Luento italialaisesta mestariohjaajasta Federico Fellinistä kulttuurikeskus Malmitalolla

fellini.jpg
fellini.jpg

Filosofi Juha Olavinen luennoi pe 10.12.2010 klo 18:00 Malmitalon Kino Kaiku -elokuvaklubilla otsikolla "Mestarin matkassa – Federico Fellinin elämä ja teot". Vapaa pääsy!

Federico Fellini syntyi Adrianmeren rannikolla sijainneessa Riminin kylpyläkaupungissa vuonna 1920. Toisen maailmansodan kynnyksellä Fellini muutti Roomaan ja aloitti työn lehtimiehenä ja kirjoittajana. 1943 Fellini törmäsi elämänsä naiseen ja avioitui Giulietta Masinan kanssa. 1940-luvulla muotoutunut Yhteiskuntakriittinen neorealismi nosti italialasen elokuvan huimaan nousuun ja imaisi myös Fellinin mukaansa.

Fellinin elokuvaura alkoikin komeasti käsikirjoittajana ja kuvaussihteerinä yhdessä tämän genren suuressa klassikossa Rooma, avoin kaupunki (1945). Omien ohjaustöiden pariin Fellini pääsi 50-luvun alkupuolella. Vuonna 1953 valmistunut Vetelehtijät on jo valmis fellinimäinen versio neorealismista. Seuraavana vuonna valmistunut, sirkuksen maailmaan sijoitettu La Strada – Tie nosti Fellinin kansainväliseen kuuluisuuteen. Giulietta Masina ja Anthony Quinn loistivat päärooleissa. Fellinin hovisäveltäjä Nino Rota oli myös jo astunut laivaan. Elokuva toi Fellinille myös ensimmäisen Oscar-palkinnon parhaana ulkomaisena elokuvana. Lisää oli tulossa, elokuvia ja Oscareita.

Vuonna 1960 valmistunut La dolce vita, vuoden 1963 8½ (Otto e mezzo), Satyricon (1969), Amarcord (1974) ja Naisten kaupunki (1980) muistuttavat riittävässä määrin, että elokuva ilman Felliniä olisi kuin elämä ilman unta! Viimeisen elokuvansa La voce della luna Federico Fellini ohjasi vuonna 1990, kolme vuotta ennen kuolemaansa.

 

Elokuvaklubi Kino Kaiku:n tuottavat KAiKU ry ja Helsingin Kulttuurikeskus. Yhteistyössä mukana Kokeellisten Taiteiden Nomadinen Akatemia, Kriittinen Klubi sekä suomalaisen mediataiteen levityskeskus AV-arkki. Kino Kaiku pidetään Malmitalon kulttuurikeskuksessa, osoitteessa Ala-Malmin tori 1, Helsinki. Kaikkiin tapaamisiin on vapaa pääsy.

 

http://www.kinokaiku.com