetid på 50 år. år 1923 började också främst yrkesmän från olika områden uppföra sina hus, på den södra delen järnvägsmän och metallarbetare som arbetade i Böle bandepå samt i den mekaniska verkstaden, och på den norra delen timmermän och stenarbetare osv. För de sistnämndas yrkeskunskap fanns också användning när grunden till husen skulle läggas i den bergiga terrängen. Den dominerande hustypen på området är ett tvåfamiljshus i en och en halv våning, där bostäderna har var sin egen ingång. Källarens bastu- och tvättutrymmen var gemensamma. Husen planerades främst av Uno Moberg. Området hade egna butiker och föreningslivet var livligt; bl.a. fanns en idrottsförening, en musikkår och en arbetarförening.
Vipunenvägen mot söder i morgonsol på försommaren
På grund av att ägarbostäderna i västra Kottby ansågs vara finare än de i Trä- Kottby kallades området ibland på skämt Guldtandssidan (Kultahammaspuoli) eller Plyschsidan (Plyysilä). Tomternas arrenden förlängdes 1970 tillsammans med arrendena i övriga Kottby, Forsby, Gumtäkt och Majstad med 50 år. Då en del av arrendena ursprungligen inte var bundna till index kunde förhöjningen i vissa fall vara upp till 100-faldig. Vid den tidpunkten inleddes dock totalrenoveringarna och nya invånare med utbildning och goda inkomster började flytta till området; bl.a. TV-folk från Ilmala. år 2008 påbörjades arbetet med en skyddsplan för småhusområdet i västra Kottby.
24 Folkets hus
Folkets hus på Vipunenvägen 19 byggdes 1925 med talkokraft åt Käpylän Urheilijat och döptes till Urheilutalo (Idrottshuset). Kottbys äldsta idrottssällskap grundades 1921 strax efter att uppbyggandet av Trä- Kottby påbörjats, och sällskapet anslöt sig naturligtvis till Arbetarnas idrottsförbund Työväen urheiluliitto. Paradgrenen var brottning. |
|
Framgångsgren i begynnelseskedet var alltså brottning, i vars tunga serie sällskapets medlem Kaarlo Ponsén på sin tid var överlägset bäst i hela världen – uppenbarligen Kottbys genom tiderna framgångsrikaste idrottsman.
I Idrottshuset arrangerades mångsidig verksamhet, och där hölls också en restaurang och ordnades danser.
På 1920-talet närmade sig Käpylän Urheilijat arbetaridrottsrörelsens kommunistiska falang. Som följd av detta lämnade socialdemokraterna sällskapet och grundade Käpylän Kunto. Till slut uteslöts KU från Arbetarnas idrottsförbund och sällskapet lades ner. Idrottshuset övergick i Helsingfors arbetarförenings ägo. Efter kriget startades sällskapet på nytt och existerade en kort tid under vilken det var framgångsrikt i volleyboll. Ett tredje försök vidtogs 1982 med fotboll på programmet och sällskapet satsade särskilt på att fungera som motionsskola för barn och unga. Det mångsidiga spektret av grenar kompletterades bl.a. med skejting. I sitt sista skedet var sällskapet aktivt med om att arrangera evenemanget Kottby kvartersfest. Sällskapet var också med om att att grunda ungdomsklubben och blev en del av dess klubbverksamhet år 2001.
Folkets hus övergick i sin tur till förbundet Nuorten Puolesta och hör numera till Pensionstagarnas Centralförbund Eläkkeensaajien keskusliitto. Huset har under årens lopp hyrts ut såväl till arbetarrörelsens föreningar som till Finlands Nationalopera som plats för dess övningar. I huset har gjorts filmer och grammofonskivor. Det är en populär plats för fester och tillställningar.
25 Utsikten västerut
Utsikten mot norr, innan cykelvägen byggdes
Beslutet om att bygga en järnväg från Helsingfors till Tavastehus välsignades av kejsar Alexander II år 1857. Byggandet inleddes ett år senare och tågen trafikerade till en början tre gånger i veckan i vardera riktningen. Snart blev turerna tätare och man började också bygga en anslutning från Riihimäki till St Petersburg.
Åggelby fick sin egen station 1873 medan Kottby fick sin 1910.
Till en början var stambanans alla tåg fjärrtåg, med vilka det var besvärligt att sköta närtrafiken. De första lokaltrafikloken anskaffades från Schweiz. Trafiken med dem inleddes under sommarsäsongen 1886.
Det tredje spåret som byggdes enbart med tanke på närtågen blev färdigt 1972 och det fjärde 1996.
Efter att cykelleden Norra Banan från Böle till Kottby station färdigställdes 2018 förändrades utsikten mot järnvägen radikalt:
Den nya utsikten norrut, med ’banan’
Om stambanan och Ilmala bangård.
