Töölöläinen 5.6.2022
Matti Pyhtilä, Meilahti-seuran puheenjohtaja

”Ei koske polkupyöriä”. Ainakin siltä näyttää, jos itse kuuluu muilla tavoin tiellä liikkuviin. Uusia liikennemerkin lisäkilpiä on ilmestynyt keskustan alueelle. Niillä poistetaan varsinaisen tieliikennelain mukaisen merkin vaikutus joko ajallisesti, paikallisesti sallimalla tontille ajo tai sitten ajoneuvokohtaisesti esimerkiksi taksi- ja joukkoliikenteen sallien tai kieltäen.

Meilahden alueella on vilkas työpaikka- ja läpikulkuliikenne, joka on ohjattu kulkemaan suuria pääväyliä, Mannerheimintietä, Paciuksen- ja Tukholmankatua. Oikaisu asuntokatuja pitkin on mahdollista, mutta se on tehty liikennemerkein vaikeaksi mm. yksisuuntaisin kaduin, mutta kiertelemällä sallii kuitenkin tontilleajon. Kampissa on muutettu Lastenkodinkadun alueen kaksi yksisuuntaista katua kumpaankin suuntaan pyöräiltäviksi. Alueella on runsaasti asuntoja ja suuri koulu. Autoliikenne on ohjattu päivittäisen liikenteen sujuvuuden vuoksi kiertämään koulukortteli, mutta pyöräily on sallittu.

Valpurintiellä Mannerheimintieltä tullessa on pyöräily sallittu liikennettä vastaan, mutta sen jälkeen on joko kierrettävä kortteli tai jatkettava taluttaen pyörää. Sama koskee Jalavatietä koko matkalta. Aamuisin Keskuspuiston suunnalta sitä kuitenkin ajetaan kohti sairaala-alueen työpaikkoja. Vaikka yksisuuntaiset kadut poistavat ruuhkia ja ehkäisevät läpiajoa, niin ne myös hankaloittavat alueella asuvien liikkumista. Kaupunki on strategiassaan suunnannut toimenpiteitään kevyen liikenteen edistämiseen. Liikennemerkein ja kaistamaalauksin saataisiin satoja kilometrejä pyöräkaistoja kaupungin kaikille kaduille. Samalla vähenisi pyöräily jalkakäytävillä ja kaistojen talvikunnossapito helpottuisi, koska korotettua pyörätietä ei tarvitsisi aurata erikseen.

@Matti Pyhtilä, Meilahti-seuran puheenjohtaja