Elämä on valintoja. United Snakes-ryhmä ravistelee ihmiset heräämään!

c757b16ae2e826954989b1765ec24d95.jpg
c757b16ae2e826954989b1765ec24d95.jpg

United Snakes -ryhmän teos Kaikki Vaikuttaa herättää miettimään. Koreografi Arja Tiili ja taiteilija Teemu Mäki ovat tehneet yhteistyötä tässä raaka-aineet trilogian 3. osassa. Kaksi ensimmäistä osaa on esitetty aiemmin URB-festivaalilla. Kolmannessa ja viimeisessä Raaka-aineet trilogian osassa Kaikki vaikuttaa siirrytään henkilökohtaisesta globaaliin.
Kaikki vaikuttaa teoksen tematiikka on; valta, vallankäyttö, oikeudenmukaisuus ja riisto sekä niiden eri muodot.

Teemu Mäki avaa ajatusta teoksen tematiikasta: Oikeastaan meidän teoksessa ei ole mitään erityisen ajankohtaista, vaan nämä teemat on pysyviä tai pitkäaikaisia, ne on olennaisia juonteita länsimaiden historiassa 1900-luvun alusta nykyhetkeen asti, käsittelyn alla on esim. meidän kulttuurille ominaiset käsitykset valtiosta, kansasta, perheestä, parisuhteesta ja yksilöstä, ei ne ole mitään just nyt lööppiin loikkaavia aiheita, vaan kestäviä perusteemoja. Ja turvallisuus / turvattomuus on yksi niistä: elämä länsimaissa on muuttunut tasaisesti turvallisemmaksi melko tasaisesti toisen maailmansodan päättymisestä lähtien, mutta turvattomuuden tunne on irrationaalisesti alkanut noin kolme vuosikymmentä sitten alkanut kasvaa turvallisuuden kanssa käsikynkkää. Omat lapset ja vanhemmuus on vaikuttanut taiteen tekemiseen luullakseni kahdella tavalla. Ensinnäkin niin, että teoksissa näkökulma on entistä useammin perheen, siis lapsiperheen näkökulma maailmaan, eikä esimerkiksi yksinäisen naisenmetsästäjän tai eristäytyneen runoilijan. Toinen vaikutus on se, että olen tullut lempeämmäksi. Lapsista tarttuu rakkautta. Vaikkei se kyllä poista ilkeyttä, tulee vaan siihen rinnalle, ikään kuin jakomielisesti samanaikaiseksi toiseksi ulottuvuudeksi. Kaikkihan vaikuttaa (All Matters) ja olen ensisijaisesti kiinnostunut maailmasta ja siitä miten sen voi nähdä ja ymmärtää taiteen avulla paremmin ja intensiivisemmin ja miten siihen voi vaikuttaa taiteen kautta. Jotkut toiset ovat kiinnostuneita taiteesta sinänsä, ikään kuin vaihtoehtona maailmalle tai pakopaikkana maailmasta. Se on niiden asia tai ongelma jos ne siihen eskapismiin uskoo ja pyrkii. Nämä ”inhimilliset tekijäthän” on sitä, etten yleensä jaksa esim. lukea taidelehtiä – enkä varsinkaan kritiikkejä – mutta sen sijaan uutisia, politiikkaa, historiaa ja filosofiaa kyllä – ne ruokkii omaa taiteilua paremmin.

Tässä katutanssin ja nykytanssin fuusiossa ovat mukana mm. Nelosen Dance-ohjelmasta tuttu b-boy Ima Iduozee sekä räp-artisti Laineen Kasperi poliittisilla ja kantaaottavilla lyriikoillaan.

Esitykset:
20.8. klo 19 Gloria
21.8. klo 16 Gloria
30.-31.8. klo 19 Malmitalo
5.-7.10. klo 19 STOA
16.12. klo 19 & 18.12. klo 16 Kanneltalo

Liput 15 / 10 euroa
Liput Glorian esityksiin Piletistä, muut Lippupalvelusta

www.arjatiili.fi
www.teemumaki.com