26 Jättegrytan
|
|
Jättegrytan i Kottby uppstod i slutet av den senaste istiden, för ca 10 000 år sen, när en smältvattensvirvel som bröt fram under inlandsisen urholkade urberget med hjälp av lösa stenar till en krater vars största diameter är 180 cm och djup 100 cm. Kottbys jättegryta ansågs länge vara den största i Helsingforstrakten, tills man i Rönnbacka hittade en betydligt större gryta på 1990- talet. Jättegrytan är fredad genom ett beslut av Nylands länsstyrelse 21.8.1958. I finsk folktro ansågs bergshålorna liksom också stora stenbumlingar och stenhögar vara demoners verk.
Resterna av grunden till tornet på den hoppbacke som kottbyborna i tiden byggde kan ses på berget. I den lummiga skogen kring berget kan man på försommarkvällar lyssna till näktergalarnas konsert.
27 Första kyrkan
När Sörnäs församling 1926 tilldelade kottbyborna en egen präst, hyrdes ett privathus på Louhivägen 8 i västra Kottby för att användas som kyrka. Det tjänstgjorde tills den egentliga kyrkan blev färdig på Metsolavägen. I huset sammanträdde samtidigt också finska KFUM (NMKY) och församlingens klubbar innan församlingen kunde skaffa egentliga möteslokaler.
Detta privathus fungerade som Kottbys första kyrka
28 Enhetsskolan
Tanken att grunda en enhetsskola uppstod i den efterkrigstida diskussionsgruppen Urania som sammanträdde i biblioteket, när medlemmarnas barn höll på att komma i skolåldern. Grundarna av föreningen för enhetsskolan godkände inte skolsystemets indelning i folkskola och läroverk, utan ville att alla skulle få en jämlik grundutbildning. år 1956 grundade föreningen den privata finska enhetsskolan Yhtenäiskoulu, där kreativ fostran, hög allmänbildning och en kulturell värdegrund betonades. Den egna skolbyggnaden blev färdig 1962 på Louhivägen 3 i västra Kottby, planerad av Keijo Petäjä. |
|
Undervisningsmetoderna var från första början moderna och lärarna så kompetenta, att de vid behov kunde undervisa i flera olika ämnen. Enhetsskolans primus motor och första rektor var Touko Voutilainen. Han utvecklade bl.a. periodstudierna, som nuförtiden är kända som det klasslösa gymnasiet. År 1977 övertogs skolan av staden samtidigt som man i Helsingfors med modell av enhetsskolan övergick till den jämlika grundskolan. Också den obrutna skolbanan från lågstadium ända till gymnasiet har alltid varit utmärkande för enhetsskolan.
|
Helsingfors stad ville lägga ner enhetsskolans gymnasiestadium år 1988 och i samband med skolnätsreformen hela skolan 2007. Tack vare det starka och omfattande motståndet (bilden till vänster från en demonstration mot nedläggningen) lyckades man åtminstone tillfälligt förhindra försöken att dra in skolan. Stödföreningen för enhetsskolan, Yhtenäiskouluyhdistys, grundade också det finska kvällsläroverket Käpylän iltaoppikoulu 1962. Kvällsläroverket arbetade till en början i samma byggnad, men flyttade 1979 till lokaliteter i samlyceet Arkadian yhteislyseo i Tölö. |
29 Ormhuset
Ormhuset sett från Backasgatan
Det s.k. Ormhuset på Backasgatan 86 blev färdigt 1951. Planerare var Yrjö Lindegren, känd bl.a. som den ena av Olympiastadions planerare. Den sammanlagda längden av de två byggnaderna som slingrar sig fram i terrängen är 287 meter, antalet bostäder var 189. Utrustningsnivån i hyreshuset som uppfördes av Aktiebolaget Helsingfors Folkbostäder var från första början hög; i alla bostäder fanns ett ordentligt kök, varmvatten, WC och badkar, goda förrådsutrymmen samt balkonger, som planerades så att de vätte mot fördelaktiga väderstreck. Husen förseddes med centralvärme och också hisstrumma, med tanke på framtida behov. Ställningarna för mattpiskning placerades på de platta taken.
Bolagets till en början allmänna simbassäng sköts numera av staden och används av idrottsverket och olika föreningar. Det nedre huset inrymde en hushålls-, kött- och mjölkbutik samt ett konditori. I det övre huset fanns en privat läkarmottagning. Daghemmet Käpylinna har från första början verkat i lokaliteterna, för till först flyttade närmast barnfamiljer till huset och på gården lekte också flera hundra barn. De inre gårdarnas nyttoträdgårdar planerades av Elisabeth Koch med beaktande också av att man skulle kunna vistas där och av den främre trädgårdens landskapliga funktion. Man håller som bäst på att återställa gårdarna i den av Koch avsedda formen.
Ormhuset har jämte Olympiabyn och Nya olympiabyn listats av den moderna arkitekturens skyddsorganisation Docomomo. Mitt emot, på andra sidan Backasgatan, finns de av Tuomo Siitonen år 2002 för bostadsaktiebolaget As.Oy Käpykallio planerade våningshusen.