Malmi-Seuran syyskokouksessa Longinojatietoa

Malmi-Seuran syyskokous pidettiin 29.12.2015 Malmin kirjastossa.

Varsinaisen syyskokouksen edellä piti ”Longinojan isäntä” Juha Salonen power point -esityksen ja parin videon tukemana hienon esityksen Longinojan taimenkannan lisääntymisehdoista.

Juha Salonen aloitti itse taimenpoikaisten istutuksen vuonna 1998. Varsinaiset istutukset alkoivat vuonna 2000 ja toistuivat 2001. Tämän jälkeen taimenet ovat hoitaneet itse poikastuotannon Longinojassa. Longinoja on Vantaanjien vesistön paras taimenten lisääntymispuro. Juha Salonen on kasvavan vapaaehtoisjoukon kanssa tehnyt Longinojaan soraikkoja ja lepokivien ryhmiä sekä puhdistanut puroa ylimääräisestä roinasta.

Puron kunnostusta on tukenut Helsingin kaupunki soralla, kivillä ja työkoneilla. Tukeen ovat osallistuneet myös muutamat alan yritykset. Kunnostusta on jatkunut nyt vuosia, mutta soraikkoja mahtuu Longinojaan Savelasta Fallkullaan asti vaikka kuinka paljon.

Juhan esittämissä videoissa, jotka muuten löytyvät Longinoja-Facebook-sivustolta, toimittaja ”Peltsi” Peltola sai oman soraikon Riihenkulman korkeudelle. Toisessa videossa seurattiin taimenten kutua marraskuisena yönä. Kutu tapahtuu lokakuun puolivälistä marraskuun puoliväliin. Tarkkailu on hyvin suosittua ja varmasti laajeneekin. Ilmeisesti puron varteen tehdään luontopolku ja kutuseurantaa järjestetään ohjatusti.

Malmi-Seura suosittelee alueemme luonnonaarteeseen tutustumista ja kunnostukseen osallistumista. Ensi syksynä taas! Ja sitten kudun seurantaan osallistumista!

Kiitos Juha Saloselle merkittävästä ympäristötyöstä!

Malmi-Seura