Töölöläinen 12.12.2021
Matti Pyhtilä, Meilahti-seuran puheenjohtaja

Vaikka pilkkijöitä ja retkiluistelijoita näkyy jo lähivesien jäillä, on meidän tavallisten ulkoilijoiden tyydyttävä toistaiseksi tallaamaan tukevalla maalla. Joulukuun alun pakkaset ovat onneksi saaneet luistinkenttien jäädyttäjät tarttumaan vesiletkuihin. Meilahden liikuntapuiston kentällä ei aloitamista ole koskaan viivytelty. Pisimmillään ”jääkausi” on kestänyt lähes neljä kuukautta. Näin tapahtui vuoden 2011 marraskuun puolivälistä seuraavan vuoden maaliskuun 10. päivään.

Useiden luistelusukupolvien tuntema ja kentänhoitajana 43 vuotta toiminut Markku Kopponen selaa kentän päiväkirjoja vuosien varrelta. Niihin merkitään jäätilanne ja luistelijoiden määrät päivittäin. Itsekin Meilahden koulut käynyt Markku tuntee paitsi kentän merkityksen lähiliikuntapaikkana, niin myös sen, miten kestävä jää saadaan aikaan.

Liian kireä pakkanen tekee jäästä haurasta eikä vesi leviä oikealla tavalla. Myös railoja syntyy helposti. Vettä levitetään pesäpallokentän päälle aluksi letkulla ja sen jälkeen vielä kymmeniä tuhansia litroja traktorin vetämällä säiliövaunulla. Kauden aikana aurataan kenttää lumesta ja vettä lisätään. Valkoinen lumi ennen jäätymistä olisi toivottavinta, koska se edistää jäätymistä ja vähentää keväisin hohdollaan auringon lämpöä kentän pinnassa. Kaikkea ei voi saada toivotussa järjestyksessä, joten ”vesi vanhin voitehista” pitää paikkansa tässäkin tapauksessa. Nykyään sään tarkkailu on helpompaa ja luotettavampaa kuin vuosikymmeniä sitten. Lämpömittari on silti hyvä työkalu. Kirkas sää ja muutama lämpöastekin saavat kentän pinnan pysymään jäässä, kertoo Markku.

Alueelle on tänä vuonna saatu rajattua pienille harjoittelijoille mailaton alue läheltä lämmitettyä pukuhuonetta. Kaukalo, joka on houkutellut pelaajia pidempienkin matkojen takaa, on toistaiseksi suljettu vuoteen 2025 asti, jolloin Tammisairaalan työmaa poistuu seudulta. Hehtaarin kokoisella kentällä on silti tilaa myös jääkiekkopeliin ja maalit.

@Matti Pyhtilä, Meilahti-seuran puheenjohtaja