Luento Kaurismäen veljeksistä Malmitalon Kino Kaiku klubilla

mika_aki.jpg
mika_aki.jpg

Perjantaina 17.9.2010 klo 18 filosofi Juha Olavinen luennoi otiskolla "Kaurismäen veljekset – sivulliset keskiössä". Vapaa pääsy!

Mika (s. 1955) ja Aki (s.1957) Kaurismäki aloittivat komeat elokuvauransa vuonna 1981 Mikan Münchenin elokuvakoulun päättötyönään Suomessa toteutetulla Valehtelija-elokuvalla. Käsikirjoituksen elokuvaan teki Aki, joka myös näytteli pääosan. Ensimmäisenä pitkänä fiktioelokuvana valmistui 1982 Arvottomat. Mikan ohjaukseen Aki teki jälleen käsikirjoituksen ja näytteli samaa hahmoa kuin Valehtelijassa. Kaurismäen veljesten ominaislaatu – sivullisten nostaminen keskiöön – oli Arvottomissa jo vahvasti läsnä.
Itseoppineen Akin ensimmäinen oma ohjaustyö oli vuonna 1983 ilmestynyt omaperäinen klasikkofilmatisointi Rikos ja rangaistus. Veljekset tekivät yhdessä vielä muutamia elokuvia, kunnes 80-luvun puolivälin jälkeen lähtivät omille teilleen. Elokuvakielen uudistamisen ohella Kaurismäen veljekset ovat olleet merkittäviä kulttuurivaikuttajia ja heidän humaani, usein vähäosaisia ja muita laitapuolen kulkijoita esiinnnostava eetoksensa on ollut tervetullut vastapaino aikamme kiiltokuva-
kulttuurille.

Ilmainen elokuvaklubi Kino Kaiku on toiminut kulttuurikeskus Malmitalolla (Ala-Malmin tori 1) jo vuodesta 2008. Tapaamisia on kolmesti kuukaudessa, aina klo 18. Kino Kaiku on KAiKU – Kansainvälisen kulttuurin seura ry:n ja Helsingin kulttuurikeskuksen yhteistuotantoa.