Junnufutista, mielenilmaisu sekä merellinen Helsinki – nämä olivat koronavuoden palkitut matkailuteot

Lähde: Helsingin Matkailusäätiö

Torstaina 28.10.2021 järjestetyn Helsinki Travel Awardsin palkittavien joukossa oli pitkäjänteistä työtä juniorijalkapalloilun parissa tekevä Helsinki Cup, nykytaidetta Vallisaareen tuonut Helsinki Biennaali, virkistys- ja vapaa-ajan alue Seurasaari sekä kulttuuri- ja tapahtuma-alan ”Mitta on täysi” -mielenilmaus Eduskuntatalon edustalla. Pitkän linjan matkailualan pioneerille, rehtori Teemu Kokolle, myönnettiin kunniamaininta.

”Kaikki palkittavat edustavat etenkin tässä ajassa sitä toiveikkuutta ja avarakatseisuutta, jota Helsinki nyt ja tulevaisuudessa tarvitsee”, Matkailusäätiön puheenjohtaja Mikko Leisti summaa.

”Korona-aika muistutti meitä siitä, että matkailuala ei ole pelkästään ulkopuolisille, vaan myös meille kaupunkilaisille. Lisäksi on äärimmäisen tärkeää tunnustaa, että matkailu on Suomen suurimpia vientialoja ja työllistää yli 150 000 ihmistä, erityisesti nuoria”, tuomariston jäsen, Flow Festivalin toimitusjohtaja Suvi Kallio lisää.

Ehdotuksia palkinnon saajiksi tuli ennätysmäärä, lähes 300 kpl. Tuomaristo ilahtui ehdotusten kirjoa ja määrää. ”Selvästi pandemia on saanut helsinkiläiset huomaamaan kaupungin kulttuurin, palveluiden ja tapahtumien tärkeyden”, tuomariston puheenjohtaja Mikko Leisti toteaa. Jaettava palkintosumma oli 10 000 euroa.

Helsingin Matkailusäätiön tehtävä on edistää erityisesti pääkaupunkiseudun matkailua. Nyt Sofiassa järjestetty Helsinki Travel Awards oli järjestyksessä seitsemäs vuosittainen palkintotilaisuus.

Helsingin matkailusäätiön Seurasaarelle myöntämän tunnustuksen perustelut

Myrskyisät ajat voivat johtaa joskus hyvään. Niin tapahtui 1800-luvun lopulla, kun suosittuun, ennen vain veneellä saavutettavaan kansanpuistoon rakentui silta. Silta rakennettiin syysmyrskyn kaatamista puista vuosina 1891-1892. Luonto mullistaa jatkuvasti maailmaa, tulevaisuudessa yhä enemmän. Oli sitten kyse terveydestä, luonnon monimuotoisuudesta, ilmaston lämpenemisestä tai ihmisen luontosuhteesta, siltoja tulee rakentaa. Niin fyysisiä, kuin myös niitä, jotka ajatuksissamme yhdistävät teot ja niiden seuraukset. Siltoja, jotka tuovat ihmiset yhteen näkemään kauneutta ja historiaa, leikkimään, lepäämään, juhlimaan ja suunnittelemaan myönteistä tulevaisuutta.

Seurasaari on ainutkertainen luonto- ja museokohde aivan Helsingin keskellä. Se on rauhoitettu ylimääräiseltä liikenteeltä ja kävely yli sillan hidastaa ihmisen tahdin välittömästi. Syntyy oleilua, kirmailua, hengailua. Seurasaaressa huomaa, kuinka ihmiset keskustelevat samalla, kun katseet kohtaavat metsän tai kun mutkan takaa löytyy jotain mieluista ihmeteltävää. Eväitä nautitaan, makkarat paistuvat, ravintolassa vietetään iloisia hetkiä, puujaloilla päästään kolistelemaan tanssilavalle, oravat uskaltautuvat hyvinkin lähelle. Saaren ketut, jänikset, lampaat ja runsas linnusto tulee esiin etenkin aamutuimaan, jos ennättää seuraamaan saaren heräämistä. Seurasaari on rakkauden saari, joka juhannuksena nostaa symbolikseen satumaiset häät. Se on seikkailun saari, joka jouluisin on pienimmille paikka, josta löytyvät tontut ja muut joulun taiat. Seurasaaressa näkee maamme varhaisimman rakentamisen vaiheet, ymmärtää puun ja sen työstämiseen liittyvän käsityöosaamisen merkityksen. Seurasaaressa on myös mainiot uimarannat, mukaanlukien nudistiranta. Lisäksi saarelle kaavaillaan saunaa.

Kun pandemia iski ja jatkui, löysivät helsinkiläiset ja tänne muualtakin saapuneet lähiluonnon, merenrannat, kävelyn, rauhan. Koska vaikeat ajat kauan sitten hyödynnettiin viisaasti – rakennettiin silta ja toteutettiin vuosikymmenien kehitystyötä – on Seurasaari aivan ainutkertainen kokemus. Oikeastaan pieni matka itsessään.

Lue koko artikkeli kaikkine palkinnonsaajineen oheisesta linkistä!

Helsingin Matkailusäätiö

Helsingin Matkailusäätiö edistää, kannustaa ja tukee teoillaan Helsingin matkailua kehittävää toimintaa ja yhteisymmärrystä. Se auttaa tuottamaan ja levittämään alan tutkimustietoa sekä järjestää tapahtumia, koulutusta ja tiedotusta.

Säätiö myöntää myös stipendejä, antaa tunnustuspalkintoja, jakaa avustuksia ja apurahoja, tekee matkailualan kehittämisesityksiä, tukee viranomaisille annettavia kehittämisesityksiä ja järjestää erilaisia matkailualaa kehittäviä kilpailuja.

Vuonna 2015 Säätiö jakoi ensimmäisen Helsinki Travel Award -palkinnon. Tunnustus jaetaan vuosittain lokakuun aikana tahoille, jotka ovat teoillaan vaikuttaneet myönteisesti Helsingin matkailun kehitykseen, maineeseen tai asiakastyytyväisyyteen. Palkintosumma on yhteensä 10 000 euroa.