Anastasia Lapsui & Markku Lehmuskallio -tribuutti

Elokuvaklubi Kino Kaiku esittää torstaina 5.9. klo 18 lähtien ohjaajapariskunnan kaksi elokuvaa: Matka (2007, 78min, 35mm) ja Sukunsa Viimeinen (2010, 84min, DCP). Vapaa pääsy! Esitykset Malmitalolla, osoite Ala-Malmin tori 1.

http://www.kinokaiku.com

MATKA (2007, 78min, 35mm, -S-)

”Jokaisella ihmisellä on oma tähtensä taivaalla, sen alle hän on syntynyt”, uskovat nenetsit. Palkittujen dokumentaristien Anastasia Lapsuin ja Markku Lehmuskallion seitsemäs nenetsielokuva käsittelee alkuperäiskansan uskontoa. Runollinen tutkimusmatka tundralla kattaa ihmisen koko elämänkaaren, syntymästä haudan lepoon.

Mustavalkoisessa kuvauksessa on ajattomuuden tuntua. Taivaan Num-jumalan ja alisen maailman Nga-jumalan välissä eletään esi-isien ja -äitien tapaan: hoidetaan poroja, kalastetaan, juhlitaan. Sukupolvesta toiseen luonto asettaa elämälle rajat – taivaanrannassa näkyvä öljynporaustorni viestii kuitenkin muutoksesta. Animaatiot sytyttävät kuvat väriloistoon: tähdet syttyvät, pöllö lehahtaa lentoon. Äänimaailma kulkee herkistä soinnuista taianomaisiin rytmeihin. Matka on tekijöidensä edeltävien elokuvien tapaan kiireetön teos, jonka karulla kauneudella on aisteja puhdistava vaikutus.

Teksti: DocPoint, Hannamari Hoikkala

SUKUNSA VIIMEINEN (2010, 84min, DCP, -S-)

Pieni nenetsityttö Neko (Aleksandra Okotetto) viedään vasten tahtoaan kotikodastaan sisäoppilaitokseen venäläiskylään. Vieraaseen kulttuuriin ja uusiin tapoihin pakotettu Neko kapinoi venäläistämistä vastaan ja joutuu koulutovereidensa kiusan kohteeksi ja opettajien silmätikuksi. Yhdessä samaa koulua käyvän nenetsipojan kanssa Neko pakenee päästäkseen takaisin oman perheensä ja tuttujen tapojensa suojiin. Lasten pakomatka talvisella tundralla kuitenkin päättyy lyhyeen, ja paluu kouluun ja uuteen venäläiseen elämään on vääjäämätön.

Elokuvan tarina kerrotaan vanhan Nekon muistona. Koulu on opettanut hänelle paljon uutta ja venäläisyydestä on tullut luonnollinen osa Njekoa. Mutta jotain tärkeää on muuttunut lopullisesti; sukunsa viimeinen edustaja Neko on varttuessaan vieraantunut omista juuristaan ja kadottanut taidon jatkaa perheensä ikiaikaisia perinteitä.

Markku Lehmuskallio (s. 31. joulukuuta 1938 Rauma) on yksi tunnetuimmista suomalaisista dokumentintekijöistä, joka on saanut tunnustusta myös ulkomailla.Lehmuskallio on kuvannut monissa elokuvissaan Siperian, Pohjois-Kanadan sekä Skandinavian alkuperäiskansojen elämää ja perinteitä, ja hänen tuotantonsa käsittää yhteensä 18 pitkää elokuvaa sekä sarjan lyhytelokuvia. Dokumenttien ohella Lehmuskallio on ohjannut myös fiktiivisiä elokuvia, kuten ensimmäisen nenetsikielisen näytelmäelokuvan Seitsemän laulua tundralta (2000), joka palkittiin muun muassa Suomessa vuoden elokuvan Jussi-patsaalla ja Pariisin elokuvajuhlilla lehdistön palkinnolla. Yhdessä nenetsikansaan kuuluvan Anastasia Lapsuin kanssa Lehmuskallio on tehnyt jo 11 elokuvaa.

 

Anastasia Lapsui (s. 1944 Nida, Jamalin Nenetsia, Neuvostoliitto) on Suomessa vuodesta 1993 asunut Neuvostoliitossa syntynyt elokuvaohjaaja ja -käsikirjoittaja, joka on kansallisuudeltaan nenetsi. Nenetsin kieli kuuluu suomen kielen tavoin uralilaisiin kieliin. Siperian luoteisosassa Jäämeren rannalla sijaitsevassa Jamalin Nenetsiassa syntynyt Lapsui valmistui Sverdlovskissa sijaitsevasta Uralin yliopistosta. Ennen elokuvauraansa hän oli radiotoimittaja Salehardin kaupungissa mutta teki myös käsikirjoituksia. Hän on ohjannut yhdessä miehensä Markku Lehmuskallion kanssa elokuvia nenetseistä, saamelaisista ja yleensä pienistä alkuperäiskansoista.